fredag 4 juni 2021

Jag hade tänkt skriva om...

Kedrodasos i måndags
 

Jag hade tänkt att mitt nästa inlägg skulle handla om antingen Kedrodasos dit vi var i måndags, min trädgård eller våra förberedelser i restaurangen. Men, det får istället bli så att jag luftar mina tankar och skriver lite om den tråkiga verkligheten just nu. 

Jag blir så irriterad av tidningarnas säljande rubriker som " Greklands semesterorter kan tvingas stänga ner igen." Nog är det några som bokar av sin semester hit eller väljer att inte boka alls på grund av det. Utökade restriktioner för restauranger och stopp för evenemang låter kanske drastiskt men er semester kommer knappast att påverkas. Just nu får 6 personer sitta tillsammans på restaurang. Kanske drar de ner det till 4? Vad mer kan de göra? De kommer inte att stänga restaurangerna under pågående turistsäsong. Stopp för evenemang? Jag har inte riktigt koll på hur många som får delta i konserter och på bröllop osv men antalet kanske dras ner men det är väl ändå inte vad ni ska syssla med på semestern?

Att smittan har ökat är ju inte så konstigt eftersom skolor och dagis har öppnat igen och ungdomarna som har varit i stort sett "instängda" ett år nu får umgås fritt. Alla som går i skolan måste dock nu testa sig en gång i veckan. Fler smittfall upptäcks och mörkertalet blir mindre. När det har varit låg smitta och antalet går upp är andelen i procent hög men om man jämför antalet med antal smittade i ett län i Sverige så är den fortfarande låg. Igår till exempel var det 15 nya smittfall i hela Chanias län. Om du ser den siffran i ditt län i Sverige så tänker du säkert att - åh, så få har det inte varit på länge, smittan går ner, eller hur? Men här är alltså den siffran en ökning.

Du kan resa säkert och väl här på plats kan du känna dig säker om du bara tar ditt ansvar. Undvik folksamlingar och håll avstånd. Det är lätt. Hyr du bil och åker på utflykt kan du verkligen undvika trängsel. Vi var till Kedrodasos i måndags och när vi kom dit var det kanske totalt 8 personer på hela stranden. Alla som jobbar inom turismen måste dessutom testa sig en gång i veckan och väldigt många har påbörjat sin vaccination. (omkring 37 % har påbörjat sin vaccination varav 22 % är färdigvaccinerade i Chanias län) Maken får sin andra spruta på lördag och jag får min första i eftermiddag. 18+ kan nu boka tid för vaccination. (dock bara med Johnson). 

Till er alla som väljer att inte resa för att ni inte vill använda munskydd har jag ett tips. Ta med er 2 typer av munskydd. Ett bra som ni använder i supermarketen och butiker, på bussen och om ni ska vistas på andra ställen där det är mycket folk och ett luftigt i tunt tyg som ni kan använda när ni själva anser att det inte behövs munskydd. (på väg till stranden till exempel och när ni rör er i områden då ni varken utsätter er själva eller andra för smittrisk) Ni behöver inte använda munskydd när ni sitter ner på restaurang och cafe, inte på stranden och inte vid poolen. På alla andra ställen är det lag på att ni ska ha det på. De flesta använder dock inte när de är ute och går eller på väg till stranden. Där det är viktigast att ni använder både för er egen skull, personalens och andra människor är i butiker, på bussar och inne i stan.

Vad ni ska undvika när ni är här är att gå till butiken "Jumbo". Jag är säker på att många av er har varit där. Det är det stora varuhuset i "mitt" område. Där finns "allt" av säsongsprylar, leksaker osv. Jag var där i veckan och ångrade mig för det är i stort sett det enda stället där jag kände att jag utsatte mig för smittrisk. Trots att antalet människor som får vistas i butiker är begränsat så blir det trångt där. Deras totala yta är stor men de har saker även i mittgångarna vilket gör att du hela tiden möter folk. Man får verkligen åka slalom med kundvagnen och vända och trixa för att inte ha närkontakt med andra. 

Hopplösheten börjar kännas av igen med alla inställda flyg...De flesta börjar öppna upp sina restauranger och butiker nu men turisterna lyser med sin frånvaro. Många har gått med i statens program där personalens pensions- och försäkringsavgifter betalas av staten. Kravet är att personalen är anställd 6 månader, så det är klart hög tid att de börjar jobba nu. Lönen betalas förstås av arbetsgivaren men om det inte finns några kunder, hur blir det då??? Nu när alla öppnar upp ska de få turister som är här fördelas bland de ställen som är öppna...det blir inte många kunder. Vi är i startgroparna för att öppna men på dagarna när vi är och fixar i restaurangen ser vi inte många turister passera utanför. Vi ska vara där en kväll också för att se hur många som går förbi...


Vår vinlista är färdig i varje fall och vinerna är på plats. I år har vi bara kretensiska viner och från tre olika vingårdar. 

Kom hit! Ni behövs och just nu har ni ju chansen att besöka Kretas härliga stränder utan att behöva trängas. Det kommer nog aldrig att hända igen för så snart detta är över blir det nog invasion här. Så passa på nu!

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish 0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com)

7 kommentarer:

 1. Där skriver du väldigt fel när det handlar om munskydd man måste ha med många om man reser för när du tar på dig ett och sen tar av det så ska det kastas annars riskerar du att få smittan då smittdropparna hamnar utanpå munskyddet. Så man byter munskydd om man tar av sig det. Detta är problemet med munskydd då folk inte förstår hur dom ska användas och på så sätt blir smittade eller smittar andra. Man spritar händerna innan man tar på munskydd och man spritar händerna när man tagit av sig sitt munskydd och man kastar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det så! Jag menade förstås att man kan ha med 2 typer. Fast flera av varje förstås. Engångs som du slänger och tyg som jag menar att de inte utsätts för nån smittrisk och som kan tvättas upp. Här i värmen svettas man ju mer och då blir det ju att man byter ofta också.

   Radera
  2. Igen vad jag menade med tygmasker, att man kan använda de för att skydda mot böter bara om man går till och från stranden, är ute o går osv. Alltså att de inte utsätts för några risker..

   Radera
 2. Tar det lang tid å gå fra parkering og ned på stranden?
  Har vært på Elafonissi mange ganger, men ikke på Kedrodasos.
  Tenker å dra ned til Kreta i september, hopefully!!! :)

  SvaraRadera
 3. Ja, ner till Kedrodasos tar det kanske en kvart. Det finns 2 stigar, en är brant men lite kortare. Den andra lite längre men mycket ojämn. Jag ska visa foto på stigen i nästa inlägg om Kedrodasos.

  SvaraRadera
 4. Tyvärr är svenskar väldigt dåliga på att använda munskydd, detta skrämmer tyvärr också många från att boka resa !.
  Det har också sålts otroligt många sommarstugor, det tror jag också påverkar bokning av resor.
  Men jag är optimist och hoppas att bokningarna kommer igång, det finns inget som Grekland, har själv bokat två resor nu.
  Hur är det med Grekiska turister på Kreta ?.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr brukade det vara en hel del grekiska turister men efter den ekonomiska krisen har de blivit färre och färre. Ja, svenskarna behöver ju inte vara rädda för det med munskydd, det är ju bara en vana och man behöver ju inte alls ha när man ligger o solar, sitter på restaurang eller badar.

   Radera