torsdag 21 januari 2021

Är gräset grönare på andra sidan?

 

Jag kan ju inte bara skriva om allt som är underbart här på ön och hur bra jag har det. Därför tänkte jag att idag ska jag tala om lite vad som irriterar mig här och hur kretenserna kan uppföra sig när de inte har fullt upp med att vara gästvänliga, trevliga och ärliga mot turister...

Ofast vill jag dela med mig av det som är fint och "typiskt grekiskt" här. Men, det finns mycket mer som är typiskt grekiskt.

En dag när jag gick upp mot byn Daratso såg jag en tomt med olivträd som var helt fylld med engångskaffemuggar och tomma vattenflaskor. Varför? Antingen hade de som plockat oliverna helt enkelt bara lämnat sitt skräp där eller så har förbipasserande bilar bara slängt ut det genom fönstret. Men varför just den tomten? Alltså precis hela tomten var fylld med skräp. Troligtvis är det en kombination att olivplockarna har lämnat sitt skräp, alla andra ser skräpet och tycker att det gör inget att jag slänger lite där också. Min lösning på problemet är att kommunen ska ta tag i såna här fula syner genom att bötfälla ägarna av tomterna och se till att de håller rent och snyggt på sina ägor. Om de bara är där själva en gång om året så struntar de antagligen totalt i hur det ser ut, bara de få sin olja. För förbipasserande är det dock en så tråkig syn och absolut ingen har fattat att sånt här kan faktiskt påverka turismen eftersom det skapar en dålig bild. 

Brist på trafikvett - det här är ett ämne som jag har skrivit om förut och det har varit ett irritationsmoment hos mig alla 28(?) år som jag har bott här. Lika duktiga som de har varit på att jaga folk utan munskydd nu under pandemin precis lika duktiga skulle de kunna vara på att bötfälla alla dessa människor som kör mot rött, parkerar på trottoaren och inte stannar vid övergångsställen. Jag vet inte om jag har berättat det här förut men en gång när min dotter var liten så skjutsade vi hem en kompis till henne. Både jag och min man startade aldrig bilen innan alla hade bältena på. Kompisen frågade om vi inte skulle åka. -Nej, inte förrän alla har bältet på. Vad svarade den lilla, kanske då 7-8 år, flickan? -Min pappa har pengar och kan betala böterna. HUR ska de lära sig trafikvett om det är så de ser på saken? Det är precis samma med det att slänga skräp överallt. Ser de föräldrarna göra det så är det klart att barnen gör likadant.

Jag har ju bott i Chaniaområdet alla år och nu vet jag inte om både bristen på trafikvett och nedskräpning är lite extra speciellt just här. Det är dock något jag har hört. En väninna som har kört en roadtrip säger att hon inte alls såg lika mycket skräp på östra Kreta, vägarna var finare och tomterna med olivträd såg mycket bättre skötta ut. En bekant till oss som åkte runt i några städer i norra Grekland blev väldigt förvånad över hur bilisterna alltid stannade vid övergångsställena. Är det någon av er som har erfarenhet av hur skillnaden är när det gäller detta och som kan berätta lite? Det skulle vara intressant.


Misskötta vägar och trottoarer, halvfärdiga och oorganiserade projekt - Detta är ett ständigt återkommande irritationsmoment. I stort sett överallt där vi promenerar hittar vi saker som är livsfarliga och som ingen bryr sig om att åtgärda. I början när jag bodde här fotade jag ibland (och framkallade bilderna och skickade till dåvarande borgmästaren som inte brydde sig. Mer än att han en gång ringde till mig och undrade vad jag ville, om jag ville ha en "plats" inom valsedeln....) Nu har vi i varje fall fått fler trottoarer och trafiklysen i vårt område men fortfarande finns alla dessa saker (som t ex det på fotot ovan) som ingen bryr sig om. På en del vägar grävs det för att till exempel laga en vattenledning. Det asfalteras om och efter nån vecka kanske elverket är där och gräver. Efter ännu några dagar kanske det grävs för fiber. Alltså de verkar inte ha något organiserat samarbete alls. Vägarna lappas och lagas utan att det görs ordentligt med resultat att det på en del ställen är livsfarligt att köra. (eller promenera för den delen)

Sen har vi ju det där att många ljuger för att det är för jobbigt att vara ärlig och rättfram. Att ljuga lite för att låta hjälpsam och trevlig är lättare än att vara helt och hållet ärlig. Det är därför många till exempel hantverkare säger att de kommer på måndag. (och när de väl inte kommer på måndag så börjar man fråga sig vilken måndag de menade) Om du köper något i en affär blir du troligtvis bra bemött. Har du däremot ett klagomål eller vill byta en vara är de oftast inte längre så trevliga. Vad jag vill säga med det här är att jag har slutat med att vara så naiv och tro att det här trevliga yttre är ärligt. När du vänder ryggen till är det inte alls säkert att de är så trevliga. Ibland blir jag lite förvånad över alla "Greklandsfantaster" som är så begeistrade över grekernas gästvänlighet, ärlighet och trevliga bemötande... Jo, de är trevliga mot turister. Men det finns en baksida också. Fast det gör det ju förstås överallt, var du än bor. En del saker är ju bättre här än vad de är i Sverige. Men det märker jag ju bara när jag är i Sverige. För gräset är ju alltid grönare på andra sidan. Eller var det så att gräset INTE alltid är grönare på andra sidan?

(jag antar att det här inlägget kommer att uppröra en del av mina läsare som kanske tycker att jag generaliserar och drar alla greker öven en kam, men det är inte så jag menar ändå och som ni ser så bor jag ju kvar efter så många år här och det betyder ju också något. Däremot så kan ju alltid saker förbättras, överallt)

Hur som helst så önskar jag er en bra dag för det tänker jag ha!

 

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish 0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com)


5 kommentarer:

 1. Jeg har observert mye av det samme som du her omtaler Anita. Blir ganske forstemmet over all plast som bare kastes overalt i naturen. Jeg forstår ikke holdningene til disse personene.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att fler bilister stannar i Rethymno nu än vad de har gjort. Problemet är att en bilist kan stanna och så blåser en annan förbi i hög fart så man får hoppa undan.

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant läsning!
  Jag känner ju inte till Grekland något vidare, mer än genom dig, men för mig kändes det som du också skrev om Spanien, där jag delvis bor. Så mycket som är lika. Fast jag tror att Spanien är mer av en polisstat, men där kan jag ha fel. Det som skiljer sig drastiskt är att bilister i Spanien i stort sett alltid stannar vid övergångställen. Har sett en eller två fall då det inte hänt under de senaste tio åren. De är väldigt bra med detta.
  Ta väl hand om dig!

  SvaraRadera
 4. Hej Anita
  Jag var i Norge för något år sedan, köpte en mjukglass som jag gick och smuttade på, råkade stanna till vid ett övergångsställe av misstag, jäklar vad det tjöt i däcken från bägge hållen, jag skulle ju egentligen inte gå över, men jag kände mig tvingad att göra det, nu när alla var så snälla och stannade...
  Men i Grekland får man vara glad om man kommer över, förutom i norra Grekland, kanske beroende på att många i Thessaloniki har flyttat hem från norden !?.

  SvaraRadera
 5. Inger Karlsson26 januari 2021 17:28

  Hej Anita!
  Allt du skriver känner jag igen från Rethymnoområdet, som jag känner till bäst, och från alla andra platser jag sett på Kreta, från väst till öst. Men kanske har något ändrat sig under pandemin - jag har inte sett Kreta sedan mars 2020.

  SvaraRadera