onsdag 14 september 2016

En liten resumé


Jag tänkte bjuda på en liten sammanfattning över vad jag har gjort det sista halvåret. Jag har förstått att ni är många som har missat det.

I oktober förra året tog jag beslutet att stänga min butik för alltid. Ibland tar jag snabba beslut. Under vintern sökte jag flera jobb för kommande turistsäsong. Jag blev erbjuden några jobb men efter att ha kalkylerat utgifter mot inkomster förstod vi att med en lön på kanske 700 euro i månader under 5 månader skulle vi knappt klara av att betala våra räkningar under sommaren och ännu mindre kunna lägga undan till vintern. Att dessutom jobba både långa och många dagar med en så usel lön kändes inte bra för mig. Jag tycker jag är värd mer men tyvärr ger grekiska staten möjlighet för arbetsgivarna att betala dessa usla löner. Självklart utnyttjar arbetsgivarna det. Skulle jag begära mer än 1000 euro i lön tar de hellre 2 stycken yngre för de pengarna.

Tanken att åka till Sverige för att jobba växte sig allt starkare. Sagt och gjort. I mitten av mars åkte jag till Sverige för att på vinst och förlust hitta något jobb. Efter 2 veckor hittade jag ett jobb i ett Sibylla gatukök. Inte världens roliga jobb precis och med svenska mått mätt usel lön. Första lönen var dock ändå 3 gånger så stor som grekisk lön!! Jag blev kvar där i cirka 2 månader. Sedan började jag ett mycket trevligare jobb på ett konditori. Härliga jobbarkompisar, trevlig stämning och framför allt massor av gott att äta.... Mina sista 2 månader i Sverige jobbade jag som personlig assistent. En ny erfarenhet för mig men jag trivdes riktigt bra!

I augusti kom min dotter upp och på mina lediga dagar. (som var ganska många eftersom jag jobbade 24-timmars skift) hittade vi på en massa kul tillsammans. (ska berätta lite mer om det i ett annat inlägg)

Det har inte varit lätt att vara utan familjen så här länge men det gick. Jag fick istället umgås med familj och vänner i Sverige och vara ute i naturen. Några shoppingrundor blev det förstås med vännerna och många luncher ute. Äta lunch ute är ju riktigt billigt i Sverige! Det blev en hel del sushi och thaimat.

Nu är jag hemma på Kreta igen. Det är fortfarande varmt och fint och jag är LEDIG. Självklart kommer vintern som vanligt att vara svår ekonomisk men visst fick jag ihop lite mer pengar än vad jag skulle ha fått här och lite har jag lagt undan till vinterns räkningar. Men jag blir så arg när jag tänker på hur staten tänker. El, telefon, fastighetsskatter och andra utgifter är lika eller högre här i Grekland och samtidigt ska lönerna vara så urusla. Har de aldrig hört talas om balans?? Priserna i matvaruaffärena är ibland lika som i Sverige. Och eftersom lönerna bara är en tredjedel av de svenska blir det ju faktiskt så att maten är 3 gånger så dyr för oss jämfört för hur det är för er i Sverige. Jag älskar Chania och Kreta, havet, solen och maten här och det skulle kunna vara så bra om de bara ändrade på en del saker. Istället sätter de krokben för alla arbetare. Alla hamnar i skuldfällen och det är väldigt få som inte har avbetalningar på el, skatter och annat. På elverket ser man sällan någon betala hela sin räkning. Istället ger de en liten summa för att elen inte ska stängas av.

Vilken framtid har ungdomarna här? Båda mina barn har funderingar på att åka till Sverige för att arbeta eller studera. Sonen som nu har praktiserat färdigt snart har säkert inga problem med att hitta jobb här till sommaren, men som ingångslön får han nog runt 700 och då ska han jobba 7 dagar i veckan under ett halvår och sedan vara arbetslös ett halvår. Lägg ut det på hela året så blir det 350 euro i månaden. Hur upplyftande känns det???

2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa hur du haft det. Vi åt på en grekisk restaurang utanför Norrtälje, ägaren var så trött efter sommarens jobb. Det var så svårt att få tag på serveringspersonal, han hade fått göra det mesta själv. Din son skulle säkert lätt få arbete i Sverige. Hälsn / Carita

    SvaraRadera
  2. Tack för en intressant resumé! Ekonomin verkar verkligen vara tuff...!

    SvaraRadera