söndag 9 november 2014

Söndagsutflykt

Det är inte det lättaste att få med familjen på utflykt. Det är alltså jag som är den drivande kraften annars skulle vi aldrig komma någonstans. Fast jag förstod att maken var med på noterna när han tvättade och städade bilen i morse. Helst skulle jag vilja göra någon längre tur och även äta lunch i någon by men tyvärr så får vi låta det vara pga ekonomin. Nu åt vi lunch hemma och sen åkte vi iväg. Eftersom det var mitt påhitt så var jag ju tvungen att ha ett mål också. Ok, efter en titt på kartan så bestämde jag mig för att vi skulle åka mot Kalyves och promenera på stranden och sen till Kokkino Xorio för ett eventuellt besök på något glasbruk som finns där och sen kaffe på ett grekiskt kafenion. När vi åkte österut och barnen såg skylten Ancient Aptera så började de prata om ifall de varit där eller inte. Vi bestämde oss snabbt för att det blir målet. Aptera ligger alltså strax öster om Chania och här finns utgrävningar från den Hellinistiska perioden (330-68 f kr) fast även från den romerska tiden. På en del ställen håller de fortfarande på och gräver fram. (det kan ni se på fotot med stolarna) Idag var det ju söndag så det var ingen som var där och grävde men man kunde se deras "post-it" lappar uppsatta lite här och där bland stenarna. Vi förstod inte mycket av deras interna anteckningar förstås. Under venetianarnas tid här så byggdes fortet som ni kan se på första bilden. Nedanför fortet byggdes ett till fort (Itzedin-fortet)(stora bilden i andra bilden) i syfte att försvara inloppet till bukten mot oönskade inkräktare.
Därefter tyckte jag att vi skulle åka till en by som heter Plaka för kaffe men istället hamnade vi i Armeni. Vi promenerade lite i byn. Eftersom det var söndag och det är grekernas ätautedag så var det fullt med bilar och 3 tavernor i byn var helt fullsatta. Att äta ute är det sista de kan ta ifrån grekerna. Om ni känner grekerna så vet ni också att går de ut och äter så skall bordet fyllas med massor av mat och dryck. Jag tror att de flesta greker är så och många gånger så kan de inte riktigt förstå turisterna som delar på en sallad och en tzatziki och är nöjda med. Jag och mina barn, vi kan faktiskt gå ut och äta och göra så, men är maken med, då går inte det. Ska han gå ut och äta, då vill han inte titta på priset så då är det lika bra att vi låter bli för vi har helt enkelt inte råd. Men som sagt, vi hade ätit lunch hemma så vi gick till byns traditionella kafeneio och tog oss en varsin grekisk kaffe. Jag brukar inte dricka grekiskt kaffe men jag tror nog inte ens de hade capuccino. Det stora Platanträdet som stod mitt i korsningen i byn och bredde ut sina grener gav oss skugga för trots att det var regntunga moln på morgonen så tittade solen fram sen och det blev riktigt varmt. Sen var vi nöjda och åkte hemåt och resten av familjen som inte alltid tycker om mina ideer var också nöjda med vår mysiga söndag.

5 kommentarer:

 1. Vad fint det ser ut på bilderna! Alltid tråkigt att vara begränsad av ekonomi, men skönt att ni inte låter det hindra er! Jag känner verkligen igen det där med förmågan/oförmågan (eller hur man nu ska se det?) att bara beställa nåt litet eller enkelt pga ekonomin. Själv kan jag gärna göra så. När jag var ung och ville gå ut ofta vande jag mig vid att beställa enkelt och billigt för att kunna gå ut ofta. På tapas-ställen brukade jag t.ex. beställa in enbart potatis-tapas för att de var mättande och billiga :) Sedan vet jag andra som vill vara kung i baren och sådär och helst beställa in mer än vad alla kan äta och dricka. Själv får jag mest dåligt samvete då...Men det kanske både är kultur och personlighet, jag vet inte. Idag har vi det bra på väldigt många sätt, så jag ska verkligen inte klaga. Och vi står ju inför den fantastiska möjligheten att resa runt Europa i vår husbil. Vi vill gärna prova lokal mat överallt, men planen är i första hand att handla på marknader och laga mat i bilen. Vår budget håller trots allt inte för restaurangätande i nån större utsträckning... Vi siktar först på Frankrike och Portugal. Vi får väl se om vi hamnar Grekland senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli spännande att få följa er resa i Frankrike och Portugal i er blogg! Och skulle det vara så att ni "råkar" hamna på Kreta så får vi förstås träffas.

   Radera
 2. Hej Anita!
  Jag är så glad att jag hittade din blogg!
  Jag har varit i xhania ett par gånger och jag älskar det, har blivit helt kär.
  Jag planerar att flytta dit i mars nästa år. Problemet är bara jobb. Är det svårt att skaffa jobb där?
  Mvh Tina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tina! Kul att du tycker så mycket om Chania att du vill flytta hit. Jag ska nog skriva ett inlägg om hur det är med jobb här så ha lite tålamod så får du svar. Mvh Anita

   Radera
 3. Tack Anita!
  Mvh Tina

  SvaraRadera