lördag 11 mars 2017

Att riva och bygga upp


Rivandet fortsätter och sedan är det pusslandet att få till det enligt ritningarna. Att öppna restaurang från scratch i Grekland är inte det lättaste kan jag lova. Ofta hänger det sig på byggnaden. Förr i tiden var det lättare att få tillstånd och många av de "gamla" restaurangerna som har befintliga tillstånd skulle aldrig få det i dagsläget.

Reglerna har blivit mycket hårdare och ofta hänger det sig på att byggnaderna inte är lagligt gjorda exakt enligt ritningarna. Ett fönster eller en trappa på fel ställe kostar några tusen eftersom ritningarna måste göras om från början eller också får man göra om så att allt stämmer enligt ritningarna. Man kan ju fråga sig varför i stort sett alla byggnader har en ritning hos byggnadsnämnden och i verkligheten ser det helt annorlunda ut.

För att öppna en enkel butik är det inget problem men ska du servera mat blir det genast problem. Det är mycket som ska klaffa innan du har ett tillstånd i din hand. Lägg sedan till all byråkrati så kan du bli smått galen. Har du en stram budget är det lätt att ge upp.

Fortsättning följer...

12 kommentarer:

 1. Spännande ska det bli att följa LYCKA TILL!!

  SvaraRadera
 2. Kul...när öppnar ni? Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, om jag kunde svara på det! Jag hoppas att vi är färdiga någon gång i april. Vi väntar på det slutgiltiga tillståndet från kommunen och vi hoppas att när det väl kommer att vi själva har lyckats göra färdigt allt som ska göras.

   Radera
 3. Det låter spännande! Lycka till!
  Fast aningen krångligt och byråkratiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Om vi hade köpt en färdig restaurangrörelse hade förstås byråkratin varit lättare, men det blir billigare för oss att göra allt från scratch själva.

   Radera
 4. Verkar som min förra kommentar inte kom in.
  Först och främst grattis till något eget! Var kommer den ligga? Letar alltid efter små mysiga ställen och kommer ner i början på maj igen för att tillbringa 2 härliga veckor med kärleken från Rethymno ❤

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! och Tack!! Snart kommer jag att avslöja läget... Fast det blir ju i Chania-området, inte Rethymnon..

   Radera
 5. Kommer i Slutet av september, och bor då i Platania, som vanligt 😘 Hoppas då att hitta till er för en god middag

  SvaraRadera