lördag 10 december 2016

Slut på strejken


I stort sett hela denna vecka har det varit strejk bland sjömän och hamnarbetare  Hyllorna på supermarketen har börjat gapa tomma. Egentligen är det ganska bra att få en inblick i vilka varor som är lokala och vilka som kommer fraktade med båt från fastlandet. Lidl - inga grönsaker alls i butiken, inget kött, ingen mjölk eller ost. Inka - all mjölk är slut, hmm även den som heter kretensisk mjölk är slut. Frukt och grönsaker finns dock så här är det lokalt odlade som gäller. Bassilopoulos - inga grönsaker alls. Nu kan man ju fråga sig varför varken Lidl eller Bassilopoulos har grönsaker. De kan ju för sjutton inte ta tomater från fastlandet. Här står just nu massor av lastbilar och väntar på att få frakta sina grönsaker till fastlandet.

I och för sig vet vi ju det att Lidl inte har speciellt mycket lokala varor, men grönsaker borde ju ända vara härifrån Kreta tycker man.

Idag var maken och jag med en av makens kompisar till dennes apelsinodlingar. Vi plockade en säck med härligt goda apelsiner. Jag åt tre stycken medans vi plockade - och gud vilka goda apelsiner!! Saftiga och med så mycket smak. Apelsiner är inte så lönsamma. Omkring 10 cent per kilo får han om han säljer. Därför ägnar han sig inte åt sina odlingar. Han varken gödslar eller vattnar för skulle han göra det skulle han gå back. I supermarketen såg jag att apelsinerna kostar 88 cent. Hur mycket kostar de kretensiska apelsinerna i Sverige? (om det finns...)

På tomten hade han även några buskar med goji-bär! Jag har sett sådana torkade och trodde att de importerades. Jag hade ingen aning om att de fanns här. Det ska ju vara riktiga superbär!


8 kommentarer:

 1. 40 kr kilot läste jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. oj, det var inte billigt, men det är väl kanske ett normalt pris eftersom de måste fraktas.

   Radera
 2. Ja, en tankeställare när man inser hur mycket som importeras. Jag försöker köpa grekiskt men tyvärr är det så mycket som bara inte finns producerat här. På ön där jag bor har vi gott om grus,apelsiner, getter och honung...fisk också förstås...men praktiskt taget allt annat fraktas hit med båt. (Soporna vet vi inte vad vi ska göra med, de behöver också fraktas). Skönt i alla fall att strejken slutat, det ställer till det för alla möjliga kategorier, och tyvärr lär inte de strejkande få något i slutändan.
  Monica P, Kalymnos

  SvaraRadera
  Svar
  1. jobbigt med sopsituationen. Borde de inte kunna pressa de till pellets och elda till el?

   Radera
 3. För ett par veckor sedan kostade dom grekiska apelsinerna 43 kronor kilot i Umeå.
  Birgitta (i Chania just nu)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till kylan, fast dagarna brukar vara varma och sköna

   Radera
 4. Ja nog är det mycekt tok med alla dessa transporter hit och dit.
  Lidl i Wales saluför walesisk ost, mjölk mm och lokalodlade äpplen.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lidl här har mycket grekiska varor men troligtvis sämre med kretensiska trots att Kreta har så otroligt mycket grönsaker att fastlandet är "beroende" av oss.

   Radera