måndag 14 september 2015

Vårt fredagsmys


Kommer ni ihåg att jag berättade att jag skulle stänga butiken redan vid 19.00 i fredags eftersom maken äntligen fick en ledig dag? Vi åkte direkt ner till stranden, men jag blev ju blåst på den där solnedgången som jag aldrig får se på sommaren. Från "vår" strand syns det ingen solnedgång.....mycket osmart tänkt av mig och att få resten av familjen att byta strand för att jag skulle få se solnedgången var ju liksom inte ens att tänka på.


Jag förstår mig inte riktigt på turisterna. De absolut bästa tiderna på stranden är de inte där. Tidigt på morgonen, sent på eftermiddagen eller på natten. Varför? Är det helt enkelt för att ni vill ligga i solen och steka er bruna? Jag älskar att bada i havet men absolut inte mitt på dagen när solen bränner.


Efter det uppfriskande badet bestämde vi oss för att åka till Platanias. Vi är i stort sett aldrig där men nu när vi var "tidigt" ute så tänkte vi att vi skulle ta oss en middag där. Ja, och vilket ställe väljer man då? Vi gick förbi "mylos tou kerata" som är en restaurang vars inredning utmärker sig inredd som den är med frukt, växter mm. För många, många år sen var vi där och jag kommer ihåg att maten var otroligt god. Vi tog en titt i menyn. 8 euro för en dakos, 9 euro för en grekisk sallad...nej... inget för oss. Jaha, vart går man då. Några restaurangnamn kände jag igen men jag kunde inte komma på om det var positivt eller negativt det jag hört om dem.


Till slut blev det sonen som valde den mexikanska som ligger en trappa upp precis vid torget. Inte billigt men riktigt gott.


Ni som brukar vara i Platanias, vilken är er favoritrestaurang där?

12 kommentarer:

 1. Drosia är min favorit, särskilt deras lammkotletter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gick vi förbi...får prova nästa gång

   Radera
 2. Jag förstår hur du menar med stränderna! Ja, när man bara har en veckas semester kanske man satsar på att bli brun :) När man bor i värmen jämt är det ju skönare på stranden på kvällen, förstår precis! I början på vår resa solade vi massor. De sista tre månaderna har vi mest suttit skuggan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig varit brun och kommer nog aldrig att bli :)

   Radera
 3. I øvre Platanias, på høyre side av veien når du er ganske høyt oppe, ligger en koselig familiedrevet taverna. Tror den heter Belvedere. Koselige folk, kjempegod og rimelig mat.
  Vi er også på stranda på dagen når vi er på Kreta, og årsaken er nok litt delt; selvfølgelig vil vi få litt farge på vår bleke hud og så er det godt å kjenne sola etter vinter, snø og regn hjemme i Norge. Men jeg forstår veldig godt at dere som bor i varmen foretrekker å være på stranda morgen og kveld. Da er det jo dessuten mye fredeligere siden vi turistene ikke er der :-)

  SvaraRadera
 4. Nästa gång kan ni åka till Nea Chora och äta. En fantastisk solnedång och bara bra tavernor.
  Birgitta från Umeå, som just nu ser solnedgångarna varenda kväll från Katapola, Amorgos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vet att det finns bra tavernor i Nea chora fast nu ville vi "turista" lite i Platanias :)

   Radera
 5. I fjol tog jag ett nattdopp med några vänner från Norge i Platanias. Ett spontant infall vi fick när vi satt på en bar. En av de finaste minnena att bara ligga där i mörkret, i havet, under stjärnorna! Men annars lockar ju solen mycket för oss här uppe i Norden, av förklarliga skäl :)

  Vad gäller restauranger så tycker jag att Kantari är underskattad! Trevlig och mysig restaurang och med bra priser och trevlig personal! Det är sällan jag läser omdömen om Kantari, de förtjänar mer uppmärksamhet i min mening!

  SvaraRadera
  Svar
  1. den har jag aldrig hört talas om. tack för tipset!

   Radera
 6. Om man bara har en vecka i solen (och en regnig sommar i Sverige) så vill man naturligtvis ligga på stranden och sola och bada, det ska man leva på hela den långa vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det förstår jag, men varför inte också på de tider när det är som skönast på stranden?

   Radera