torsdag 20 oktober 2016

Det är typiskt...Igår kom jag ihåg något. Jag har varit som i ett lyckorus sen jag kom tillbaka från Sverige. Det är så otroligt underbart att vara hemma igen, att vara med familjen och att åter få vara nära havet. Igår kom jag snabbt tillbaka till verkligheten och blev påmind om varför jag åkte till Sverige.

Att jag har tjänat ihop lite pengar för att göra vintern något lättare i år betyder inte att jag har löst våra ekonomiska problem. Jag har fortfarande skulder som måste betalas. Bland annat har jag en avbetalningsplan för min arbetsgivaravgift och egenförsäkring. Maken har varit in på banken och satt in dessa pengar varje månad när jag varit borta. I förrgår kväll satt jag och kollade lite och upptäcker att de inte har dragit något för september. Därför åkte jag igår ner för att se varför eftersom det är åtminstone ett halvår kvar att betala. I maj hade de inte dragit summan med resultat att från och med september blev jag "straffad"med att avbetalningsplanen inte gäller längre. Varför drog de inget i maj? Åh, nej, det fattades pengar med resultat att i augusti skulle de dra för både maj och augusti och då fattades det förstås några euro till att betala för 2 månader men 1 månad fanns det till som var draget..Juni och juli drog de bara för en månad och då fanns det ju eftersom summan från maj låg kvar. Att göra en ny avbetalningsplan eller att betala hela summan kommer att kosta mig några hundra euro eftersom jag inte kommer undan varken straffavgift eller ännu ett påslag för ränta!

Idag var jag ner till min försäkringskassa igen tillsammans med kontoutdraget som visar att det var ju för sjutton bara 25 cent som fattades då i maj. Tjänstemannen ryckte på axlarna och sa att det var inget han kunde göra. Då i den sekunden kom jag på något. VARFÖR hade jag sagt åt min man att sätta in 75 euro varje månad när summan jag betalat de senaste månaderna varit 78,40. Givetvis var det så att DE hade lagt på en ränta som jag inte var informerad om. Det hade de börjat göra ungefär det datum jag åkte till Sverige och eftersom jag då inte hade e-banking till det kontot hade jag aldrig upptäckt att de inte dragit något i maj på grund av att det då fattades 25 cent. Summan för avbetalning per månad var från början 73,78 och det var givetvis därför maken satt in 75 varje månad!

Jag ansåg att det var deras fel att det blev som det blev. (ja, jag vet jag borde haft bättre koll men nu hade jag inte det) Tjänstemannen sa att de hade skickat mail till alla försäkrade för att informera om nya räntan. Absolut inte, för mina mail har jag verkligen koll på. Jag har ju i varje fall ingen sjukförsäkring från slutet av månaden så jag skulle helst bara vilja strunta i att betala dem, men det kommer att straffa sig den dag jag ska få pension därifrån. Haha, om jag får någon pension. Under de år jag hade butiken (8 år) är det från den försäkringskassan jag kommer att få. En person som haft den försäkringen under 35 år får ungefär 600 euro per månad så vad kan jag tänkas få??

Vi tröstade oss med att dricka kaffe i Venetianska hamnen.  En dubbel capuccino till mig och en dubbel espresso till maken. När vi fick våra kaffe sa servitören att notan redan var betald av en bekant som satt i andra änden av cafeterian. Sånt händer då och då här och det är ganska typiskt för greker. Lika typiskt som att statliga instanser troligen aldrig kommer att fungera som de borde.


7 kommentarer:

 1. Det känns ju rent av taskigt! Inte rättvist alls!!! Kram

  SvaraRadera
 2. Nickar igenkännande. Man vinner aldrig mot svenska myndigheter, oavsett hur rätt man har. Lycka till och hoppas allt ändå löser sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. fast jag tror de är trevligare i Sverige. Här är väldigt många som jobbar inom myndigheter enormt otrevliga.

   Radera
 3. Fy så tråkigt när sådant händer, förstår din ilska. Att bli bjuden så där på kaffe....det händer nog inte här i Sverige. En väldigt fin gest som borde införas här också. :) Ekonomi är inget roligt, hoppas att det löser sig för dig. Kram

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera