tisdag 30 juni 2020

Turistsäsongens start
Imorgon börjar turistsäsongen officiellt här på Kreta. Då kommer de första flygen från utlandet att anlända. Hittills har det bara varit flyg från Aten. Det har väl inte undgått någon av er att svenskarna får vänta lite till. De senaste dagarna har det cirkulerat många "nyheter" trots att beslutet inte var bekräftat. Nu har det bekräftats att direktflyg från Sverige inte är välkomna ännu. Det här gäller ju fram till 15 juli och nya beslut kommer att tas. Att dela inaktuella nyheter skapar bara förvirring i dagsläget. Därför bör man vara otroligt källkritisk innan man delar "nyheter" då beslut ändras ofta och det kan gå snabbt. Just nu i skrivande stund gäller dock att innan 15 juli - inga direktflyg från Sverige.

Vad kommer vi att få för typ av turistsäsong? Vi har verkligen ingen aning. De få turister som anländer kommer ju förstås att sprida ut sig över ön så jag tror inte att vi kommer att se någon stormärkbar skillnad. De restauranger och butiker som valt att öppna hoppas förstås att just deras område kommer att ha en del turister. Vi har hört att några få hotell kommer att öppna i vårt område och förhoppningsvis kommer några av dem att hitta till oss. Vi får se.

Det finns turister som gärna klagar på det ena och det andra. Det har jag erfarenhet av från mina år som reseledare och hotellreceptionist. Förhoppningsvis finns det en förståelse i år för att saker och ting inte fungerar som vanligt. När det gäller incheckning och utcheckning på hotell till exempel så gäller i år utcheckning kl 11.00 och och incheckning 15.00. Det här är för att rummen ska hinna städas ordentligt innan nästa gäst. En del hotell kanske kommer att välja att inte ha ankommande i samma rum utan rummet kommer att stå tomt i 24 timmar. Solstolar finns inte på alla stränder. Det här är för att uthyrarna och kommunen inte har kommit överens om priset ännu. Det finns ju en stor osäkerhet för uthyrarna. De vet ju inte alls om det kommer att löna sig för dem att betala hyra för sin strandbit. Många restauranger kommer att ha en begränsad meny (vi till exempel) Om man inte har en aning om hur mycket gäster man kommer att ha är det omöjligt att ha ett stort urval för då är ju risken stor för att man får slänga en massa mat. Kanske kommer det att finnas några som klagar på att det är alldeles för få restauranger och butiker öppna i deras område. Det ser ju inte kul ut att se en massa igenbommade ställen men så kommer det att vara i år. I turistområdena Agia Marina och Platanias till exempel kommer det att vara väldigt många ställen som väljer att inte öppna upp.

Igår var jag och väninnorna till Iguana beach. Det var inte så mycket folk där men på hemvägen såg vi att både Chrissi Akti och stranden nedanför fotbollsplanen var mer välbesökta. Det är riktigt varmt nu och vi var nog i och badade uppåt 20 gånger. Idag kommer det att bli över 30 grader också och idag är det min stranddag med familjen. Vi har ännu inte bestämt vart vi ska åka.
Jag önskar er en bra dag!

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com6 kommentarer:

 1. Skönt att Du har så många fina stränder att vara på!
  Ha en trevlig badresa med familjen!
  Hälsningar från Fjäll

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte på det där med solstolar på stränderna. Det var ju problem redan förra året. Det plockades ju bort på flera ställen. Så det verkar ju inte direkt vara kopplat till corona, utan om betalning i största allmänhet. Vet du mer där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ofta har det med betalningen till kommun och om auktionen är avslutad. Just i år är ju förstås läget lite speciellt för solstolsuthyrarna kan ju inte betala en hyra som de kanske inte får in i inkomster. Sen är det ju olika på olika ställen. I chania kommun görs en "auktion" om priset för olika strandbitar. I elafonissi till exempel där det redan finns solstolar är det kommunen själv som driver dem och har personal som sköter.

   Radera
 3. Önskar er stor lycka nu när det öppnar upp.
  Vad jag skriver nu, borde jag nog inte skriva, men jag har jobbat som reseledare med svenskar över i stort sett hela Europa i 30 år, så lite vet jag i alla fall. De allra flesta svenska är jättebra och respekterar andra, men så har vi det där svensksyndromet att vi alltid vet bäst och gör bäst. Hur många gånger har jag inte råkat ut för detta. Och visst är vi väldigt välorganiserade och saker och ting är genomtänkt, men det kan också bli lite tråkigt. Nu ska jag tvätta munnen rejält med tvål!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, du har så rätt. I restaurangen har jag nog bara haft "bra" svenska kunder men när jag jobbade som reseledare var det många gånger som folk hittade saker att klaga på men ofta är det nog att alla har förväntningarna att på semestern ska allt vara perfekt men bara för att man har semester så blir ju inte allt i livet perfekt. Sen är ju majoriteten "bra" men de som klagar märker ju ofta ut sig tyvärr.

   Radera