onsdag 18 maj 2016

Sverige är fantastiskt


 Idag blev det en cykeltur på omkring 3 mil. Hur ska jag kunna beskriva känslan? Sverige är ett vackert land med en fantastisk natur. Jag cyklade genom byar med prydliga hus och tillhörande välskötta trädgårdar. Jag förundrades verkligen av det perfekta. Många har snygga paviljonger och utemöbler på sina tomter. Jag kände mig som jag tror turisterna gör i Grekland när de synar och fotar de karaktäristiskt grekiska husen med de obligatoriska bougainvilleorna som klättrar utmed husfasaderna.


Skillnaden. Det är tyst. Jag ser inga människor. Om du cyklar genom en by i Grekland kan du nästan vara säker på att du hamnar på en kafeneio och kanske blir du bjuden på en raki också. Ja, jag vet. Här jobbar alla måndag till fredag. Här är det kallt. Man lever inte livet utomhus. Ändå har alla det så vackert och perfekt i sina trädgårdar.


Allt är korrekt och allt sköts med perfektionism. Det är inte underligt att folk går in i väggen här. Avslappningen sker efter schema. Du deltar i måbra-dagar och annat liknande för att slappna av. Jag hör många turister beundra det avslappnade livet i Grekland. Trots stress med omänskliga arbetstider, låga löner som det inte går att leva på och en oro för framtiden kan grekerna göra en paus i vardagen.
Vad jag inte förstår är det att skandinaver tycker om det levnadssättet men de släpper inte det in på sig här i Sverige plus att de flesta nog anser att det inte är riktigt korrekt heller att leva på det viset. På semestern och på helgen är det accepterat men vardagen ska vara schemalagd och inget får rubba det.


Ja, jag längtar hem men jag längtar inte efter att slava för en tredjedel av de svenska lönerna. På den tredjedelen är matpriserna ungefär desamma, elen ungefär lika och internet och telefoni mycket dyrare. Att hyra lägenhet är dyrare här. Dessutom tror jag att folk är lite shoppinggalna här. Fast det är klart, för att ha en perfekt fasad måste det förstås shoppas.

Det var dagens funderingar, det. Denna vecka är jag arbetslös. Jag har lämnat gatuköksbranschen. Jag måste säga att det är skönt att inte ha den hemska grillukten i kläder, väskan och till och med skorna. Allt luktar. I slutet av veckan börjar jag på ett ställe som luktar mycket godare. Fortsättning följer.

11 kommentarer:

 1. När man bor utomlands och kommer tillbaka till Sverige ser man landet med helt andra ögon och förundras över vissa saker, positiva och negativa. Jag ropade ut till min son i Sverige: Titta en vit björk! Naturligt i Sverige, finns få i UK, vara en sådan enkel sak. Han trodde jag totalt hade fått snurran!

  SvaraRadera
  Svar
  1. och maskrosorna som lyser så gula, visst är de vackra? och allt det gröna!

   Radera
 2. Intressanta reflektioner! Vi har det bra ekonomiskt i Sverige men vi är stressade, pressade att vara "rätt" och perfekta... Varför? Jag vet inte riktigt... Kanske visar man upp status på något annat sätt i Grekland? Eller så är sånt inte viktigt? Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste vara pressen att man ska prestera hela tiden. I och för sig är folk mer stressade i Grekland också nu mot vad de var förr.

   Radera
 3. Jadu Anita...vi jobbar mycket i Sverige också. Vi kan inte ta siesta mitt på dagen, avslappningen är inte schemalagd som du säger, men "måbra-dagar" är faktiskt inte så dumt. Att gå på yoga eller gym att läsa en bok eller gå ut i naturen...det kan vara nog så avslappnande och en paus i vardagen. Jag vet inte vilka "shoppinggalna" människor du umgås med här i Sverige, men du verkar dra alla svenskar över en kam. MEN kul att du kan komma hit till den perfekta fasaden Sverige och jobba ihop pengar, och vad bra att vi korrekta, perfekta svenskar åker till Grekland på semester och "pausar" och shoppar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj.... du vet gräset är alltid grönare på andra sidan och eftersom jag är den gnällspik jag är och för att jag ska ha något att skriva om så babblar jag på. Förresten, det går utmärkt att sova siesta på eftermiddagen också. Det har jag gjort här i Sverige, för i Grekland kunde jag ju aldrig sova siesta mitt på dagen, lika lite som de flesta som jobbar inom turismen. Ha det gott!

   Radera
 4. ååh jag har sådan Sverige längtan att det gör ont att se dina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir det ingen Sverigeresa för dig i sommar?

   Radera
 5. Håller med dig!
  Älskar Sverige, men har aldrig känt mig hemma här eller med svenskar (knepigt). Greker är enligt min erfarenhet mer raka. Planerar att vistas halva året i Grekland när jag går i pension. Flytta ner permanent, är jag dock osäker på. Det finns ju vissa saker som jag uppskattar här och vissa i Grekland. Men den grekiska mentaliteten passar mig.

  SvaraRadera
 6. Känner igen dina tankar och har gjort liknande reflektiones vid "byte" av land. Det ät nog en klimatfråga, jag tror vädret påverkar oss ända in i själen. - Mig passar det grekiska sättet bra, för lite så var vi på landet där jag växte upp.

  Lycka till med den nya hemliga arbetsplatsen !
  Monica P

  SvaraRadera
 7. Intressant att läsa hur man kan se på Sverige efter en lång tid utomlands. Själv kan jag också slås av just hur rent, grönt och fräscht Sverige är, efter ett par veckor i New York eller en resa till just Grekland. Men då vill jag poängtera att de andra platserna verkligen också är så otroligt vackra och fascinerande på andra sätt. Lite som att jämföra äpplen och päron.

  Att allt är så perfekt här tycker jag dock inte. Alla orkar/hinner ju inte hålla efter sina trädgårdar. Shoppinggalna tycker jag inte heller alla är. ;) Men det är min bild! Hoppas det ordnar sig med ett nytt jobb du kan trivas med. Hoppas du får en skön helg!

  SvaraRadera