fredag 6 november 2020

Lock down i hela Grekland - vad gäller?


 Ja, då var vi där igen. Lock down i hela Grekland. Från och med i morgon bitti 06.00 gäller de nya restriktionerna som är mycket strikta. Vad är det egentligen som gäller?

Restauranger och cafeer stänger. Delivery är tillåtet

Butiker stänger, frisörerna får jobba till och med söndag. Supermarket, kiosker, telefonibutiker, djuraffärer, optiker och bensinstationer håller öppet

SMS gäller för att "gå utanför dörren". Man sänder ett sms till 13033 med den kod som är anledningen till att man går ut. "Kod, namn, adress". Sedan ska man invänta svar. Troligtvis kan man lika som i våras skriva på ett papper. Eller på ett formulär som finns på forma.gov.gr. Kod, namn, adress och klockslag då man lämnar hemmet. Giltigt ID ska man ha med sig. 1-apotek, läkare 2-supermarket 3-bankärende 4-hjälp till någon som behöver 5-begravning, dop, bröllop 6-fysisk aktivitet, max 2 personer och med 1,5 meters avstånd. 21.00-05.00 gäller "utegångsförbud" och då tillåts endast resor till och från arbete och resor på grund av hälsoskäl.

Förskolor, särskolor och grundskola (1-6) håller fortsatt öppet medan övriga skolor ska ha distansundervisning

Att förflytta sig utanför sitt län tillåts bara för jobb, hälsoskäl och att åka till sin fasta adress

Alla som reser till Grekland ska ha ett negativt provsvar som är högst 48 timmar gammalt om man anländer med flyg. 72 timmar gäller om man kommer landvägen (PLF-formuläret som ska fyllas i minst 24 timmar innan avresa gäller fortfarande)

Munskydd överallt

För den som arbetar ska arbetsgivaren ordna ett intyg för att man ska kunna åka fram och tillbaka till arbetet. 

I taxibilar tillåts endast chauffören och en passagerare 

Restriktionerna gäller först och främst 3 veckor framåt. Jag antar att vissa restriktioner kommer att klargöras tydligare senare. I våras till exempel var parker och stranden förbjudet område. Nu har de inte sagt något om det. Det nämns heller inget om att fysiska aktiviteten måste vara i närområdet. I våras till exempel fick en del tillsägelse när de var från Chania stad och promenerade i vårt område. När det gäller olivplockning är det ju också lite oklart. Just nu är ju säsongen för att plocka oliver så det bör ju vara tillåtet. 

Bekräftade fall i Grekland igår torsdag var 2917. På Kreta var det 67, varav 21 var i Chania. 

Om det kommer något mer som är bra att veta angående restriktionerna kommer jag att uppdatera.


Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com


2 kommentarer:

  1. Usch, så jobbigt med denna andra våg. Det är strikta rekommendationer i Sthlm nu också, så det mesta är inställt. Vi jobbar hemifrån och varierar med att promenera utomhus eller gå till mataffären, det är ungefär vad man kan göra nu. Håller tummarna för att det inte ska bli alltför illa, men det ser inte så bra ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja... i våras hoppades vi ju att det skulle försvinna till sommaren.. och nu detta. Otäckt. Hopp och tålamod. Ha en bra helg!!

      Radera