tisdag 7 februari 2012

2 saker..


Två saker har jag fått uträttat idag.
1. Igår efter läkarbesöken så gjorde jag ännu ett läkarbesök hos neurologen för att få min vanliga medicin utskriven. Jag passade på att få medicin utskriven till en till familjemedlem. Jag beslutade mig för att vänta med att hämta ut medicinen till idag. Igår när jag plockade ordning i min väska så upptäckte jag att det var två recept i mitt namn och inget för den andra familjemedlemmen. Jag ringde till neurologens sekreterare och talade om det. Och gissa vad som hänt? Systemet hade blockerats vid mitt namn så alla som kom efter mig hade fått recept på min medicin och i mitt namn. Förut har ju allt skrivits ut för hand här men nu har de ett elektroniskt system och det fungerar inte riktigt, riktigt ännu. Så i morse var jag dit och fick det rätta receptet.

2. Vid ett cellprov som jag gjorde nyligen så fick jag betala 20 euro. Innan nya försäkringssystemet var min del att betala 5 euro och sen fick väl läkaren en summa från försäkringskassan. Nu fick jag betala hela summan 20 euro, men jag kan få tillbaka 13 euro från nya försäkringskassan och envis som jag är så krånglar jag mig fram i djungeln här för att få 13 euro. Det första jag måste göra är att skaffa en bankbok på national bank of Greece. Den banken har jag alltid undvikit för där råder alltid ett kaos. Jag gick dit med mitt pass. Det räckte inte. De ville även ha mitt taxeringsbesked från skattemyndigheten. Iväg till revisorn för att få det. Till banken igen. 20 papper att skriva på. Så blir jag skickad vidare till näste man i rangordning som sitter och ser viktig ut,för att få hans underskrifter på alla 20 papper och några stämplar. Så blir jag skickad till en ännu viktigare man med ännu fler stämplar. Så tillbaka till viktige man nr 2. Jag gick omkring fram och tillbaka i banken och kunde inte hålla mig för skratt. Men steg nummer 2 för att få mina 13 euro tar jag en annan dag...

Jag vet, jag har bott här i 20 år och borde ha vant mig vid det här. Och här håller landet på att gå i konkurs och jag går omkring och skrattar åt stämplar och att jag för att öppna en enkel bankbok uppehöll 3 anställda.

3 kommentarer:

 1. En del dom kan då verkligen trassla till det!!! Men bra du kan skratta åt allt....

  SvaraRadera
 2. Har varit in på flera banker i Chania och kan väl säga att det inte riktigt verkar funka som i Sverige :-) Snacka om tungrott och formellt. Pireus bank tyckte jag var den som mest liknade en västerländsk bank. Något mer effektiv med glad personal som var intresserade av att hjälpa till.

  SvaraRadera
 3. bankbok...? slutade vi väl med i Sverige på 60-talet?
  I mångt och mycket är det bra med lite reformer i detta omoderna land. Hoppas de nu kan hoppa över den utveckling Sverige gick igenom under -70 -80 -90 och -00talet och vi önskar Grekland välkommen in i 2010-talet. Hoppas det kommer att gå riktigt bra framöver.
  Hej från ett regnigt Messinien.

  SvaraRadera