söndag 28 februari 2016

Någon som vill ta hand om vår elräkning?


Ibland har jag fått frågan om elen är dyr här. Ja, säger jag. Jag har ingen om aning om hur mycket ni betalar i Sverige och jag har ingen aning om ifall vår el är dyr. Jag vet att våra pengar aldrig räcker till att betala elräkningen den här tiden på året. Grekland har en åtgärd för de som har låg lön. Man kan ansöka om "social elräkning" som betyder att om man håller sig under 2000kWh får man billigare el. Om man däremot överstiger betalar man det vanliga priset på hela räkningen. De borde kunna göra sa att man fick billigare de första 2000kWh och sedan dyrare. Men nej, överstiger man då blir det den dyrare taxan hela vägen. Vi har blivit beviljade den här billigare elen men inte klarar vi av att hålla oss under gränsen på vintern. På sommaren går det men inte på vintern. Vår elräkning för 4 månader är 905 euro. (det är inte bara el utan här ingår också tevelicens, moms och en typ av kommunskatt). Vad är det då vi gör eftersom vi inte klarar av att hålla oss under den "rekommenderade gränsen" för fattiga??
1. solfångaren räcker inte alltid till att värma upp vatten till 4 personer som vill duscha (och en person som diskar..)
2. Vi lagar mat på elplattor och i ugnen
3. Vi har lysen,  datorer och tv
4. Jag kör för det mesta en maskin tvätt om dagen

Vad gör vi inte??
1. Jag har slutat stryka kläder för att spara in el (trodde ni på det?)- jag tycker helt enkelt inte om att stryka kläder
2. Vi värmer INTE upp huset med el

Vad menar de då att en fattig familj ska göra? Sluta duscha i varmvatten? Vår plan är att i sommar få råd att byta ut vår halvfungerande spis till gasplattor. Med 2 kockar i huset anser de att maten blir bättre på gasplattor. Dessutom ska vi se till att ha råd att fylla på olja för att kunna värma upp huset SAMTIDIGT som vattnet värms upp. Två flugor i en smäll liksom. En till solfångare skulle vara en god ide också men det kommer vi nog inte att ha möjlighet till. Att ha råd till att installera system för solenergi vore den ultimata lösningen och det lönar sig nog i längden(det har jag skrivit om förr) men då ska man ha pengar till att göra det också.

Likt många andra får vi göra en avbetalningsplan för elräkningen och beta av den i sommar när vi har stadiga inkomster. På sommaren är vår elräkning lägre eftersom vattnet värms upp hela tiden av solen (plus att behovet duscha varmt inte är lika stort) Vi lagar inte mat eller bakar lika ofta heller på sommarhalvåret.

11 kommentarer:

 1. Vår elräkning är oxå betydligt dyrare på vintern, mest eftersom vi värmet upp båten med el. Vi gör förstås också allt det där som du gör, förutom att tvätta varje dag. Imponerad! Det blir nog bara en gång i veckan här ;) Tråkigt att det ska vara så dyrt. Man behöver ju el till allt möjligt, svårt att klara sig utan om man säger så! Som du säger är det ju smart (om man har möjlighet) att installera system för solenergi. Sedan ör det ju frågan om vad som drar mycket och lite... När vi levde i husbilen lärde vi oss att datorer, mobiltelefoner och sånt drar väldigt lite. Vissa apparater som dammsugare, hårfön, kaffebryggare verkar däremot dra rejält (fast det kanske mer handlar om att det är mycket på en gång?) Man borde kunna läsa på internet hur mycket olika saker drar...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset!! Då slutar jag att dammsuga också :) men kaffebryggaren får nog fortsätta jobba som den hittills gjort.

   Radera
 2. I Sverige kan man om man är aktiv och byter elhandlare,kolla Elskling,betala ca o,77 kr/kwt.Men vi har längre vinter,vi betalar ca 25000 kr /år villa,uppvärmning,hushållsel.Här länk till Elskling ex.30000kwt/år...;-) https://www.elskling.se/ditt-resultat/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag frågade maken och han säger att själva elen är inte så dyr. 5 cent- kWt. Det är som är dyrt är allt annat de bakar in i elräkningen och en massa skatt på elen och moms. Tyvärr har vi bara ett elbolag! En gång började det bli som i Sverige men de köpte elen hos statens elbolag och sen betalade de aldrig staten utan förskingrade pengarna!! Så mer blev det inte med det.

   Radera
 3. Mycket intressant! Alla länder gör olika och det är svårt att jämföra ett land mot ett annat. Här verkar också andra saker ingå i räkningen såsom kommunalskatt. Den betalar vi separat på husets värde här i Wales, så här ser det ut som vi har lägre skattesats än i Sverige, fast det inte är hela sanningen. Tror nästan politikerna gör detta med vilja för att det ska vara svårare att jämföra och klaga, eller kanske är det bara tradition.
  Jag kan inte heller elpriserna, men här klagar folk hela tiden, fast jag tror att de tror att de bor i ett varmt land och det är sommar. Vilket ju inte stämmer för UK.
  Hur kallt har ni det vintertid?
  Tack för intressant inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kallt vi har vintertid...idag var det 20 grader!! Så att värma upp inne har faktiskt inte varit aktuellt på flera veckor nu! Skönt men tyvärr så måste det komma mer regn för annars kommer det att bli andra problem i sommar. För både jordbruken och vattenförsörjningen.

   Radera
 4. Strømutgiftene i vår enebolig er på ca 20000 pr år. I tillegg kommer ca 5000 pr år i ved.Kaldt i innlandet om vinteren. Kommunale avgifter på ca 18000 pr.år. Lisens,kabeltv og bredbånd 12500,- pr år. Det virker noe dyrt med el hos dere, Anita. Nå er el billig her i Norge, ca 30 øre pr kwh pluss elavgift osv. Dette endrer seg fort. Godt at sommeren er lang på Kreta! Jeg gleder meg til neste tur,men vet ikke når det blir enda.Astrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, elen borde verkligen vara billigare här. Man tycker ju att själva elverket borde kunna utnyttja billig el genom solen...

   Radera
 5. Visste att elen är dyr i Grekland, men 906 Euro för fyra månader är horribelt.
  Jag betalar inte på långa vägar så mycket för elen i Sverige - 2400 kr/år för en trea med ett kök och en trinett mm. Men elen kan vara mycket dyrare för andra, t.ex. de som bor i eget hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det väl så att i lägenhet i Sverige ingår viss el i hyran? Ja, 900 är verkligen horribelt. Till nästa vinter kommer vi att vidta diverse åtgärder för att få lägre el.

   Radera
 6. Hej,vad är det ungefär liga kwh priset ?

  SvaraRadera