tisdag 21 mars 2017

Det röd-vita marsarmbandet

Mars-armbandet. Jag vet inte om ni har sett någon använda ett enkelt armband i vitt och rött. I de mindre klasserna i skolan brukar de göra sådana. Det traditionella är bara ett riktigt enkelt armband av två snoddar som viras ihop. Jag bad dottern berätta lite för mig om just detta armband. Hon hade inte så mycket mer att säga än att man ska ha de på sig från månaden mars för att man inte ska bränna sig av solen. I maj ska man antingen bränna upp det eller hänga det i ett träd så att fåglarna kan ta det och ha till material att bygga bo med. Ny information från dottern: Hon säger att det troligtvis är så att man bränner armbandet med det heliga ljuset från kyrkan på påskaftonen!
den här bilden har jag helt fräckt lånat på nätet

Jag googlade lite för att se om jag skulle hitta lite information. Det är en gammal tradition som kommer från antikens Grekland. Man band ett band på högra handleden och på vänstra benet. Det var en rit som utfördes av vissa invigda i de eleusinska mysterierna i grekiska mytologin.

Att bära "marsarmbandet" sägs också skydda mot löss och vissa sjukdomar. Den kan också bäras på stortån för att undvika att man snubblar och ramlar.

Hur som helst är det en tradition som det fortfarande hålls på och som vanligt blir det kommersiellt också så nu räcker det inte med två enkla trådar utan dessa säljs lite här och där med lite  mer komplicerade flätningar. 

6 kommentarer:

 1. gillar sådana här traditioner! isabellas dagisfröken gjorde till alla barnen 1mars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju fint att barnen får lära sig lite traditioner från skolan (eftersom vi svenska mammor kanske inte är så duktiga på det..)

   Radera
  2. verkligen! speciellt om man, som hon, har en pappa som är helt lost på sina egna traditioner också :P

   Radera
  3. Tror de flesta i den yngre generation är lite "lost"...

   Radera
 2. Är det i maj man ska bränna det? Inte sista mars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dottern säger nu att man ska bränna det med det heliga ljuset i påsk!

   Radera