onsdag 4 februari 2015

Anogia - änkornas by

Hemgjord "galaktoboureko"(krämig sötsak av phyllodeg)

Många är de turister som letar det "genuina" Grekland. Här får vi komma ihåg att tiden står inte still. Jag brukar dock rekommendera många att hyra en bil och besöka byar. En by som har en känd historia är Anoga som ofta kallas änkornas by. Det sägs att tyskarna under andra världskriget sköt ner alla män i byn som en hämndaktion efter att byborna hade tagit en tysk officer tillfånga.  Det är inte svårt att använda fantasin och resa tillbaka i tiden då man fortfarande kan se de gamla svartklädda grekiska gummorna sitta utanför sina hus och handarbeta i sommarhettan. Det är bara att lämna stråken med de nya husen och ge sig in i gränderna och låta tanken föra dig tillbaka i tiden. Det finns dock inte så mycket gammal bebyggelse kvar i byn eftersom tyskarna i stort sett totalförstörde det mesta under sin tid här.
 På ett av de små torgen serverar damen ovan hemgjord "galaktoboureko" och hemgjord glass. Det är allt som serveras på hennes minicafe. 
Traditionellt hantverk(bild lånad från www.grieksegids.be)

För att försörja sig då efter andra världskriget sålde kvinnorna i byn sitt traditionella hantverk - "yfanta"- vävda dukar, överkast mm. Än idag är de kända för det och du finner flera butiker i byn som säljer just det. 


Lättast når du Anogia genom att hyra bil en dag. Byn ligger vid Psiloritis (Kretas högsta berg) fot och är en av de högst belägna byarna på Kreta. Ca 700 m ö h. Det tar cirka 2 timmar att köra hit från Chania. 


2 kommentarer:

 1. Hej!
  Hittade Din inlägg om Anogia och blev glad ,trots den mörka historian.
  En av mina turer hamnade jag i denna byn. Jag och min resesällskap hoppade av från bussen från Paleohora.Tittade alla fina handarbeten och köpte fin bröllopsbröd och och sen vi skulle hitta ställe att äta efter promenaden i byn.Vi satte oss i en kafe och frågade om något att äta. Vänta en stund så ska vi laga ngt.
  Jajamen, efter en ganska lång stund fick vi en underbar fårostsallad med nybakat bröd. Barnen sprang till olika ställen och hämtade råvaror, tomater där ,fårost annanstans.....Mycket vänligt och mätta blev vi innan bussen till Rethymnon!
  En av dom fina upplevelse på Kreta!
  mvh Maki

  SvaraRadera