onsdag 11 februari 2015

Att organisera sig


Så här ser det ut när barnen får betyg i skolan. Alla trängs och köar för att komma in i ett klassrum där 1 person delar ut betygen för hela gymnasieskolan och en person ser till att man skriver på för att ha mottagit betyget.  Kaos? Ja, men alla tar det så naturligt för så är det bara. Kan man inte organisera sig lite bättre?

I början när jag bloggade så skrev jag mycket om det som irriterade mig här men sista tiden och i och med krisen har jag nog blivit mer "patriotisk" med grekerna. Jag har tagit grekerna i försvar i och med alla falska rykten som spreds och som gjorde att "alla" drog alla greker över en kam och trodde att alla gick i pension vid 40 och att ingen betalade skatt. Men tro inte att jag inte fortsätter irritera mig över vissa saker. Det som jag aldrig kommer att vänja mig vid här är att de kör mot rött och att de inte kan organisera sig. Hur ska de kunna organisera sig i toppen om de inte kan organisera de mest enkla saker.

Vid klockan 12 får man hämta betygen och kommer då alla samtidigt så blir det förstås kaos. Efter att man fått betyget är sen alla lärare samlade i ett klassrum där man får diskutera med de olika ämneslärarna. Tänk er surret från alla föräldrar, lärare och elever samtidigt.  Vi ville diskutera lite med fysikläraren eftersom han fått dottern att hata fysik trots att det är den inriktningen hon vill välja inför nästa år. Jag försökte ta det så diplomatiskt som möjligt utan att dottern skulle behöva "skämmas" om jag sa något dumt. Jag började med att fråga om han ansåg att dottern behövde "frontistirio"(privatundervisning) eftersom hon inte riktigt förstår förklaringarna i skolan. Tror ni han fattade att jag menade att HAN inte förklarar tillräckligt bra? Jag hoppas det. Han har frågat dottern vilken inriktning hon vill gå och rätt ut sagt till henne att det passar henne inte. Fult gjort eftersom det är det hon vill och det har fått henne att "ge upp" i fysik.

Tillbaka till det med att organisera sig. Tsipras har gjort ett uttal att byråkratin här ska förenkas. Har man en gång lämnat in ett papper till en statlig instans ska man inte behöva lämna det igen. Hittills har det varit så att varje gång du ska göra något så ska man ha med sig en lunta med det ena och det andra pappret. Varje år t ex ska man på nytt söka barnbidrag och då ska man först till kommun för att få födelsebevis, till försäkringskassan för att få ett bevis att man är försäkrad osv. En havdags jobb för att samla ihop alla papper som behövs och så är det varje gång man behöver göra något hos en statlig instans. Men HUR ska de nu få det att fungera och HUR ska de organisera sig när ingen (ja, nu drar jag alla över en kam) kan organisera sig här.

Det var mina morgonfunderingar det. 3 grader ute och 15 grader inne just nu.

10 kommentarer:

