fredag 9 september 2016

Holiday in Crete!


Detta inlägg kommer att handla om hur en semesterdag på Kreta kan se ut. Eller också kan man säga att så här beter sig en familj som helt plötsligt efter en lång tid har en ledig dag tillsammans. Maken fick sin tredje lediga dag för i år!! Sonen har ledigt 2 dagar i veckan så det är inget speciellt, jag är ledig varje dag och stackars dottern börjar ha ångest för det tredje och sista året på gymnasiet. Skolorna börjar på måndag. De flesta av hennes jämnåriga har redan börjat på privatskola för att kunna följa med i lektionerna på den vanliga skolan. Dagstidningen är full av annonser från privata kvällsskolor, lärare som ger privatlektioner osv. Dottern vet att det finns inte en chans att hon kan hävda sig i konkurrensen eftersom lärarna i skolan också accepterar detta system och i vissa ämnen behöver de alltså inte "lära ut något" eftersom barnen lär sig detta i kvällsskolorna. Utom en del då och då visar det sig i betygen. Dottern vill bara att detta skolår ska ta slut, att hon tar sig igenom och får ett betyg. Jag förstår henne. Oj nu kom jag långt ifrån det jag skulle skriva om....

Dagen spenderades på stranden. De 2 lediga kockarna drack den lokala ölen Xarma som nu har börjat serveras på strandkantinan. Frukost-lunch intogs även där. Club sandwich och mer öl. 

Sedan blev det lång siesta hemma för de som föredrog det framför hörlurar i öronen med musik, tv-serier och annat. 

Lite trädgårdsjobb blev det sedan innan Chania stad lockade. 


På samma som gata som vi var på för några dagar sedan valde vi att prova en av de andra tavernorna. (Deligianni heter förresten gatan) På nummer 63 låg denna intressanta taverna som är utsmyckad som gamla tiders skola. Servitörerna har identiska "jackor"-skoluniform som eleverna hade på sig för inte allt för länge sedan. Min man hade sådan de första åren han gick i skolan och han är inte mer än 50.

Beställningen fyller du i själv med blyertspenna. Som ett prov i skolan. Maten var supergod kan jag bara säga och den här tavernan är helt klart värd ett besök. Lite annorlunda rätter men även några "kända" som squashbiffarna som var mycket bra. Mina favoriter var de ni ser på bilden. Sallad med xaloumi och rökt fläskkött med karamelliserad lök.

Det var en bra semesterdag.

3 kommentarer:

 1. Godkväll på er vilken mysig dag ni haft , ha en bra helg.

  SvaraRadera
 2. På vår senaste vecka i Chania fastnade vi för en liten taverna/cafe på gatan Theotokopoulou. där vi även bodde. Tavernan drevs av ett sambopar enbart och med ett begränsat utbud. Tavernan låg intill Kalderimi.
  Hon gjorde en underbar apaki. Hon hade stänkt på lite honungsvatten och det var gudomligt gott.
  Birgitta i Umeå

  SvaraRadera
 3. Låter härligt att få lite ledighet ihop.
  Troligen har jag missat något, men har inte du en affär?
  Ha det bra!

  SvaraRadera