onsdag 18 februari 2015

Agia Triada klostret - En oas av blommor, vackra byggnader och gott vin!Man kanske inte tänker sig att hamna mitt i en vinprovning när man besöker ett kloster, men jodå, det går alldeles utmärkt. Agia Triadaklostret som ligger på Akrotirihalvön nära flygplatsen, byggdes på 1600-talet och har förutom en vacker trädgård, ett museum och en stor imponerande kyrka, även ofantligt stora marker i omgivningen. Här odlar man vindruvor av alla möjliga slag. Klostret har egen vintillverkning och vineriet är av den modernare varianten, och vinerna smakar riktigt gott!Kyrkan.
Kyrkan som ligger mitt på gården är byggd i bysantinsk arkitektur. Om den ser vacker ut från utsidan så är det inget mot insidan. Här är man välkommen att gå in (men glöm inte att stänga av mobilen.) Det första som man reflekterar över är doften -  som är den samma i alla kyrkor - av rökelse och tända ljus. Ikonmålningarna som hänger överallt är minst sagt fantastiska och måste upplevas.
( fotografering är inte tillåten inne i kyrkan.) Missa inte att höja blicken och titta på den målade mellanblå stjärnhimlen!
         
             Överallt finns det rabatter och krukor med färgglada blommor att vila ögonen på.Om man sätter sig ner på en bänk, kan man vara ganska säker på att det kommer att dyka upp en spinnande katt som vill ha lite uppmärksamhet. 
Inne på klosterområdet finns ett litet museum där man i glasmontrar finner skatter i form av gamla prästkläder, smycken och annan äldre dekoration från kyrkor. Här inne får man inte heller fotografera, men det är en syn man sent glömmer ändå.

För att hitta till Agia Triadaklostret kör man mot flygplatsen fast i sista korsningen tar man till vänster. Härifrån är det skyltat. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar