torsdag 6 oktober 2016

Stanna längre på Kreta

Inlägget är skrivet i samarbete med consector.se men alla ord och tankar är som vanligt mina egna

Denna middag kostar inte mer än 5 euro med ölen inräknad

Är du en av dem som drömmer om att kunna vara kvar länge på Kreta? En veckas semester är alldeles för kort tid för att uppleva denna ö och de flesta vill inte åka hem efter en vecka. Jag har några bekanta som har turen att kunna komma hit flera gånger om året och dessutom ibland stanna flera veckor. Är det ren tur att de kan göra det? Nej, det gäller att prioritera. I och för sig beror det ju på hur länge man kan vara borta från jobbet också men idag är det många som kan sköta sina jobb digitalt. Först och främst måste man ju ha en ekonomi som funkar och då gäller det att prioritera och dra ner på en del kostnader, det vill säga det klassiska SPARA.

1. På de flesta lågprisflyg blir det billigare att boka tidigt jämfört med charterflygens sista minuten. Många har dessutom upptäckt att det verkar som om flygbolagen spar din ip-adress och när du går in på samma sidor och kollar priser ökar priset för varje gång du kollar. Jag vet inte om det stämmer men om det är på det viset är det bättre att kolla flygpriser från olika ip-adresser.

2. Klassiska spartips som sluta röka, säga upp olika prenumerationer och sluta dricka kaffe och äta lunch ute fungerar alltid. Det blir stora summor i slutändan som du istället kan lägga på hyra av bostad på Kreta.

3. Allvarligt, svenskar shoppar mycket även om de inte vill erkänna det. Jag blev faktiskt riktigt förvånad när jag var i Sverige. Medans butikerna här är helt tomma på kunder verkar det i Sverige vara full rusch på alla shoppingcenter. Är det någon gång det inte är kö till kassan på Ikea till exempel? Behövs verkligen allt det som shoppas?

4. Det går att dra ner på matkostnaderna! Jag lovar. Låt mig ta hand om ert hushåll en månad och jag ska visa er hur man äter billigt. Dessutom kommer ingen mat att hamna i soporna utan jag tar tillvara på allt!

5. Sänk inomhustemperaturen. Jag kom ju till Sverige redan i mars och då var det vinter men gud vad skönt det var inomhus hos alla jag hälsade på. Man kunde vara barfota och med bara t-shirt på sig. Ibland tyckte jag det var lite för varmt förstås eftersom jag är van vid vintrar med en inomhustemperatur på 15-18 grader jämfört med 20-22 grader som svenskarna har. Jag vet, det kanske är nödvändigt att ha det så varmt inne eftersom det är så kallt ute men nog kan man väl sänka några grader om det betyder längre tid på Kreta om det är vad man vill.

6. Det är jättedyrt att klippa håret i Sverige så fixa inte håret innan du kommer hit utan gör det här istället. Jag betalade 500 kronor för en klippning i Sverige och här betalar jag 13 euro.

7. Detta är viktig information som jag har sagt förut också. Ta ut pengar här, inte i Sverige. Ta inte ut i Pireus bank utan välj någon av de andra. Ta inte ut den kurs som bankomaten föreslår utan välj utan växlingskurs och i Euro. Där kan du tjäna sköna slantar! Ungefär 20 euro tjänar du på varje 400 euro du tar ut.

Jag vet inte om ni ser detta som konkreta tips men kanske ni har några andra tips att dela med er av? Skulle ni vilja stanna längre tid på Kreta och hur skulle ni lösa det med jobb och ledighet? Kan ni sköta jobbet delvis över nätet?

Fler spartips hittar ni i artikeln "nå dina mål med en smart sparplan" från Consector som ger dig de senaste nyheterna inom privatekonomi.

Det är inte lätt att sluta med såna här onödigheter

9 kommentarer:

 1. Bra tips! Här ett till nr 1: man behöver inte använda olika pi-adresser, det blir lite bökigt. Räcker med att tömma cachen i webbläsaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det Ia, har du också upptäckt det med priserna alltså?

   Radera
  2. hi hi - Nä det räcker inte att radera cachen i sin egen webbläsare!
   Det är ju webbadressen man söker på som sparat o känner av min ip-adress och känner igen den.....

   Radera
 2. Bravo, Anita, jeg ønsker gjerne å tilbringe lengre tid på Kreta for å se mere av denne historiske øya (folket). Astrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars är du ju i varje fall en flitig besökare :)

   Radera
 3. Vi tillbringar cirka 18-20 veckor i Grekland varav cirka 10 på Kreta.
  Jag må säga att vi lever billigare i Grekland. Är man hemma köper man för mycket livsmedel. Jag hatar att kasta livsmedel men tyvärr blir det mycket kastande för att vi har köpt för mycket. Plötsligt upptäcker man att en hel del har legat ett par år i frysen och man har inget intresse av varan.

  I Grekland äter vi alltid ute och vi äter bara en rätt, eller för mig en halv portion. Så vi äter billigt Frukost äter vi "hemma".

  En sak som jag tycker du ska ta upp på bloggen. Du har nu varit flera månader i Sverige. Det skulle vara intressant om du berättar vad som du blev fascinerad av, vad som var konstigt. Ja du förstår. Du måste ha haft en massa funderingar över sakernas tillstånd, både bra och dåliga. Samt en liten jämförelse med Kreta. Du måste ju få till en hel bok!

  Birgitta i Umeå, men om 3 veckor såå vi kanske träffs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja....angående boken. Kanske jag ska skriva en bok..

   Radera
 4. Punkt 3 vill jag faktiskt lägga in en liten protest mot. Visst, det är ett bra sätt att spara pengar men en av sakerna som gör att vi i Sverige klarar oss ganska bra är väl faktiskt att det shoppas så att konsumtionen hålls uppe. Om alla börjar spara så tappar vi omsättning och då blir det färre jobb och då får vi slut på pengar ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Janerik, det kanske stämmer det.. Här slår ju butikerna igen en efter en för att ingen shoppar!

   Radera