torsdag 23 maj 2013

Spinalonga


"En gripande släktkrönika om förnedring och hjältemod, svek och passion. Men framför allt är det en berättelse om en kärlek som överlevde allt.

25-åriga Alexis Fielding kommer till Grekland från England för att söka sanningen om sin mors historia, en sanning som alltid hållits dold för henne. Men hon behöver också reda ut sin egen turbulenta tillvaro. Är den på ytan så perfekta pojkvännen perfekt för just henne? Och vad ska hon egentligen göra med resten sitt liv? 

Resan leder henne till Spinalonga, en liten ö utanför Kretas kust, som fram till 1957 var Greklands spetälskekoloni. Dit skickades de drabbade i exil, utan hopp om att någonsin få återvända hem. Det visar sig snart att ön präglat kvinnorna i Alexis släkt under flera generationer. 

Alexis mormors mor Eleni drabbades 1939 av spetälska och tvingades lämna sin man och sina två små döttrar bakom sig. Barnen, Maria och Anna, växte upp i Spinalongas skugga och valde helt skilda vägar för att hantera det. Maria skötte pliktskyldigt om sin far och vardagen medan Anna sökte spänning och passion så långt från familjen, och ön som splittrade den, som möjligt. Men alla olikheter till trots pekade systrarnas hjärtan i samma riktning, mot samma man, och deras öden förblev tätt och tragiskt sammanflätade. 

Under sin tid på Kreta dyker Alexis djupare in i de hemligheter familjen så länge försökt förneka, och inser att deras historia, deras misstag och mod, i allra högsta grad kan ha förmågan att påverka hennes egen framtid."
Bilden och texten har jag tagit från "boktipset"

Jag fick låna boken av min väninna Ilona och jag läste ut den på 2 dagar. Extra gripande och spännande blir det ju när jag vet att jag inte har långt till ön Spinalonga. Jag har aldrig varit dit men efter att ha läst boken så har jag en längtan efter att få åka dit. Jag ska kolla om det går att ta sig dit vintertid och gör det det, ja då åker jag dit i November.
Efter att jag läst ut "Längtans ö" så fick jag låna den här boken av en turist också. Den var också bra och intressant. Inte lika gripande, men eftersom mitt intresse för Spinalonga var väckt så slukade jag den här på 2 dagar också. 

Spinalonga - de spetälskas ö

Arne Sundelin

Klippön Spinalonga ligger utanför Kretas kust. Här fanns ända fram till 1950-talets slut en koloni dit spetälska tvångsförflyttas och tvingas leva ett liv i yttersta fattigdom. Apostolis är tio år när han första gången får följa med sin far ut till ön. Pappan arbetar med att leverera ved till ön och nu ska Apostolis ta över den sysslan. Mötet med de utstötta blir livsavgörande för honom. Spinalonga handlar inte bara om de spelälska utan om alla människor som stöts ut ur gemenskapen med oss andra. 
Bilden och texten är från "En bok för alla"


Här hittade jag lite bilder från Spinalonga på en vad jag tror turkisk website. Ni som har läst boken och kommer hit på semester tycker jag ska försöka ta er ut dit. Det går båtturer från Plaka. Från Chania är det ju en bra bit att åka, men om ni har 2 veckor på er t ex så hyr en bil och åk dit. 


5 kommentarer:

 1. Jeg leste boken som på norsk heter Øya, for et par år siden og drømte meg helt bort. Jeg har ikke fått vært på Spinalonga ennå, men håper jeg får tatt en tur en gang. En annen og veldig fin bok om livet på Kreta er Huset av støv og drømmer (The House of Dust and Dreams) av Brenda Reid. Kan anbefales på det varmeste :-)

  SvaraRadera
 2. Ja, disse to bøkene er helt herlig! "Øya" er fantastisk godt skrevet og "Huset av støv og drømmer" er nesten like god. Anbefales. Jeg har heller ikke vært på Spinalonga,men det blir en gang! Astrid

  SvaraRadera
 3. Helt klart värt ett besök om man läst boken! Jag var där i februari för ett par år sen och var nästan ensam på hela ön.

  SvaraRadera
 4. Nu blev jag nyfiken på "huset av stov og drommer" men den verkar inte finnas på svenska....
  Eftersom du "grekland nu" var där i februari betyder det alltså att man kan ta sig dit vintertid. Då ska jag minsann göra det!

  SvaraRadera
 5. Åh, vad intressant den verkar! Den ska jag definitivt leta upp och läsa!

  SvaraRadera