torsdag 16 november 2017

Grekland i ett nötskal - tyvärr

Vägar byggs. Tyvärr struntar de totalt i var det har gått diken förut. Förr försvann vattnet en naturlig väg där diken gick. Vägar byggs och blockerar vattnets framfart. Hus byggs, trottoarer anläggs. Ingen tänker på att där det en gång var fält och åkrar och jorden sög upp regnvattnet finns det inte någonstans för regnvattnet att ta vägen. Det finner sina egna vägar. Det var det ingen som tänkte på när vägarna planerades. Hur dum får man vara? För nog borde väl de som planerar stadsplanerna och vägarna veta att det alltid regnar här på vintern?

Just nu i Chania röjs det upp där det fortfarande finns diken. För de som finns är oftast igenvuxna. Idag samlades det en hel del folk i Kalamaki. Vid korsningen där svämmar det ofta över när det är ordentliga skyfall. Egentligen borde det ju inte göra det eftersom det ligger precis vid havet och borde ta en naturlig väg ut till havet. Idag var kommun där för att riva en cafeteria och en restaurang som är "orsaker" till översvämningarna. Tydligen har de inget tillstånd till att vara just där de är - precis på stranden. Att komma på det efter en översvämning och för att tydligen någon annan i närheten har anmält det är så typiskt. Efteråt - efterklok.

Murar byggs upp lite här och där runt hus osv. Tänk er det. Ett hus med cement på gården, en mur ut mot vägen, trottoar, väg. Inga väggaller, inga diken. Vad blir resultatet vid skyfall?

Nationalvägen mellan Chania och Rethymnon har blockerat flera ställen där det förut fanns naturliga vägar för vattnet att försvinna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar