söndag 9 januari 2022

Liten utflykt till Maleme

 

För att komma ut lite grann gjorde vi en liten biltur en dag. Långa promenader är ju uteslutet för dottern och vid stränderna nere hos oss (Agia Apostoli) känns det som att det är lite för mycket folk när det är fina dagar. Vi åkte till Maleme (16 väster om Chania stad) och besökte Tyska kyrkogården. (varken maken eller barnen hade varit där förut!)

Det här är en minnesplats för de över 4500 tyskar som fick sätta livet till vid bland annat slaget om Kreta i maj 1941. När man tittar på gravstenarna ser man att de flesta var i 20-årsåldern. Området är otroligt bra skött med välklippta gräsmattor. Det är inte ofta man ser det annars här. Platsen ligger på en kulle och man har utsikt över havet. Trots tragiken i det hela så är det en trevlig liten utflykt och det är en fridfull vacker plats. Det finns även ett litet museum vid ingången (stängt när vi var där)

Att gå nerför när vi gick därifrån blev lite för svårt för dotterns knä så det är tur att sonen är stark :)

 

Välklippta gräskanter - en ovanlig syn här

Inte långt från den Tyska kyrkogården har man hittat en grav från sen minoisk tid. Även om det är ett viktigt historiefynd så är det inte så mycket att se om man inte är genuint intresserad av den minoiska tiden. Vi gjorde i varje fall ett stopp där så nu har vi sett den. 

 Efter sevärdheterna åkte vi och köpte varsin take away kaffe som vi intog på stranden i Maleme. Vi blev sittande där en ganska lång stund för att få lite sol och njuta av havets brus. Vi var helt ensamma på stranden. Jag plockade lite stenar för att ha utifall att lusten att måla stenar kommer tillbaka. (just nu är det mest virkning som gäller som sysselsättning)Jag hoppas att ni alla har haft en bra helg och får en fortsatt trevlig söndag!

 

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish 0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com)
3 kommentarer:

 1. Tack för en fin skildring av en vacker plats. I slutordet till Anthony Beevers bok om slaget om Kreta finns en gripande skildring av mötet på 70-talet mellan två partisaner som arbetade på kyrkogården och en återvändande tysk officer som kände igen dem från kriget.

  SvaraRadera
 2. Fina bilder! Vi var i Maleme i augusti då det var +40°C och gick upp till kyrkogården. Väldigt svettigt men absolut sevärt. Så välskött och vackert och fin utsikt!

  SvaraRadera
 3. Intressant.
  Jag har varit på många krigskyrkogårdar, framför allt i Frankrike, och visst är det gripande. Lika fina gräsmattor där. Man kan tro att de gått fram med nagelsax.
  Ha det bra!

  SvaraRadera