söndag 19 mars 2017

Kvitton, raki och en öl


På många Greklandssidor diskuteras grekernas gästvänlighet livligt. Även det charmiga i familjedrivna tavernor där både mormor och barnen deltar i arbetet nämns. I nästa andetag anklagar man grekernas ovilja att betala skatt och skrattar åt deras handskrivna kvitton som skrivs för att undgå skatt.

Jag vill bara klargöra den stora risken man tar då lagliga kvitton inte finns. 10500 euro är böterna. Så snart ett glas med raki eller ö eller vad det nu kan vara, finns på bordet ska det även finnas ett kvitto inslaget. Ibland kan man tycka att de istället för att springa och servera för att ge bästa service står vid kassaapparaten och slår in kvitton. De måste göra det, för att inte riskera att hela månadskassan går åt i böter. När jag hämtade ut min nya kassaapparat (ja, jag kan inte använda min gamla för minnet i den måste finnas kvar i 10 år och det kostar lika mycket att köpa en ny som att göra den gamla "användbar" i ny business)såg jag att det fanns en knapp för kontantbetalning och en för kortbetalning. Tyvärr kan den inte användas för jag måste ju slå in kvittot långt innan kunden betalar och jag vet ju inte om denne vill betala med kort eller kontant.

Visste ni att för varje öl eller raki som ni bjuds på måste det finnas ett kvitto? Den där lilla karaffen med raki som ni får efter måltiden kan vara orsaken till att tavernaägaren får en böter på 10500 euro. Det finns en speciell knapp på kassaapparaten som man kan använda där man slår i självkostnadspris för varan som man bjuder kunden på. Den måste dock redovisas. Man kommer inte undan någonstans alls.

Så har vi då det charmiga i att hela familjen hjälps åt på tavernan. Stackars mormor som gör vad hon kan och med stappliga steg hämtar en öl åt dig kan vara orsak till att man åker på en böter på 10500 euro. Varje person som gör något på tavernan måste det betalas sociala avgifter på. När det gäller gamla mormor är det lite knepigt. Betalar du sociala avgifter för henne kan hon förlora sin pension på 300 euro och betalar du inte kan du få böter på 10500 euro. Du som turist kanske har lärt känna tavernaägaren så pass väl att du gärna hämtar din öl själv eller springer in i köket och ger ett handtag. Gör inte det för risken är att böterna blir 10500 euro.

Står det en gitarr i hörnet på tavernan? Kan du spela och kör gärna några låtar för de andra turisterna? Gör inte det för det kan bli en böter på 10500 euro för ägaren som inte betalar sociala avgifter för dig och inte har tillstånd att ha levande musik.

Ja, det är mycket att tänka på. Min revisor är dessutom mycket τυπικος, google translate översätter inte rätt men det kan vara på svenska något som mycket noggrann och vill att saker och ting ska vara rätt. Han vill inte att jag ska råka ut för några böter och varnar mig hela tiden om olika saker. Ett cafe som han sköter papperna åt fick böter för att en gäst satt och bytte musik som om han vore en DJ. Det blev böter på just dessa 10500.

Tyvärr kommer den där charmiga grekiska lättsamma stilen att försvinna med alla tråkiga lagar och förordningar. Vi hade tänkt ha en av sonens gitarrer på tavernan för hur mysigt är inte det om det kommer någon gäst som gärna spelar lite grann? Men, nej, jag vågar inte.


18 kommentarer:

 1. Lagar och regler kan verkligen krångla till tillvaron ibland! Det vore intressant att veta hur dessa saker fungerar i Sverige. Hur ser våra regler ut kring levande musik och till att bjuda på något extra utan kostnad...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle vara intressant om någon som vet svarar här, för jag vet inte. Jag tror däremot att kvittot inte behöver skrivas ut så snart något är på bordet. Jag tycker jag såg i Sverige att det skrevs ut när man gick och betalade efter att man ätit. Om det inte var ett ställe där man betalade i förväg förstås.

