torsdag 18 juni 2020

Tankar och uppdatering




Nej, jag tänker inte skriva något om att Sverige har hävt reseavrådan till Grekland. Jag antar att ni alla är fullt informerade om det. Samtidigt som det beslutet togs kan man dock läsa om en ort i Sverige där smittan är utom kontroll. Och samtidigt står reseavrådan kvar till grannländerna. Jag hoppas dessutom verkligen att ingen, absolut ingen, som känner av några symptom väljer att resa till Kreta som hittills har varit väldigt skonat.

I gårdagens lokaltidning kan man läsa om en 20-årig svensk som befinner sig här i Chania och jobbar på ett telekommunikationsföretag. Han uppsökte sjukhuset och bekräftades positiv. Smittspårning har tydligen påbörjats då han har träffat väldigt många.

De senaste 24 timmarna har 2 personer avlidit av Covid19 här, totalt är det nu 187 avlidna. 55 nya bekräftat smittade, totalt 3202. De flesta fallen är koncentrerade till orter som dessutom är satta i karantän. Om smittoantalen ökar sägs det att det kommer att införas lokala restriktioner. Det betyder att om det dyker upp många fall bland turisterna som kommer så kommer det att införas restriktioner även här. Så tyder jag det i varje fall.

I tidningen Kathimerini kan man läsa idag - Över 5000 döda i Sverige, från och med 30 juni reser de fritt till 10 länder. I samma artikel står det också om smittspridningen i Gällivare.

Dottern har bokat om sin biljett till augusti och vi håller redan på och planerar hur vi ska placera henne hemma för att inte ha alltför mycket kontakt i början.

En del greker har börjat slappna av och har blivit sämre på att hålla avstånden i supermarketen. De verkar tro att faran är över och känner sig säkra. Samtidigt får jag dock känslan av att turisterna (svenskar) kommer att ha en stämpel "corona" i pannan. När jag skulle fota hortensian i förrgår (se gårdagens inlägg) frågade jag en dam i trädgården först. Ja, sa hon och försvann snabbt. Servitören på cafeterian i Sougia tog beställningen medan han stod 3 meter bort från oss.

Samtidigt välkomnar vi ju turisterna för det är de vi ska leva på...

8 kommentarer:

  1. Det går verkligen upp och ner det här virus-skiten.
    Vi har bokat om juliresan till september, hoppas det är bättre då.
    Ha en bra dag och hälsa familjen🤗
    /Björn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hoppas hoppas att ett mirakel sker och att viruset bara försvinner. Snart..

      Radera
    2. Håller tummarna att det kommer nåt vaccin eller nåt.

      Radera
  2. Det är en mycket tråkig och olustig situation, överallt, och själv förstår jag inte hysterin och att man absolut måste åka! Det slarvas med att hålla avstånd här också, som ju alla vet, men de allra flesta är faktiskt väldigt försiktiga. Detta blir min och makens första midsommar någonsin på tu man hand. Vi har börjat fixa gäststugan för självhushåll, så att även sonen (som jobbar) och hans hustru ska kunna vara här ute på landet under semestern. Vi har bara träffats mycket korta stunder utomhus sedan eländet började. Så tråkigt - men situationen kunde ju vara mycket värre.
    Önskar dig en fin midsommar och en virusfri sommar överhuvudtaget!

    SvaraRadera
  3. Den svenska mannen måste ju blivit smittad på
    plats tänker jag, och inte i sverige..Han har
    väl likt alla andra inte kunnat resa. Tror inte att svenskarna är sugna på att resa i sommar, forfarande ser vi ett större hot för Corona genom resor och besök i andra länder gentemot att stanna kvar här i sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm jag kanske inte skrev så utförligt. Tydligen kom han tillsammans med flera andra i ett flyg chartrat av företaget. De testades alla i Aten och tydligen var han positiv redan då (för 1,5 månad sen) och var i karantän i 14 dagar...

      Radera
  4. Hej Anita
    Ja hoppas snart covid-19 skiten försvinner, och hoppas de svenskar och andra som åker, verkligen tänker på att inte åka om de känner minsta lilla symtom, men risken finns att de kan bli smittade på vägen till Kreta, men vi hoppas på det bästa...
    Hoppas du och dina nära får en trevlig midsommar, och med packat med gäster i helgen !.
    Själv funderar jag på en resa till Kreta i september.
    Ha De :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då hoppas vi att allt lugnat sig i september :)

      Radera