torsdag 13 augusti 2020

Det magiska tidslaget

 

 
Klockan 12 på natten ska alla ha stängt. Inga barer, restauranger eller cafeterior får hålla öppet efter midnatt. För oss är det helt ok för även i vanliga fall brukar våra sista gäster ha gått hem då. Vid något enstaka tillfälle kan det hända att vi har sena gäster men om det händer nu får vi be dem att gå hem. Jag tänker då inte riskera några böter på 10000 euro. 
 
I lokaltidningen kunde vi läsa att redan första kvällen då regeln gällde hade en bar i Chania fått böter för att de haft gäster efter midnatt. 
 
Ibland har vi efter stängning åkt och tagit en öl vid kantinan eller något annat ställe i området. Det kommer vi inte att hinna i år. Förut kunde vi också åka ner till stan och äta vid gatan Daliani där de bland grekerna populära tavernorna ligger. Vi har inte varit där i år ännu och det kommer knappast att bli något besök där heller då vi undviker att åka ner till stan nu. De brukar ha mest att göra efter 22-23-tiden så de kommer säkert att förlora mycket på den här nya regeln. Men, det brukar ju också vara riktigt trångt där så jag tycker det är ett bra beslut. Även vid en av kantinorna nere vid "våra" stränder brukar det vara riktigt trångt. Det har blivit som ett inneställe bland ungdomar och det samlas riktigt mycket folk där. Frågan är ju om regeln kommer att hjälpa för före 12 kommer de att sitta vid kantinan och efter 12 kan de ju bara samlas på stranden istället. 

Det är riktigt skrämmande med de siffror av bekräftade fall som Grekland har nu. Igår var det rekord med 262 bekräftat smittade. På ett ställe på fastlandet har smittan tagit sig in på ett ålderdomshem också. Även om de flesta fallen är i Aten och Thessaloniki så är det fall utspridda över hela Grekland också och då många fastlandsgreker just nu befinner sig i byar och på öar så kommer vi nog snart att se högre siffror mer utspritt.
 
Den nya regeln att svenskar (och några fler nationaliteter) måste ha ett negativt test som inte är äldre än 72 timmar kommer nog att göra att många avbokar sina resor. Eftersom min dotter snart kommer att komma hit läste jag lite om det och för de som inte bor i storstäderna verkar det ju väldigt osäkert om man verkligen hinner få sitt provsvar på de 72 timmarna. Någon länkade till ett testkit som man beställer online och gör i samråd via video. Men, det ska ju sedan skickas in och det tar ju också sin tid. När de tog beslutet tror jag inte de förstod här att det är så krångligt att göra detta i Sverige. Det borde ju vara mycket smidigare och kunna göras i hela landet. Regeln har skapat en osäkerhet hos många. Aegean till exempel har skickat ut ett meddelande till sina resande att det inte gäller för greker och fast boende i Grekland men på UD står det att regeln även gäller dem. Norwegian har skickat ut meddelande till sina resande om regeln men utan att nämna datum så även de som reser före 17 augusti blir ju osäkra om det gäller redan nu eller inte. Greklands officiella sida har ännu inte gjort någon uppdatering om regeln. 
 
Norge ger sina medborgare rådet att inte resa. Alltså inte en reseavråden utan bara ett råd i all välmening. Men, det kommer säkert att leda till att vi inte kommer att ha några norska turister heller. 
 
Just nu tycker jag allt känns bara så hopplöst. Vi jobbar för typ ingenting. Att lägga undan pengar för vintern kan vi nog bara glömma. Det som kommer in betalar vi av till leverantörerna. Att vi har en personal behövs de kvällar då det är mycket att göra men vissa kvällar skulle vi kunna klara oss själva. Men, det är ju inget vi vet i förhand. Sen finns ju hela tiden rädslan för att bli smittad då vi träffar olika personer varje dag...
 
Tråkigt inlägg idag, jag vet...
 
Men jag önskar er en bra dag i varje fall!
 
 
Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com

2 kommentarer:

  1. Testerna (PCR) kostar mellan ca.1600 kr till 2500 kr med test och intyg som du måste ha med dig, har du inte intyget med dig så är det bara att åka hem !.
    Sen är tyvärr många tester opålitliga, så risken är att du kan hamna i karantän ändå, och det saknas också tester på många ställen.
    Jag förstår Grekiska regeringen att de försöker göra vad de kan, men tyvärr förstör de samtidigt för alla näringsidkare i hela Grekland.
    Jag känner själv flera som nu funderar på att avbeställa resa.

    SvaraRadera
  2. Ving ställer in alla resor till Grekland, på grund av PCR test.

    SvaraRadera