   Radera
 2. hur ofta har dom inspektioner ?min guide på kreta sa att det är mycket korruption i kreta,Grekland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu för tiden är det riktigt ofta faktiskt! Korruption bland "höjdare" förekommer förstås, men småföretagare kan inte smita undan så som de stora gör.

   Radera
  2. ok,måste fråga dig om det är ok,slipper man fastighetsskatt om armeringsjärnen sticker upp på taket,och säger att husbygget är inte klart,hörde detta redan på 80 talet men då sa dom att sista takpannan inte lagts på mvh

   Radera
  3. Nope, det gäller inte. Vi har armeningsjärn på vårt hus, fastighetsskatt betalar vi. Är det ett hus som verkligen är under byggnation betalar man inte fastighetsskatt. Som exempel kan jag nämna att vi bor i undervåningen på vårt hus och självklart betalar vi skatt på det. Andra våningen är bara ett betongskelett med några uppbyggda väggar. Det behöver vi inte betala för. Jag tror det är så att så snart man har dragit in el och huset är beboeligt betalar man. Det är tråkigt att till och med reseledare berättar om den här gamla uppfattningen om armeringsjärn som om att det gäller idag. Jag har bott här i 25 år och alla dessa år har det inte gällt. Däremot hade man tidigare mindre skatt om det var "första huset", det vill säga det som familjen bodde i. Skaffade man sig ett andra hus ökade skatten.

   Radera
  4. Ja, faktiskt lever den där missuppfattningen kvar och så kan man göra något litet skämt kring det. Men då får man helt enkelt läsa din blogg och bli klokare!!!

   Radera
  5. Bra uppfattning :) läs bloggen och bli klokare.

   Radera
 3. ja,man undrar ju när man ser armeringsjärn sticker upp lite varstans,på nybyggda klara hus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sa till min man att jag vägrar ha armeringsjärn på taket. Men, det är precis vad jag har för vi - liksom många andra - har inte råd att göra ett snyggt avslut på taket med takpannor... Att det är så himla många armeringsjärn beror ju också på att hus som byggs nu ska vara jordbävningssäkra.

   Radera
 4. ja men man kan ju trä på något,figurer,statyer tex

  SvaraRadera
 5. Hej!!
  Ja det där var en god idé!!! Det var trist att höra om alla dessa regler, trodde vi var bäst på det i Sverige. Jag har hört att fransmännen är ganska bra på det också, t.o.m Asterix upptäckte det. Jag hoppas det fyrkantiga kan försvinna, du har ju en otroligt ofyrkantig ö att njuta av!!! Trevligt att titta in, jag gör det ibland!! Tack för dina fina inlägg!!

  SvaraRadera
 6. Mycket intressant och tack för väldigt bra info.
  Många av våra bekanta har mycket fördomar om Grekland och nu har vi arsenal!

  Birgitta i Umeå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Birgitta för att du är en sådan aktiv läsare :)

   Radera
 7. Varför inte vara lite kreativ...

  Fixa så du får en faktura från ett svenskt bolag för "underhållningstjänster". DJ, trubadurer mm har inget med dig att göra utan gör jobbet åt "Nöje AB, Sweden".
  Sen vem som äger "Nöje AB, Sweden" är en annan fråga.

  Naturligtvis är det lätt med felslag i kassaapparaten, både den är ny och ni har ny verksamhet. Det måste ju korrigeras, förr eller senare.

  Anställningsavtal, sociala avgifter mm kan också fixas genom externa bolag. Låt kreativiteten flödas. Bevisbördan borde ligga på den grekiska skattemyndigheten att du har gjort fel, inte tvärtom. Som parallell kan sägas att det dräller av baltiska byggfirmor i Sverige...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Benke! Tack för tipset men såå kreativ är jag nog inte :)

   Radera