onsdag 27 januari 2016

En kopp kaffe i Chania


En kopp kaffe med en väninna betyder mycket. Många ämnen var det som skulle tas upp efter att inte ha setts på länge. Hon har gjort det jag haft i tankarna ett tag. Flera månaders jobb i Sverige för att klara av leva ett normalt liv här ett tag. Det är inte lätt att stå med en fot i var land då båda länderna har både positiva och negativa sidor. Många tankar som fick ord blev det idag.En mysig liten bar-cafe ett tiotal meter från hamnen och de stora opersonliga cafeteriorna. 


En liten promenad i gränderna blev det också. Här ser ni ett citronträd som har ympats för att ge även apelsiner. Det ser ganska kul ut när trädet har både apelsiner och citroner samtidigt. Min man har pratat om att hitta någon som kan knepet. Vi har ju 3 citronträd och citroner behöver man inte så många så det vore en god ide.

Lokalen som ligger bortanför brädhögen till vänster är "soppköket". Sysitia heter det på grekiska. 

I området Splanzia såg jag helt plötsligt en skylt med en text som betyder ungefär "soppkök". I en ganska oansenlig lokal lagades det mat och portionerades ut till behövande. En ung kvinna med ett barn i vagn väntade på sin tur. Hon lämnade fram en plastburk och i den fick hon en portion lagad mat och i en påse fick hon bröd, några apelsiner och äpplen. Jag frågade damen i lokalen om jag kunde lämna in till exempel kläder där också och de tar gärna emot kläder och skor.

Ni som bor här och har till exempel fruktträd som inte skördas, (ja, det finns de som inte skördar sina träd eftersom det ofta inte lönar sig att sälja) lämna in hos dem. Jag är säker på att de tar emot det mesta som fattiga kan behöva.

6 kommentarer:

 1. Jag gissar att läget är tufft nu på många sätt. Intressanta jobtankar. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja för många och trots att jag beklagar mig över vårt läge så har vi det ju bra jämfört med många andra..

   Radera
 2. Jeg vil gjerne gi til fattige på Kreta, men hvor skal jeg levere det? Tidligere tok jeg med tovede tøfler, og Kenneth leverte det videre til Røde Kors. Siste gang jeg var på ferie la jeg mat etc. i de røde kassene på INKA. Vil så gjerne gi noe tilbake til det herlige stedet vi ferierer på. Regner med at det blir en tur i år også. Astrid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. men Astrid, jag kan ju hjälpa till med att finna ställen där de ser till att fattiga får det du ger, inga problem! hälsn Anita

   Radera
 3. Fint,Anita! Da kontakter jeg deg når jeg er der. Da har jeg en motivasjon til å strikke tøfler!

  SvaraRadera
 4. Fint,Anita! Da kontakter jeg deg når jeg er der. Da har jeg en motivasjon til å strikke tøfler! Astrid

  SvaraRadera