Rosmarin och lagerblad


Det här med att gå ut i trädgården för att plocka kryddor är en vardagslyx som jag inte vill vara utan. Vissa kryddväxter måste vi plantera varje år för att ha som till exempel basilika och persilja. Rosmarin däremot har vi en hel häck. (den ligger i en backe som leder ner mot vårt garage och man måste backa upp bilen och svänga samtidigt för att ta sig upp på vägen - gissa om det luktar gott när jag kör in i häcken ibland) Lagerblad har vi ett helt träd så det är jag heller aldrig utan. Jag är inte väldigt förtjust i rosmarin och ibland när maken använder det i maten tycker jag att det tar över smaken för mycket. Lagerblad däremot tycker jag passar lite överallt. Jag har i det när jag gör bland annat linssoppa, köttfärssås och köttgrytor.

Det sägs att de gamla grekerna trodde på lagerbladens magiska kraft och att de åt dem för att hålla sjukdomar borta. Det har gjorts studier som visar att de kan lindra smärta och att de även har antibakteriella egenskaper. Jag läste också att man koka te på lagerblad och te och att det ska främja matsmältningen och hjälpa en att gå ner i vikt. Kanske jag ska testa?


Brukar du odla egna kryddor? Använder du lagerblad och rosmarin i maten?

Kommentarer

  1. Jag tycker verkligen om att att ha kryddväxter på sommaren. Men oftast köper jag färdiga plantor i krukor och sätter ut.
    Rosmarin, timjan, bladpersilja och kruspersilja har jag alltid. Persiljan växer så enormt så jag brukar frysa in till vintern.
    Chili försöker jag sätt, men misslyckas oftast.
    Enbär plockar jag ute i naturen varje år.
    Ibland har jag en lagerblads-krukväxt och den brukar få vara utomhus på sommaren.
    Nu ska det bli spännande att se vad jag kan ha i vår inglasade balkong i vår nyinflyttade lägenhet. Det kommer att bli mycket kryddväxter där! Men det har jag även på vår stuga på skäret.
    Det är som du skriver; det är underbart att bara gå ut och plocka när man ska laga middagen.
    Birgitta i Umeå

    SvaraRadera
  2. nyfiken, i vilka rätter använder du enbär? Härligt att även i Sverige kunna ha en massa kryddväxter och din nya balkong kommer nog att lukta underbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enbär, ja det är dom blåsvarta. Ena året är dom gröna och nästa år blir dom svarta. Men buskarna varierar, så det finns alltid svarta, om man har stor tillgång till buskarna och det har vi på skäret.
      Jag har dom i ganska många köttgrytor, trivs med lagerblad. Alltså till det du även använder lagerblad. Gräddsås med enbär ger även en fin "stuns".
      Även till stekar, främst älg (till exempel tjälknöl) och ren. Har man även tillgång till dom ljusgröna granskotten på våren är det toppen!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Stormvarning på Kreta

Öppet brev till mr Tzipras

Buss nummer 21 och de andra bussarna