söndag 13 december 2015

Bazar idag, tankar om söka jobb och löner


Luciamorgon och här sitter jag och funderar på framtiden. Jag är uppe med tuppen. Ja, det är han som väcker mig varje morgon. Den bästa väckarklocka man kan ha. Alla hundar och katter är matade. Det är ett litet kaos på vår balkong varje morgon när 4 hungriga katter och 2 hundar ska matas.

Jag sitter och funderar på det här med jobb och löner. Jag läser lokaltidningen emellanåt för att se om toppjobbet ska finnas där för mig. Som jag har sagt förut så söker de mest "kopeles" - unga flickor. I veckan hittade jag en annons där de sökte en skandinaviskt talande receptionist till ett hotell i detta område. Det lät perfekt. I och för sig så sökte de också en ung flicka men äsch vaddå, det kan jag väl få räkna mig till. Jag är ju bara 52. Jag var dit och pratade med dem och det lät ju bra men han ville att jag skulle komma dit dagen efter också lite mer privat och utan städerskor och vaktmästare som snurrade omkring. Vi skulle prata om lönen. Han frågade vad jag ville ha. Jag begärde 900 som ligger lite över grundlönen för receptionister. Det tyckte han lät för mycket så jag gick ner till 850. Han ansåg att det var ok men tyckte också att jag inte skulle begära semesterersättning och jullön på det. Nu kommer det där som var mycket omdiskuterat när det skrevs som mest om Grekland i media i Sverige. Den där 13:e och 14:e lönen. Jullönen är alltså den där extra lönen som alla i Norden tycker att vi ska klara oss utan. Vad jag vet har de tagit bort den på pensioner och för statsanställda. Det är ok tycker jag för de har ju sin lön hela året. När man jobbar säsongsvis så blir jullönen inte en hel lön utan det blir några procent av det man tjänat in under året och avdragen som görs varje månad innehåller faktiskt en summa som ska täcka den där extra lönen. Ok, 900 kan låta som en ok lön för att vara i Grekland men tänk nu om hotellet har öppet endast 4-5 månader för det är inte alla som har en säsong på 6 månader. Då kan alla lätt räkna ut att ÅRSLÖNEN blir, vi säger 5 månader a 900. Det är 4500 euro i ÅRSLÖN. Ska jag offra mina bästa sommarmånader på att vara "kedjad" 8 timmar om dan 6 dar i veckan för en ÅRSLÖN på 4500 euro. Han skulle höra av sig innan årsskiftet för att säga om han accepterade min lönebegäran. (fast kanske har de förhoppningen att hitta en ung, svensk flicka som jobbar för 500 euro per månad - en årslön på 2500 euro??) Nej, jag undrar om jag ska säga nej.... men vad ska jag göra? Finns det överhuvudtaget någon grekisk arbetsgivare som kan erbjuda 6 månaders jobb för åtminstone 1000 euro per månad?? OCH en ledig dag per vecka? Förstår ni varför så många här jobbar uppåt 12 timmar per dag och utan ledig dag? Det är för att överleva vintern. Det är inte att det är en "livsstil" som jag har hört en del turister säga att de tror att det är. Det handlar om överlevnad. För vem kan leva på - ja, dela upp 4500 i 12 månader så har ni den lön som det är meningen att man ska leva på och försörja en familj. (375 euro)

Nej, nu ska jag dricka mitt kaffe och göra i ordning lite inför svenska julbazaren där jag ska ha ett försäljningsbord. Jag hoppas jag får en del sålt så det kan betala den där tråkiga rotfyllningen som jag ska göra till veckan.

Ha en bra söndag alla!

6 kommentarer:

 1. Hoppas att du hittar ett bra jobb med rättvis betalning! Jag är ju också i jobbsökartagen... Har visserligen jobb (deltid) i 3-4 månader, men jag har ingen A-kassa (den skulle ändå inte ha gällt efter 1 år utomlands) så jag MÅSTE ha jobb...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till till oss då, hoppas arbetsgivarna förstår vad de missar om de inte anställer oss :)

   Radera
 2. Håller tummarna men tycker att 900 låter lite!!!
  Lycka till!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ligger medellönen på i Italien? Här ska man inte bli förvånad om man blir erbjuden en lön på 600 ens. 900 är ganska mycket. Fast det är lite... Minst 1200 borde en heltidslön ligga på. Egentligen mer men 1200 är en ok lön som man kan leva hyfsat på.

   Radera
 3. Meget god iagttagelse og beskrivelse af situationen, som den er i Hellas i dag. Synd at jeg ikke fik hilst på dig på bazaren i går! Tusind tak fra Rethymno for både indlæg og bazar. Jorun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jorun! Ja, jag vet inte om vi har träffats??

   Radera