söndag 23 mars 2014

Wow, vilken utflykt!


Nyss hemkommen från Svensk-grekiska föreningen i Chanias årliga utflykt förstod jag att det kan inte bli ett litet inlägg om utflykten utan del ett kommer nu och del två imorgon. Efter en natt med alldeles för lite sömn pga grillmiddag med vänner och sällskapspel på det så skjutsade maken dottern och mig till uppsamlingsplatsen för utflyktsbussen som skulle ta oss till Margarites, Sfendoni-grottan i Zoniana och Anogia. Jag börjar med grottbesöket för det var nog det som imponerade mest på både dottern och mig. Och självklart blev jag sååå nyfiken på de övriga 5999 grottor som finns här!Sfendoni-grottan ligger i byn Zoniana (11 mil ca från Chania, 5 mil ca från Rethymnon) Grottan är ca 3000m2 och är Kretas största grotta. Vi fick en guidad tur runt i grottan och det var väldigt intressant! Han berättade bl a att Grekland har 11000 grottor och 6000 av dem finns här på Kreta, men endast 3 stycken här på Kreta är "organiserade" för besök. En centimeter stalaktit behöver 100 år på sig för att bli till! Så pga det får man inte röra eller fota med blixt.

Den här grottan har 3 "salar" och endast de 2 första är öppna för besök. Den tredje kommer inte att öppnas heller för då kommer det naturliga ekolivet därinne (med fladdermöss och diverse insekter) att förstöras. En liten kille som stod nära guiden frågade -Hur DU varit in där? Ja, när jag var i din ålder gick vi in i grottan med ljus för att se oss omkring, svarade guiden. Visst låter det otroligt att ha varit med om den utvecklingen? Från att som barn sprungit in och utforskat grottan med kompisar till att nu vara en av dem som vill bevara grottan och ändå visa detta underverk för alla intresserade.

 Det här är en utflykt som jag verkligen kan rekommendera er! Hyr en bil och åk hit! Kombinera med besök i Margarites och Anogia som jag ska visa bilder från imorgon. Godnatt, alla vänner!

6 kommentarer:

 1. Verkligen fint!
  Vi fick en liten privat visning där i höstas eftersom Giorgos morbror har något med de där upp att göra. Så han fick nyckeln och guidade oss runt. Men jag tyckte de var lite läskigt också. Fick lite ångest när jag tänkte på att de skulle bli jordbävning och allt skulle börja trilla ner över oss =P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ηäftigt med privatvisning i den grottan!!

   Radera
 2. Men Oj!!!! Hur kan jag ha missat denna??? Melidoni-grottan utanför Perama har jag i alla fall inte missat! Nu blir det till att planera nästa besök till underbara Kreta! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du ser Renee, det finns alltid en anledning att komma tillbaka till Kreta! :)

   Radera
 3. Häftigt! Och fantastiskt att det finns så mycket grottor, det hade jag ingen aning om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller! Önskar jag hade tid och möjliget att utforska åtminstone en del av dem..

   Radera