måndag 28 maj 2012

En ny vecka!


Krisdrabbade Grekland börjar få slut på medicin. Staten har slutat betala för läkemedel som tidigare har delats ut gratis till medborgarna. – Snart kommer människor att börja dö, säger Dimitris Karageoregiou på Panhellenska farmaciförbundet. Många apotek gick ut i strejk i veckan, eftersom staten inte hade ersatt dem för mediciner som är gratis för invånarna. Apoteket har numera inga mediciner i lager, utan tar bara in nya läkemedel till kunder som kommer in med recept.Så skriver expressen i den här artikeln. Jag skrev ju tidigare i ett inlägg om att jag nu själv får betala för mina mediciner istället för att som tidigare ha fått betala 25%. Vad som låter fel för mig i Expressens artikel är att det låter som om att tidigare har medicin delats ut till höger och vänster helt gratis. Så är det ju inte! Men media vinklar ju sina nyheter som de vill och påverkar folks åsikter. För hur många tänkte inte efter att ha läst den artikeln: Varför ska grekerna ha gratis medicin när vi betalar för mediciner? Det finns vissa mediciner som har varit utan kostnad, men de flesta har man betalat 25% för och vissa mediciner har inte alls omfattats av försäkringen utan de har man fått betala helt själv. Systemet ni har i Sverige med högkostnadsskydd är mycket bättre för folk som har behov av mycket mediciner har enormt stora kostnader för dem även om de bara betalar 25%. Och självklart måste man ha recept på medicinerna för att de ska omfattas av försäkringen! Media har påverkat folks åsikter så enormt om Grekland när det gäller pensionsålder, arbetstimmar mm och jag önskar alla kunde få veta sanningen innan de skapar sig sina åsikter och inte bara baserar sina åsikter på tidningarnas artiklar. Ha en bra vecka!! Kali evdomada!!

5 kommentarer:

 1. Håller helt med. De gör mig förbannad när jag ser folk uttala sig negativt om Grekland och greker utan att ha en aning om hur de är på riktigt utan de har bara kvällstidningarnas bild. Vi kommer väl också få problem nu då min sambo har ms och behöver sin spruta en gång i veckan, de kommer bli dyrt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får hoppas att det löser sig snart för fortfarande 2 juni har de ju fortfarande inte gjort det.

   Radera
 2. Jag håller med i allt vad du skriver. Det nuvarande systemet är helt galet och borde verkligen ses över. För oss som har SINK -utlandsskatt på våra pensioner, är det så att räknngen för sjukvård skickas till svensk försäkringskassa, men vi måste igenom samma rutiner som alla andra innan vi får vård eller medicin,
  Exempelvis: Min man har behandlats (framgångsrikt) för cancer i urinblåsan. Det har kostat oss oväntat lite, undersökningar gratis, cytostatika gratis, subventionerad resa till det stora sjukhuset. Däremot får vi som alla andra betala annan medicin.

  Och som alla andra måste vi gå till IKA för att få påskrivet och till kontrolldoktorn för att få stämplar och ibland betala all medicin och få pengar tillbaka nån annan gång...otroligt rörigt och möjligt bara om man har en frisk släkting som kan springa runt.

  Senast jag var till IKA var det för en gammal sängliggande släktings räkning, för att förnya hennes recept. Då pajade datorn hos IKA-läkaren, bara att gå därifrån. Lyckligtvis har vi en trevlig apotekare som lät mig få medicinerna - 83 euro- och så får han recepten i efterhand.

  Något rörigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det heltokigt. Och just det här att behöva springa fram o tillbaka o få godkänt och stämplat. Många gånger har jag sagt att det är tur att jag inte har problem med benen!!

   Radera
 3. sv:
  "skönt" att höra att någon känner igen sig. Jag tar åt mig alldeles för mycket. Jag vill ju så gärna att alla ska trivas! Och när man är lite känslig eller har en dålig dag så får man värsta utskällningen för att en handduks hängare är trasig, eller de inte gillar utsikten, så är de nog för att jag bara ska vilja gå och gömma mig. Har haft gäster som skällt ut vår förra bartender så hon började gråta för att vi inte spelade någon norsk musik i baren. Då undrar man ju lite vad de är för fel på folk.

  Skulle nog behöva någon dags paus från de hela då och då. Men får tuffa till mig lite och försöka acceptera att jag inte kan få alla att tycka att de är perfekt.

  De är himla tur att de, mycket oftare än de sura, kommer glada nöjda gäster. Ger oss komplimanger, kommer tillbaka år efter år och berättar hur bra dom haft de. Hoppas dom vet hur mycket de värmer! Men de är ju de dumma kommentarerna som fastnar såklart.

  SvaraRadera