 1. När jag flyttade hit för några år sedan som medelålders kvinna, tvivlade varken jag eller min sambo på vårt förhållande eller vårt samboskap. Däremot sa han till mig att han var rädd för att jag skulle bli galen på systemet här. Jag svarade snällt och log att det tror jag väl ändå inte, jag har ju bott både här och i Aten tidigare. (Men det var på 80-talet).
  Han hade rätt, vissa saker gör mig galen med det här landet! Till exempel byråkratin. Och nu, efter att ha varit hemma i Sverige och arbetat i 8 månader (endast pga den ekonomiska krisen, annars hade jag aldrig åkt) är det svårt för mig att anpassa mig tillbaka till det grekiska systemet. Trodde aldrig att jag skulle tycka att det var så jobbigt. Men det Ä R det!
  Alltså, jag gillar Grekland och jag älskar Kreta och att bo här, men.... Varför måste grekiska staten dribbla med människor och låta dem samla alla papper i en stor lunta och skicka dem runt till den ena myndigheten till den andra? Det spelar ju liksom ingen roll vad du ska göra, om du ska prata med försäkringskassan, arbetsförmedlingen eller skatteverket eller någon annan instans så får du först stå och köa i hundra år, sen kanske du blir hemskickad för att du har missat att ha med ett papper, eller blir skickad till en annan avdelning där du får köa igen i hundra år.... Jag begriper det inte!!! Och jag kommer A L D R I G att gilla det!! För mig är det brist på respekt för den enskilda lilla människan.
  Och det är samma sak i trafiken. Något som stör mig fruktansvärt är när vi gångtrafikanter har grön gubbe och det ändå kommer en bilist och bara kör fastän jag är mitt på övergångsstället. Har hållt på att bli påkörd två gånger sen jag kom tillbaka från Sverige. Grrrr!!!!
  Och så det du skriver om skolan.... Helt galet!
  Men så finns det ju massor av positiva saker med landet vi bor i också, inte att förglömma!! Men nu var det ju inte det du skrev om idag! :-)
  Så det gäller väl bara att ha "tålamod"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! :) Jag förstår dig så väl och det kan ju inte vara lätt att flytta hit som "medelålders". Jag har ju bott här så länge så många gånger kan jag rycka på axlarna eller skratta åt vissa saker men så kommer de där dagarna när man istället blir irriterad när det inte fungerar. Sen gäller det att ha lite tur. Att råka komma till "rätt" anställd där du får klara besked och inte till någon som bara sitter av sin tid på jobbet och inte alls är "rätt man på rätt plats". Man är så van vid att bollas hit och dit så man uppskattar verkligen när man råkar få proffsig service på en statlig instans istället för att kräva att det alltid ska fungera så.

   Radera
 2. Jag bor ju också utanför Sverige och känner mej också ofta irriterad när saker som är givna inte funkar. Man kan tycka utåt sett att UK är välorganiserat, men inifrån är det något helt annat. Inte oorganiserat på samma sätt som du beskriver eller som i Spanien, men totalkoll på vissa saker och andra helt kaotiska och att de har mycket svårt att se följder av handlingar, osm för mej är helt givna. T ex börjar alla jobba och skolorna börjar på samma tid, ja då blir det trafikkaos, men att ändra något av detta är omöjligt eftersom man inte har upptäckt sambandet ännu.
  I alla fall, ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla länder har väl sina egenheter. Sånt som man som bosatt i annat land kan irritera sig på.

   Radera
 3. Jag är grek bosatt i Sverige. Tack och lov för att jag bor här! Varje gång jag åker till Grekland vill jag därifrån bara efter 4 dagar. Irriterar mig ngt enormt på grekernas respektlösa beteende och von uber mentalietet. Nej alla är inte såna, men 90% saknar hyfs. Tyvärr kommer det aldrig bli ordning på Grekland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var ord och inga visor om grekerna, det! Men det måste väl finnas sånt som gör att du irriterar dig på Sverige och svenskarna också?

   Radera
 4. Det går inte att jämföra. Frustrationen som uppstår i grekisk vardagsliv finns inte en milimeter av i Sverige. Jag tycker Grekland är fantastiskt, landet har allt, skönhet, kultur, traditioner, klimat, ja paradiset på jorden, men grekerna bryr sig inte om landet, de är för mycket individualister. Att Grekland hamnat i detta elände är ju inte så konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra en greks synpunkt. Tack.

   Radera
 5. Jag har förstått genom mina vänner hur det kan röra ihop sig med byråkratin. Vi kom hit som "färdiga"pensionärer och hoppade alltså över en massa av de där problemen. Om Tsipras lyckas med förenklingar ska jag vara den första som berömmer honom, för det blir inte lätt. Papandreo införde "genomskinlighet", diavgia, och att datorerna ska användas som i resten av den moderna världen men det behövs att man lär sig systemet också!
  Monica P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrattade lite när jag läste din kommentar Monica "det behövs att man lär sig systemet också". Så rätt!

   Radera