fredag 29 november 2013

Dagens lunch


Igår var vi på marknaden och provianterade lite, bland annat ett blomkålshuvud. Maken pratade om att han skulle göra en sallad "tabouleh" av den. Han stod för matlagningen idag och då blev det friterade hela småfiskar (äts som de är utan att rensas, med huvud och allt), kokt "vilt bergsgräs"(stamnagathi)som serveras med citron, olja och salt, friterad potatis och den omtalade salladen. Jag hade inte väntat mig att salladen skulle vara SÅ god. Hackad rå blomkål blandas med färsklök, vanlig lök, tomat och persilja(även mynta kan användas) och förstås olja, citron och salt på det. När jag säger olja i mina inlägg när jag pratar om mat så menar jag förstås ALLTID grekisk fin olivolja!!

7 kommentarer:

 1. Birgitta i Umeå30 november 2013 04:55

  Det såg gott ut. Jag älskar blomkål, min man hatar blomkål. En liten undran bara; vad är skillnaden mellan färsklök och vanlig lök? Har den vanliga löken "legat till sig" bara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med vanlig lök menade jag vanlig gul lök (eller rödlök) med färsk lök menar jag "salladslök", den odlar vi själv och den är grön, liknar lite purjolök fast spädare. Det kanske finns nåt annat svenskt namn för den? På grekiska kallar vi den helt enkelt "färsk lök"-fresko kremmidaki.

   Radera
 2. Ja, nu längtar jag tillbaka ordentligt.. Jag skulle vilja lära mig vilka växter man kan plocka i naturen som går att äta.

  Kennedakis

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Chorta"-olika gröna blad finns ju faktiskt massor som går att äta. Egentligen skulle man passa på att lära sig av den äldre generationen för de kan ju det från den tid när de var tvungna att ta tillvara på det för att överleva.

   Radera
 3. Monica Pizanias30 november 2013 17:44

  Det såg verkligen gott ut!

  SvaraRadera
 4. Ja, jag tycker också att det ser så gott ut. Jag tror att jag det går också med grönkål. Men i stället för att hacka så kan man mixa det för att smakerna kan trängas in lättare. Jag har massor av grönkål som blivit frostkyssta. Mums och så nyttigt .

  SvaraRadera
 5. Friterad småfisk, det absolut bästa som finns att sitta och knapra på.

  SvaraRadera