tisdag 29 april 2014

Samariaravinen


Nej, jag har inte varit ut på långpromenad! Jag vandrade Samariaravinen för 22 år sen. Mitt första år här gjorde jag vandringen. Då klarade jag av det helt utan problem. Förutom att jag blev förkyld och låg till sängs dan efter och då stelnade musklerna till och när jag sen skulle gå i pumps i mitt jobb som reseledare, ja då hade jag svårt att gå. Träningsvärken var ENORM. Fast jag tror att om jag hade rört mig dan efter vandringen så hade träningsvärken inte varit sååå väldig.


Jag skulle gärna gå den igen, fast nu skulle jag se till att ha rejäla och sköna, ingådda skor för mina fötter får gärna skavsår. Samariaravinen sägs vara Europas längsta ravin (16 km) Det är verkligen en upplevelse att gå den så har ni möjlighet tycker jag att ni ska göra det.Samariaravinen är en av Kretas största sevärdheter (mer än 250000 går den varje år)


Man åker alltså till Omalos på morgonen, så vandrar man ravinen och sen åker man båt till Sougia eller Chora Sfakion och buss hem igen. Många som kommer in i min butik och frågar om Samariaravinen undrar om man kan hyra bil och åka dit på egen hand och gå ravinen. Det går alltså inte för då får ni gå ner genom ravinen OCH tillbaka igen och det blir 32 km det och det tror jag ingen har lust med.

6 kommentarer:

 1. Trevligt att träffa dig. Nu är vi tillbaks i Stockholm och idag är det ganska kyligt här, söndag-måndag fick vi känna av värmen här också. Samariaravinen vill jag också gå, i höstas var den stängd de dagar vi ville gå. Det blev Imbros
  i stället den är också jättefin och inte så lång. Ha det bra!
  /Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det var trevligt att träffa er också! Ja, Imbros är också jättefin och lättare att gå. Ha det bra ni också! Anita

   Radera
 2. Hei.
  Samariaravinen er virkelig å anbefale. Jeg hadde også problemer med musklene i begge leggene i en uke etter vandringen. Tøyde ikke ordentlig ut etter vandringen , noe jeg fikk angre på. Vi bodde i 4 etg på hotellet og det var et sant mareritt å gå ned fire trapper(gikk greit opp). Gikk dessuten i joggesko uten demping foran , noe som medførte to blå stortå negler lenge etter vi kom heim . Så for all del , skikkelig skotøy er et "must".
  Her i huset har vi begynt å snakke om å ta Tematur til Kreta. En uke vandring, og en uke sol og bad etterpå. Blir ikke i år, men kanskje neste år.
  Ønske deg en fin kveld.
  Hilsen Irene.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer det att det var lättare att gå upp för trappor, det var ner som var problem. Beror kanske på att första kilometrarna av vandringen går nedåt. Låter härligt med en kombinationsresa vandring-bad och sol. Ha det! Hilsen Anita

   Radera
 3. Jag och Magnus tänker nog gå i sommar också. Det är kul med lite fysisk aktivitet på semestern. Vet inte hur många gånger jag gått men gissar på ca 10 :-)
  Kram till dig och familjen!
  Kram till dig och familjen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du är ju Samaria-veteran. Maria sa att hon vill gå med er, men jag sa att det är nog bäst att inte göra det för ni springer ju igenom den på 2 timmar ni :)

   Radera