lördag 22 oktober 2016

Guidad tur vid Xarma-bryggeriet


Igår gjorde jag och några andra från svenska föreningen en liten tur till Xarmas bryggeri. Xarma är mitt favoritöl och jag har skrivit om det några gånger tidigare.

Det är ett färsköl som tillverkas i byn Zounaki som ligger en par mil utanför Chania. Det är ett ganska speciellt öl eftersom det är färskt och du kan inte hitta detta i supermarketen. De började tillverkningen 2007 och från början hade de inte kapacitet att brygga så stora mängder och eftersom det snabbt blev populärt här i Chania stod restauranger i kö för att få köpa. Nu har de ökat kapaciteten men till 90% levereras deras öl endast här i Chania med omnejd. Leveransen sker i kylbilar eftersom ölen måste vara i kylen och den säljs som "draught beer".

Jag köpte en dunk med 5 liter av den vanligaste ölen "blonde". Den måste dock drickas inom 2-3 dagar men jag tror inte det är några problem med både sonen och maken som öl-älskare. Jag köpte även några flaskor (som håller 2-3 månader oöppnad i kylen) av de andra sorterna seasonal pilsner (som är en tillfälllig "sommaröl"), dunkel beer som är deras mörka öl samt deras imperial som är med styrka på 9%!!

Vi hade bokat en guidad tur för 6 euro och då ingick provsmakning av alla 4 ölsorterna. Jag tyckte bäst om den vanliga "blonde" och det är den man kan hitta på de restauranger som har Xarmas öl. Om man vill åka dit på guidad tur måste man förboka men annars har de öppet hela sommarsäsongen och man kan köpa ett "provsmakningspaket" och då berättar de lite om ölsorterna när de serverar. Sedan kan man köpa lite "snack" till och även kaffe och färsk juice. Jag rekommenderar er verkligen att åka dit om ni kommer till Chania nästa sommar!! (nu på söndag stänger de för besökare)

Jag kan tillägga att all tillverkning sker med naturprodukter och slaggprodukterna återanvänds till djurfoder och jästen som blir över används av bagerier. Eldningsmaterialet de använder är slaggprodukterna som blir över efter pressningen av oliver. Så långt som är möjligt använder de lokala råvaror. Vattnet till exempel är källvatten från Vita bergen. Humlen importeras dock eftersom den är svår att odla i Grekland.Jag tror att flaskorna kan man bara köpa där direkt hos dem för de restauranger och barer jag känner till har alla "draught beer". Den är lite dyrare att köpa in en andra ölsorter men det borde det ju vara värt eftersom det är en lokal öl som tillverkas helt ekologiskt och i liten skala.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tyvärr kommer bryggeriet att vara stängt för besök nu när ni är här, om ni kommer under sommartid kan ni ju åka dit en sväng.

   Radera
 2. Först vill jag säga tack för all information du ger om olika "saker" som vi läsare får ta del av. Har en önskan till dig om du kunde skriva lite här om olivoljan.Tänker att ni nog är specialister på olivolja där i Grekland.
  Jag använder förstås också olivolja men vet t.ex. inte tillräckligt hur mycket man kan hetta upp den, passar den till bakning, varm,kall matlagning, hur vet man vad som är den bästa oljan och dylikt. Visst, jag använder sunt förnuft och även läst på en del men jag tänker att greker är nog specialister på just den oljan. Bra märken vore även intressant att veta eftersom vi varje gång inhandlat lite olivolja från Kreta och den även finns i våra butikshyllor här.
  Önskar dig en bra dag och att ni har det varmare än vi, här 2+.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad kul att du har önskemål om info om olivolja! Jag är heller ingen expert!! jag har någon gång skrivit lite om olivolja men jag lovar att nu i vinter när det blir dags för skörd och pressning att jag ska skriva lite och även ta reda på lite mer. Det finns ju lite experter här som jag kan fråga.

   Radera