tisdag 3 november 2015

Pengar, pengar, pengar

bild lånad någonstans på nätet

Jag förstår att det var många som blev lite förvånade över storleken på a-kassan här sen jag nämnde summan i ett tidigare inlägg. Därför tänkte jag att jag skulle förklara lite hur läget är. Jag gör det inte för att någon ska tycka synd om oss. Vi är absolut inte de enda i den här situationen.

De flesta säsongsarbetar på turistorterna. På somrarna går det för det mesta att hitta något jobb. De som har "tur" får jobba hela säsongen dvs från april-oktober. Det är dock ganska många som jobbar färre månader för ofta är det så att hela personalstyrkan behövs inte lågsäsongsmånaderna april och oktober.

För några år sedan fick man a-kassa i stort sätt hela vintern. 5 eller 6 månader. Min man fick drygt 500 euro i månaden. Då ingick ett tillägg för 2 barn. Ensamstående hade något lägre. Visst klagade vi att a-kassan var låg och svår att klara sig på. Nu har de dragit ner på det så nu är det såklart ännu svårare att klara sig. Nu får min man 460 euro per månad i 3 månader.(ensamstående har mindre) Drygt 1500 mindre än förr alltså. Vi skulle inte ha klagat...det kan bli värre.

Barnbidrag har vi alltid fått. 150 euro per barn. Per år!!! Det är ju ingenting jämfört med vad ni får i Sverige. Visst har vi klagat på att det är en löjligt liten summa men den har ju alltid varit välkommen när den kommit. Nu har de tagit bort det också. Inget barnbidrag alls alltså. Vi skulle inte ha klagat...det kan bli värre.

Lönerna här i Grekland har ju aldrig varit något att jubla över. Väldigt många har fått sänkta löner eller så har de blivit "frysta" och har då absolut inte stigit i takt med priserna....

Vi har ju liksom vant oss vid det här livet. Vi försöker leva ett normalt liv på sommaren när vi har lite pengar att röra oss med. Så normalt man kan leva alltså med de arbetstider man har här. Men ni vet, vi går ut och äter, vi går ut och tar oss en öl osv.

Nu är vintern här. Alla utgifter fortsätter komma. Oftast högre lite här och där. Inkomsterna lite lägre. De flesta lever så här. Man gör sitt bästa för att fortsätta ett normalt liv. Det kommer ett tillfälle i vinter då bankerna får vänta. Elverket får vänta. osv.

Vi har frysen full med griskött. Hönsen lägger ägg. Salladen frodas ute i landet. Ah, också har jag massor av gott lösviktste hemma som jag har fått från flera bloggläsare och vänner. Massor av härliga "svenska" smaker. Jag tror vi har te så vi klarar oss denna vinter. För nu är tesäsongen här. Vi dricker te hela familjen tillsammans på kvällen och myser i soffan. Vi har fredagsmys varje kväll.

6 kommentarer:

 1. Just så, Anita! Ingen idé att gnälla...Vi som har svensk (låg) pension lever lyxliv här! Men jag vet hur det är för vänner som har en enda (minskad) inkomst och tonåringar som behöver nya skor ideligen, och föräldrar som har urusel pension...ångestladdat är ordet. Likafullt försöker man hjälpa andra , likafullt tas tillfällen till fest tillvara...jag beundrar mina grekiska vänner för deras energi mitt i eländet.
  Monica P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så det är, Monica. Man kämpar på.

   Radera
 2. Har lite svårt för att det gnälls. Majoriteten i Grekland har röstat på det här alternativet. Med tanke på det senaste nyvalet är det ingen överraskning att det skulle bli som det blev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det spelar så stor roll vem det är som bestämmer. Nedskärningar överallt skulle ha gjorts ändå.

   Radera
 3. Jag var tvungen att dela detta inlägget, hoppas det var okey...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har du delat det, Sophia? ok, förstås, bloggen är ju offentlig ;)

   Radera