onsdag 16 november 2016

Paleochora - Pärlan på Kretas sydkust

Mina vänner och bloggläsare Arne och Birgitta delar idag generöst med sig av sitt Paleochora - där de tillbringar flera veckor per år, både vinter och sommarveckor. Ni som följer Greklandssidan Kalimera.se känner säkert igen Arne från hans resebrev där.


alla foton tillhör Arne och Birgitta och får inte användas utan tillstånd Paleochora. En pärla på Kretas sydkust.

Paleochora ligger på en halvö innebärande att det alltid finnes en badvik där det råder lä, hur det än blåser. Byn är i sanning levande och verksamhet pågår året runt. Förvisso finnes det Tavernor som bommar igen när säsongen slutar i den senare delen av November, men de allra flesta Tavernorna hålla öppet på årsbasis.

Det finnes allt en turist kunna önska sig i byn.  Bank med ATM, flera supermarkets där den nyöppnade INKA vid östra stranden är vår favorit.
Även apotek, frisersalong samt en tämligen välsorterad grönsaksbutik. En järnhandel,  och därtill en välsorterad klädbutik.

Boende är ej svårt att finna. Vi själva bor alltid på Haris Studios, beläget just vid sydstrandens klippor. Utmärkta nyrenoverade studios till facila dygnspris. Haris håller öppet året runt. I hotellet finns ett Café som heter Water´s Edge Cafe, där det går att få frukost samt även lunch och middag.

Vintertid när vi bor en hel månad tar Haris endast 350 € för hela tiden. Då får vi städning en gång i veckan.

Haris Hotel har därtill ett lite lyxigare hotellalternativ, nämligen Yiorgos Hotel beläget ett femtiotal meter ovanför Haris. Yiorgos har stora rum samt hiss och därtill en liten Pool.

Att ta sig till Paleochora är lätt. Endera tar man sig via bussen (KTEL) som beroende på säsong går med 3-6 dubbelturer per dag.Pris 8,5 € per person enkel resa. Avgång från bussterminalen i Chania.

Det andra alternativet är kustfärjan som utgår från Chora Sfakion via  Loutro-  Ag Roumeli och Souga.  Utanför säsong är det dock glesa turer.
Rederiet heter Anekdyk och har egen uppdaterad hemsida med tidtabell.

Från Paleochora kan man i säsong ta utflyktsbåten till Elafonissis med dagstur.

Det finnes därtill vandringsstigar som utgår från Paleochora. Stigarna är märkta i terrängen, men räkna med att det är jobbig vandring. Vandrarkängor och rikligt med vatten anbefalles å det varmaste.

Sjukhus finnes uppe i byn Kandanos cirka 20 minuters väg med taxi eller bil. Notera att vägen mellan Paleochora och Maleme vid östkusten är väldigt vacker med höga berg och djupa raviner.

Tavernorna i Paleochora  har som specialitet alltid färsk nyfångad fisk samt skaldjur.  Det finns därtill en fiskhandlare i byn som har ett rikligt sortiment i sitt utbud.

Ett bageri/Konditori huserar ävenså i Paleochora.

Det finns ett rikligt utbud av Hotel och Pensionat i varierande prisklass i byn, de flesta med åretruntöppet. Prisläget är humant.

Arne och Birgitta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar