måndag 11 maj 2015

Äntligen sjukförsäkrad!


Sådärja, äntligen har det kommit in lite pengar så jag kunde gå och göra upp en avbetalningsplan med försäkringskassan. Ni har säkerligen läst om att det i Grekland finns hundratusentals människor som inte har sjukförsäkring. Jag har varit en av dem.(hela vintern) Det är alltså inte bara de allra fattigaste och långtidsarbetslösa som är utan sjukförsäkring utan även väldigt många egenföretagare som inte klarar av att betala avgiften till försäkringskassan. Så länge som avbetalningen pågår så måste dock försäkringsboken uppdateras varje månad, inte årsvis som när du är anställd. Det positiva är ändå att det sker elektroniskt från och med i år så jag behöver inte springa och få massa stämplar och underskrifter som förr.

Även maken och sonen var nere i Chania i morse. Äntligen har sonen fått klart besked att han har fått uppskov från det militära. Till 2023! Det var väl att ta i lite... En börda mindre från våra axlar dock. Vi var ju lite nervösa att han inte skulle få för det är ju också något som sonen borde kunna se på försvarets hemsida men där var det inte uppdaterat så där stod det fortfarande att han skulle infinna sig i Aten 13 maj. Men maken har nu fått samma svar från 2 olika personer - 2023 - så det borde ju stämma.

Jag hade tänkt gå ner till hamnen och ta ett fint foto (Kretas mest fotograferade vy?) men jag hann verkligen inte. De flesta av mina bilder från hamnen är ju tagna på vintern med snötäckta berg i bakgrunden och höga vågor som slår upp mot hamnpromenaden.  Vi tog oss en snabb fika tillsammans efter att vi uträttat våra ärenden separat och sen var det bara att ila vidare. Jag till butiken och maken hem för att hänga tvätt och laga mat innan han går på sitt pass på hotellet.

Eftersom jag då inte hann ta något fint foto gick jag nu in på Chania crete by Nikos facebooksida för att låna ett och där fastnade jag.. Han har ett album med diverse gamla foton från Chania av olika fotografer. Riktigt kul och intressant att se. Jag älskar gamla foton!

De enda båtar som lägger till här i hamnen idag är de som gör turer med turister. Fiskebåtar och andra privat får lägga till längre bort till höger i hamnen

Alla är från venetianska hamnen i Chania men i hans album finns många gamla foton från andra ställen runt Chania också. Hmm kanske jag ska lägga in ett nutidsfoto också för er som inte har varit och sett hamnen av idag.


Kali Evdomada! Ha en bra vecka!

8 kommentarer:

 1. Grattis till försäkringskasseanslutningen! Det är många som svettas blod för det idiotiska systemet här. Jag har flera vänner som inte vet hur dom ska klara av det. En som for utomlands och fick jobb har nu betalat av gamla skulder och är i ordning eller hur man ska säga. En annan står mitt i pensionstrasslet.
  Greklands f-kassa kan/ska/ kräva ersättning från turisters hemkassa för kostnader här, men det systemet tycks inte gälla. Vi som har IKA är hyfsat nöjda eftersom det är så litet samhälle här, så man kan komma till tals med tjänstemännen. Min svägerska i Aten har jätteproblem, köerna är otroliga, ordningen obefintlig.
  Fina bilder! På Fb är jag med i två grupper: gamla Jämtlandsbilder och gamla Kalymnosbilder, intressant.
  Monica P
  Slut på gnäll, jag brukar försöka låta bli att gnälla. Tur att din son fick uppskov!
  -Jobba på, det förhindrar alla tillfällen till synd, vet du väl...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste bara säga att förr när det var skilda försäkringskassor och vi jobbade på hotell och hade den försäkringen var allt superbra! (det sa vi inte då, men nu kan vi ju jämföra med hur det är nu) Ha det gott! (jobba och synda samtidigt går utmärkt- om vi pratar om choklad o dyl)

   Radera
 2. Ser otroligt fint ut!! Har aldrig varit där, bara i Retymion! 100 år sen, eller i alla fall mer än 24 år sen...Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske ska komma över på lite semester? Eh, eller semester från vad? Livet på Capri verkar underbart!

   Radera
 3. Det är så intressant att läsa din blogg som oftast handlar om vardagslivet och dess vedermödor. Detta om försäkringskassan var så givande och även om värnplikten. Jag läste högt för min man och det gör jag ofta med dina inlägg.
  Tips på annat du kan skriva om: Hur borgmästare väljs. Är dom politiskt valda eller bara en pålitlig person?
  Prästyrket, får dom inte gifta sig när dom redan har blivit präst. Vad jag förstår finns det gifta präster och även med barn
  Hemslöjd. Vad finns det för genuin hemslöjd? Jag köper mycket samehantverk här, som du förstår. Men har även, hoppas jag, hittat en del i Grekland.
  Jag det var en del, kommer säkert med mer frågorr.
  Birgitta i Umeå...

  SvaraRadera
 4. Tack för uppslag till vad jag kan skriva om, Birgitta! Det kanske blir så småningom. Speciellt det med prästen..kanske jag ska ta och intervjua en präst om prästyrket. (om jag vågar be och få det) Ha det bra!

  SvaraRadera
 5. Så skönt att försäkring ordnat sig! Har förstått att den digitala tjänsten uppskattas av många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var efterlängtat! Man slipper många timmars köande.

   Radera