söndag 25 december 2016

Fridfull jul!


På julafton åkte vi ner till stan, vilket alla Chaniabor tydligen beslutat sig för att göra. Det rådde feststämning överallt. Fullsatta cafeterior, alla butiker öppna och idag var nog enda dagen butikerna lyckades få ihop en bra dagskassa. Idag hade alla beslutat sig för att strunta i kris och obetalda räkningar. Det är jul. Nu ska vi fira. Musik spelades i butiker och cafeterior. Fanns det ingen sittplats på fiket stod man ute på gatan.

Vi gick till saluhallen för att äta lunch. Problemet var att alla hade bestämt sig för att göra det. Tavernorna i saluhallen hade dukat fram alla bord och stolar de kunde komma över. Inte en endaste plats fanns ledig. Folk stod i kö för att haffa första bästa bord som blev ledigt.

Vi bestämde oss för att hitta ett annat ställe. Vi gick förbi några fler som var fullsatta. Till slut valde vi en lunchrestaurang, som varken heter taverna eller restaurang. Dessa gamla traditionella matställen är just "matlagningsställe" i översättning. De har lagad mat. Inga grillrätter och massa komplicerat. Nej, det är grekisk husmanskost och här kan man hitta rätter som inte serveras på tavernor utan i stort sett bara i hemmen. Dottern valde fisksoppa där ris kokas i buljongen och sedan tillsätts citron. Tillbehören som kokades för att ge buljongen serveras vid sidan om som ni ser på bilden fisk, morötter, squash och potatis. Maken valde youverlakia som är kokta köttbullar i rissoppa. Jag tog stiffado och sonen lamm o potatis från ugnen. Allt var supergott! Detta ställe ligger på en tvärgata till busstorget 1866.


Efter frossande i godis på julaftonskvällen blev det idag en lång promenad för maken och mig. Jag har inte kommit igång med promenader ännu i år och den här rundan som var den vanliga för mig förra året kom jag idag på att det var första gången för i år. Till Kalamaki efter vägen och sedan tillbaka efter stranden, till Agia apostoli, till Chrissi akti och hem.

På bilden ser ni min variant av rocky road. Hemkokt knäck, smält choklad, nötter och de mashmallows jag fick tag i vilket i år vara i form av jordgubbar samt spiraler i rosa, blått och grönt. '

4 kommentarer:

 1. Ser ju gott ut! :) God jul på er där nere!

  SvaraRadera
 2. Du ska inte springa/gå Santa Claus run idag?
  Eller titta på festligheterna?
  Birgitta i Paleochora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, javisst, ja idag är det santa run! Förra året var dottern och hennes kompis med. Ingen av oss ska vara med men vi får se om vi åker ner o tittar.

   Radera