fredag 6 april 2018

Långfredag


Idag är det långfredag hos oss. Fotot ovan är från vår kyrka ett tidigare år. Jag vet inte om vi kommer att kunna komma iväg till kyrkan i år eftersom vi ju har restaurangen öppen. Om det är lugnt kanske vi stänger lite tidigare och går till kyrkan. I dag är dagen när epitafet smyckas med blommor och sedan går man runt kyrkan eller en liten tur i området i procession. Om ni är här i Grekland nu så rekommenderar jag er att gå och se det. Ibland har vi varit in till Chania och gått runt i flera kyrkor där. I vår kyrka här i området brukar processionen vara en ganska lång bit då de går ner mot Agii Apostoli och ner mot parken och tillbaka. Processionen brukar starta omkring 19-20-tiden men det kan variera lite.

Trots att många greker har fastat den här "stora veckan" har vi haft en hel del att göra i restaurangen. Många "halvfastar" och hoppar över kött och fisk men äter annars det mesta annat. Svärmor är en av de som följer traditionerna helt och hon äter varken ägg eller mjölkprodukter heller.

I morgon påskafton går man till kyrkan vid midnatt och får med sig det heliga ljuset hem. På söndag, påskdagen, äter man! Vi kommer att laga till ett flertal olika rätter med lamm i restaurangen. Vi struntar i helgrillat utan lagar istället till lite goda rätter i ugnen, så vill ni äta lamm kommer ni till oss! Vi hoppar även över rätter med maginnehåll som inälvor och annat så vill ni äta det får ni gå någon annanstans....

Kalo pasxa och hoppas vi ses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar