onsdag 22 november 2023

Äta gott i Italien

 

Vi var väl inte precis i städer och områden som är berömda för sina pizzor men pizza måste man ju ändå äta i Italien. Vi provade på pizza i Verona och Sirmione (gardasjön) I Verona ville vi ta ett litet mellanmål för att orka strosa omkring innan det var dags för middag. Vi hittade ett anspråkslöst ställe där man kunde köpa "slices". Se bilder nedan.

 På väggen hängde massor av diplom och priser samt info om deras pizzakurs! Och nog var de goda, jag tror det var den godaste pizza jag någonsin ätit. Även om de kanske inte såg godare ut än de pizzor man äter här så var de så mycket smakrikare och botten, jag säger bara det, perfekt pizzabotten!

Nästa pizza vi åt var i Sirmione (bilden i början av inlägget) Den var också otroligt god. 

 Var var vi egentligen? På fyra dagar smakade vi på Bologna, Verona och Sirmione vid Gardasjön. Vi hann väl egentligen inte djupdyka i deras mat och allt som finns att se och göra men nog gav det mersmak.

I Bologna åt vi det som jag läst mig till att man måste prova just där. Cotoletta Bolognese som är en panerad kalvkotlett som toppas med prosciutto och Parmegiano-Reggiano. Självklart åt vi också tagliattelle al ragu som alltså är pasta bolognese. När man läser om det är skillnaden att det inte alls är en bolognese som vi är vana vid utan ett långkok. Nu är det ju bara så att vi bor ju i Grekland och här är köttfärssåsen också ett långkok så skillnaden var väl inte sååå stor från den grekiska. Men pastan, jag säger bara det, pastan. 

Vad vi saknade lite var att de flesta restaurangerna saknade sallad. De restauranger som hade sallad var de mer turistiska och en grekisk sallad till exempel kostade 15 euro! (även andra sallader låg i den prisklassen) Kanske är det annorlunda i södra Italien. 

  Första kvällen i Bologna behövde vi också ett mellanmål. Vi hittade ett härligt ställe som heter La Prosciutteria. Där serveras tallrikar med ost, prosciutto, mortadella, honung och marmelad med bröd till. Vi valde en tallrik med olika ostar. Gott, gott! Och riktigt mysigt ställe med originell inredning. Tydligen är det här en liten "kedja" och finns på fler ställen i Italien även om det är svårt att förstå att ett så personligt inrett ställe kan vara en kedja. Det skulle vara kul att se om de andra är likadana. 

Vi åt mer under våra dagar men det fortsätter jag med i ett annat inlägg. Priserna jämfört med Grekland? Nu var väl inte vi i de dyraste städerna precis men där vi var kan jag säga att vin, kaffe och drinkar höll liknande priser som här. När det gäller maten så låg de snäppet över de grekiska priserna. Kötträtter ett stort snäpp över. Pasta lite över. Sirmione vid Gardasjön var dyrast.

Ha en fortsatt trevlig vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar