söndag 26 juli 2015

Söndag


Nu de här dagarna när bloggen har gått på sparlåga har jag iakttagit. Jag har iakttagit grekerna. Jag tror att jag förstår varför en del har fått uppfattningen att greker är lata. De sitter på cafe. De är hela familjer på tavernor. De är på stranden. Vad jag inte har sett men som jag vet att man kan se ute i en del byar är att de kan sitta utanför sina hus och spela backgammon eller så kan de sitta och halvsova i sina stolar. Det är klimatet. Det är det intensiva i att jobba många timmar. Om man jobbar många timmar och i stort sett utan lediga dagar i detta klimat så blir det så. Du utnyttjar dygnets timmar till max fast inte till att städa, laga mat med mera i hemmet utan man är ute.  De få lediga timmarna ser du till att ta en kaffe med vänner, vara på stranden med familjen eller gå ut och äta med vänner. Att bjuda hem någon på middag fungerar liksom inte när du jobbar inom turismen och jobbar i stort sett jämt. Hemmet kan vara kaosartat, att laga mat tar sin tid, att diska efteråt tar också sin tid. Tid som inte finns. 


Det finns ju förstås en hel del greker som har normala arbetstider också. Jag hade det när jag jobbade på hotellet. Jag jobbade bara runt 45 timmar per vecka då så då hade jag hemmet i mer ordning och jag hade mer tid på stranden med mina barn som då var små. Fast även med normala arbetstider blir ju livet på sommaren annorlunda än vinterlivet. Så är det väl även för er i Sverige. På vintern håller även vi oss mer hemma och inomhus och kvällarna blir tidiga. Just nu kommer vi aldrig i säng före 1 och många gånger kan det bli 2. 


Något som förvånar mig när vi är ute, t ex på cafe, taverna mm är att vi ser bara greker...Även på stranden och vid kantinan i morse var det bara greker runt oss. Antagligen har vi helt andra tider än tursterna och kanske väljer vi andra platser. 


I morse fick maten åka in i ugnen på låg temperatur innan vi åkte till stranden - Chrissi Akti idag. Vi har riktigt varmt nu. Hela veckan ska det vara runt 35 grader. Vi njöt av några timmar vid havet, en kaffe vid kantinan och sen åkte vi hem till vår lunch som var färdig.

Allt på tallriken utom köttet är egen produktion. Salladen, tomaterna, squaschen, oljan och potatisen. Även köttet hade ju kunnat vara vårt eget men fjolårets gris är ju uppäten och årets gris är inte "färdig" för slakt ännu. Det känns verkligen SÅ härligt att kunna äta och veta allt är "vårt eget". 

Hoppas ni har haft en härligt helg!3 kommentarer:

 1. Vi får vara glada om vi kommer över 15 grader här i Bohuslän!

  SvaraRadera
 2. Låter skönt med värme, I Sverige går den här sommaren till historien som kall, blåsig och regnig. Fast vi har fortfarande augusti att hoppas på. Ha det bäst. Så mysigt att läsa din blogg. Älskar dina armband som jag skickade efter. Använder dom hela tiden. ��hälsningar Nettan

  SvaraRadera
 3. Klart att dom sitter på cafeér, tavernor och är vid stränderna, det gör ju vi med om vädret bara tillåter och vi är lediga, eller hur? Grekerna lata? Det tror jag inte ett dugg på!
  Dom kan konsten att ta tillvara på de lediga stunderna bättre än vi bara, det är i alla fall vad jag tror. :)
  Snart åker vi dit igen, längtar sååååå?
  Vi har bokat flyg och två nätter på hotell. Sen tänkte vi luffa runt lite runt öarna runt Skiathos i tre veckor. Vad tror du, ska vi utrusta oss med kontanter, underlättar det?

  SvaraRadera