lördag 24 november 2012

Nånting nytt varje dag..


Igår lärde jag mig knepet med granatäpplena. Idag fick jag lära mig lägga in oliver... Förr om åren var det svärfar som försåg oss med oliver men sen han gick bort har det blivit oliver från supermarketen. Igår var maken och jag till tomten bredvid oss och plockade en hink av de gröna oliverna. De här slår man med en sten så det blir ett jack i dem. Sen lägger man de i en hink med vatten och byter ut vattnet varje dag i 10 dagar. Man lägger i citronskivor så de får lite citronsmak. När de är färdiga så saltar man dem. Den här typen håller bara ungefär en månad. Vill man att de ska hålla längre så häller man på lite olja så det ligger på ytan och liksom konserverar. När jag lär mig hur man gör de svarta saltade oliverna ska jag berätta det.

När svärfar gjorde såna här så gjorde han flera 5 litersdunkar. Jag tyckte det var jobbigt nog att slå de här 3 kilona som vi hade.

3 kommentarer:

 1. Så heldig dere er som kan plukke mye "gosaker" av trærne nesten året rundt.Her i Lillehammer området er det ikke snø enda-noe som er litt sjelden for innlandet.Takk for sending-fikk det i går og er fornøyd.God helg!Astrid

  SvaraRadera
 2. Oj, vad härligt det ser ut med alla fina oliver. Spännande att lära sig hur de tillreds!
  Kram Helen

  SvaraRadera
 3. Visst är det kul att lära sig och så gott med oliver! Och särskilt när man själv plockar och tillreder dem.
  På länken nedan kan du läsa om vår olivplockning.

  http://www.facebook.com/pages/EviMeria/248434835212406

  SvaraRadera