lördag 7 februari 2015

Samariaravinen - vandring


Varför inte offra en stranddag och istället göra en vandring i en av Europas längsta raviner? Vandringen är omkring 18 km från ravinens början i Omalos ner till Agia Roumeli på södra Kreta. Ravinen brukar öppna i början av maj. Tidigare på på året då snön fortfarande ligger kvar i bergen och börjar smälta är riskerna för ras för stora.  Vandringen tar normalt 4-6 timmar.Vandringen börjar vid Xyloskalo efter Omalos och där är man på en höjd på 1230 m ö h så ni förstår att i början går det neråt. (har du problem med knäna ska du inte gå) Känslan att gå där med de höga bergsväggarna på sidorna är helt otrolig. På bilden nedan ser ni den smalaste passagen som kallas järnportarna. 


Bergskedjan Lefka ori har totalt 47 raviner men de flesta är svåra att nå och vandra. Samaria är den mest kända och har över 250000 besökare per år.  Området har flera växter som finns bara här och även djurlivet är rikt, speciellt på fåglar. 

Hur gör jag om jag vill gå Samariaravinen?
- Du kan boka en organiserad utflykt med antingen den researrangör du reser med eller någon lokal researrangör som hämtar upp dig på morgonen. (ofta åker man vid 6-tiden) Fördelen med att resa så är att guiden finns där om något händer. Hen ordnar båtbiljetten från Agia Roumeli och buss hämtar upp i Sougia eller Chora Sfakion och tar dig hem till "ditt område". 
- Du kan åka till busstationen tidig morgon och ta bussen till Omalos. När du gått ravinen tar du båten till Chora Sfakion och därefter lokalbussen till Chania stad.  Busstider finns här.
- Vill man ut på riktigt äventyr för 2-3 dagar kan man ju lägga upp det lite annorlunda. Du kan börja gå ravinen lite senare på dagen för att slippa "klungan" på morgonen. Då kommer du säkert inte att hinna ta sista båten från Agia Roumeli så då övernattar du där. Dagen efter kan du t ex ta båten till Loutro och övernatta där. Läs mer om Loutro här.Bra skor är ett måste. Solhatt, vattenflaska(går att fylla på från källor i ravinen). Något salt och något sött är bra att ha med som proviant. 

Du kommer inte att ångra dig om du väljer att göra den här turen. Trots att du kommer att ha träningsvärk dagen efter...

3 kommentarer:

 1. Hej! Vad menar du med att bara Samaria har organiserade vandringar? Att det alltid finns guider eller någon att fråga osv ? För tex Imbrosravinen kan man gå om man åker med Fritidsresor :)

  SvaraRadera
 2. Hej! Vad menar du med att bara Samaria har organiserade vandringar? Att det alltid finns guider eller någon att fråga osv ? För tex Imbrosravinen kan man gå om man åker med Fritidsresor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer det. Jag uttryckte mig nog kanske lite fel. Både Imbros och även Agia Irini har en del researrangörer som kör utflykter dit. Vad jag menade var att de 47 raviner som tillhör nätet runt Samaria är svåra att nå och vandra. Jag kommer snart att skriva om Imbros också.
   Tack för kommentaren!

   Radera