fredag 26 februari 2016

Djungeln - grekiska sjukvården

Först och främst vill jag säga till er alla som ska på semester hit att med en bra reseförsäkring behöver ni inte hamna i någon djungel alls. Privat sjukvård är utbrett och med er försäkring kan ni uppsöka det privata vid behov snabbt och med utmärkt service. Det finns alltså ingen anledning alls för turister att välja bort Grekland på grund av att den statliga sjukvården kan ha vissa brister.

Vi som bor här kan vara lite bekväma ibland och vill inte alls vänta utan vill ha omedelbar service. Jag berättade ju om min ilskna ögoninfektion. Det var keratit som kan vara ganska allvarlig. Jag uppsökte privat ögonläkare istället för att åka in på akuten eftersom jag vet vilket kaos som kan råda på akuten. Vårdcentralen som borde ta emot olika fall har varken kapacitet eller läkare för det de borde. Jag betalade 40 euro men då ingick återbesök. Igår när jag vaknade var mitt öga rött igen och med de hypokondriska drag jag har blev jag rädd. Eftersom jag ändå skulle till Chania för jag hade en date med min neurolog slank jag in hos ögonläkaren. Just det, det var bara att slinka in där och han tog sig en titt på mitt öga och lugnade mig. Det är sånt "vi greker" är lite bekväma med. Speciellt efter tiden med flera olika försäkringskassor. En del försäkringskassor på den tiden tillät läkarbesök hos i stort sett vilka läkare man ville och när man ville. Vi hade på den tiden de hotellanställdas försäkringskassa och den var bland de bästa. Det var inget prat om remisser och liknande som ni i Sverige drogs med. Nej, ville vi träffa öronläkare, ögonläkare osv bestämde vi i stort sett själva när vi ville göra det. Den stora försäkringskassan IKA fungerade inte riktigt så. Nu har dock i stort sett alla försäkringskassor gått ihop till en och det fungerar inte lika smidigt.

Jag är fortfarande försäkrad genom företagarnas försäkringskassa. Inga speciella fördelar jämfört med de andra eftersom de har slagits ihop men deras "kontor" finns kvar. Igår var jag och skulle fixa mitt blå eu försäkringskort. Det gick lite extra snabbt på "mitt" kontor. Jag fick det på en gång medans jag väntade. När maken och barnen ska få sitt måste maken spendera en halv dag på den stora försäkringskassans kontor och därefter dröjer det åtminstone 2 veckor tills korten kommer med posten.

Tillbaka till gårdagens läkarbesök - jag hade tid hos neurologen för att jag ville att han skulle skriva ut ett intyg till mig med diagnos-medicinering-dosering. Kan vara bra att ha för man vet ju aldrig var jag hamnar i framtiden. 30 euro är obligatorisk summa för inbokat läkarbesök där. Troligtvis tyckte han att själva ärendet var snabbt avklarat och därför satt vi och diskuterade annat i över en timme. Ni vet sånt där som man sitter och diskuterar med neurologen som har väntrummet fullt med patienter. Grekisk skola, politik, ekonomi....

Ok, nu funderar ni, uppsöker jag aldrig det allmänna sjukhuset som är i det närmaste gratis. Jo, det händer. Jag kan ge er några exempel.
1. Förra året hade jag inbokad tid för att göra cellprov (gratis istället för att betala 30 euro privat) Det fungerade jättesmidigt. Provet var snabbt avklarat. Veckan efter skulle jag ringa eller komma in för provsvar. Jag ringde flera gånger. Ingen svarade på det nummer jag blivit anvisad. 2 gånger var jag dit för att hämta provsvaret. Båda gångerna var det sådant kaos med ett 50-tal gravida i kö till disken där provet skulle hämtas ut. Jag hämtade aldrig ut provsvaret. (Istället för det jag lade ut på bussbiljetter till sjukhuset hade jag kunnat gjort det privat...)
2. För några år sedan råkade jag ut för urinvägsinfektion som kom så plötsligt och gjorde så ont att jag knappt kunde gå. Det blev akuten. Kaos som vanligt men jag fick träffa läkare och jag blev anvisad en toalett där jag kunde tvätta mig och ta urinprov. Hjälp, hur tvättar man sig och kissar i en liten plaskopp på en toalett där handfatet sitter högt upp, någon tidigare har haft diarre och kanske någon hade kräkts på golvet också? Jag lyckades och jag fick diagnos och utskrivet medicin.

Allt fungerar med lite vilja och man kan ju inte alltid begära det bästa, men det är klart att man är lite bekväm om möjligheten finns.

6 kommentarer:

 1. jag har faktiskt bara positiva erfarenheter av allmänna sjukhuset här (även om jag gått privat i nästan alla fall. Privat gyn, provtagning, hormonspecialist, hudläkare är några av dom jag träffat). Jag kom in en lördag när jag var ordentligt sjuk. Är allergisk mot alla vanliga febernedsättande och nu hade jag haft 40 graders feber i flera dagar. Lördag kl ca 18. Fick röntga lungor, blod och urinprov, prata med läkare och ute med diagnos och medicin på under 1,5 timme!

  För det betalade jag inget alls. I Göteborg skulle jag varit glad om jag kommit in på under 8 timmar en lördag kväll med mina problem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har också fått ganska bra hjälp de ggr jag varit till sjukhuset, men du ser själv, du har valt privat för jag tror att t ex hormonspecialist hade du kanske aldrig fått träffa på det allmänna sjukhuset. Hudläkare hade du nog fått vänta minst ett halvår på att få träffa om det inte var riktigt akut. Som när sonen en gång fick rekommendation av läkaren på sjukhuset att göra ett ultraljud snarast, men på sjukhuset kunde de inte göra snarast utan där var det 6 månaders väntetid trots att de själva sa att det skulle göras snarast.

   Radera
 2. Detta är exakt så som vi upplevt då vi behövt komma i kontakt med sjukvården i Grekland och det har varit några gånger nu under våra drygt 8 år på heltid i detta land, inga problem alls - och man får hjälp snabbt. Mycket bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ultimata vore förstås att alla som inte har pengar också kunde få bra service inom sjukvården..

   Radera
 3. Oj vad annorlunda det ser ut här inne! Fint! Att förstå sjukvårdssystem i olika länder är inte lätt. Många klagar på vården i Sverige, men jag tycker att nivån är hög och det är en någorlunda rättvis vård. Men köerna kan vara långa verkligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hmm ja, det blev lite annorlunda, men jag är inte nöjd.. jag kan inte uttala mig om sjukvården i Sverige nu. För 25 år sen var min erfarenhet att den var mycket bra. Jag tror det finns mycket kompetens här i Grekland men det med rättvisa, det kan man glömma. Både kontakter och tjocka plånböcker är bra att ha här..Tyvärr är det så och frågan är om det kommer att ändras trots att "mutkuvert" inom sjukvården numer är förbjudet (eller egentligen har det alltid varit förbjudet men förr var det mer accepterat)

   Radera