fredag 8 december 2017

En mysig kväll på Orexi


Julevangeliet, skönsång av oss själva, glögg, pepparkakor, finska kören sjunger julpsalmer för oss, risgrynsgröt, köttbullssmörgåsar med hemgjorda köttbullar och rödbetssallad, lussebullar, janssons frestelse, laxsmörgåsar, Orexis egna specialsallader. Jag tror inte jag har glömt något.

I går kom vår svenske präst Björn till Chania och Orexi. En liten adventsgudstjänst hölls och vi sjöng julpsalmer. Det kändes som en riktigt bra kväll och jag tror alla var nöjda både med mat och syftet med kvällen. Att skapa julstämning i Grekland är inte lätt men jag tror att många som deltog i går kände lite av den. Det rör sig inte om mycket mat, julpynt eller julklappar.

Hur skapar ni julstämning? Vad är det som är viktigt för er? Varför är det så många som flyr julen nu för tiden? Varför stressar så många inför julen? Oj, det var många frågor! Det skulle vara kul om så många som möjligt av er svarar ärligt både vad gäller julklappar och allt annat som till exempel överflödet av mat. Är ni "fångade" av det och hamnar i det trots att ni innerst inne vet att det inte är det som är viktigt? Får barnen ett berg av julklappar för att de väntar sig det?

När det gäller julklappar är det inte så vanligt här. Tomten....han som kommer med julklappar är Agios Vassilios och han kommer på nyårsafton och vanligt är då att barnen får en julklapp här. När mina barn var små fick de flera julklappar på julafton för att jag ville fira svensk jul....men de var inte gamla när vi slutade med det. Dels för att ekonomin inte tillät det och dels för att...jaa, säg det. Det var inte tradition här. De var stora nog för att förstå att vi inte hade pengar till julklappar och de hade ju det de behövde. När vi är i Sverige tycker jag dock det är mysigt att ge lite julklappar så nog kommer jag att ha med mig några i bagaget. Inga dyra saker, men lite sådär symboliskt. Jag talar inte om vad eftersom de kanske läser här, men det kan ju vara nåt drickbart eller nåt som man kan ha på salladen och som inte finns i Sverige.


4 kommentarer:

 1. Hej,finns Svenska kyrkan på kreta ?var håller dom till ? Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, "vår" präst kommer från svenska kyrkan i Aten, man han besöker Kreta ganska ofta.

   Radera
 2. åh jag ÄLSKAR julen! Har aldrig fattat de där med julstress. för mig är de bara underbart. Blir första julen i Grekland för mig. Men jag har roddat ihop de mesta så min familj kommer ner med skinka nästa helg. Jag och dottern fixar med "något juligt" varje dag (typ baka lussekatter, sätta upp krans på dörren, rita julkort, se en julfilm osv) fram till julafton.


  Vi kommer köra svensk julafton 19 (eftersom min familj måste åka tillbaka till sv pga jobb) med både min och makens familjer. Och sen grekisk jul hos svärfar 25 (då han och min son också har namnsdag) och sen nyår, med presenter till barnen från farmor och fastrar, hos svägerskan.

  baranen får absolut ganska många paket, kanske 3-4 från oss, och sen från mormor/morfar , farmor, och fastrarna oftast en peng från farfar. Jag brukar få ett par riktigt fina från maken och mina föräldrar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De låter härligt med era julförberedelser och det är ju det, man ska tycka det är kul, inte känna att det är ett stressmoment och något man måste göra. Jag kommer faktiskt ihåg ett foto som du lade ut i din blogg (du skriver inte längre??) när din dotter tar på en av julpynten på en stor härlig gran och du skrev om er jul hos familjen i Sverige. Det lät sååå mysigt.

   Radera