tisdag 20 maj 2014

Dagens lunch och fortsättning på säsongen 2014

Jag börjar med att visa dagens lunch. Maken stek-kokte (eller hur man ska säga) potatis, squash(egenodlad) och tomater i olja och vatten och när det var färdigt rörde han i mizithra(grekisk färskost) Det var helt otroligt gott och ändå var det "koka soppa på en spik", alltså det som fanns i kylskåpet hemma.
 Ok, åter till gårdagens inlägg. Kul att så många läste igår. (491 läsare var det just igår!) och ni var ju några som kommenterade också. Det skulle vara väldigt kul om fler kommenterade också (det är alltid kul för mig förstås vilket ämne än det är eller bara för att säga hej).
 Kanske tog jag i lite igår, men jag känner en sån stress och ser också andra runt omkring mig som har samma stress. Och de som har personal att betala ut löner till än mer. Några arbetsgivare kommer säkert  inte betala ut i tid heller.
 Självklart kan jag förstå det praktiska i all-inclusivresandet och varför en del väljer det och jag respekterar det. Jag förstår "budgetresenären"(jag skulle nog själv till viss del ingå i den kategorin). Jag har säkert några läsare som åker all-inclusive, flera "budget" och många "bort från turiststråken". Resandet har ju ändrats så många har möjlighet att åka 2-3 gånger per år och föredrar att göra det och göra det på budgetvis istället för att åka en gång och då handla allt möjligt och gå ut och äta varje dag. Dessutom så krisar det väl ekonomiskt överallt, men ändå vill man inte missa resan till Grekland och då är alternativet att åka på en "ekonomisk" semester.
 Den perfekte turisten då vem är det? Den perfekte turisten som ska tillfredsställa alla parter
 1.köper flyg-hotell till normalpris hos researrangören
 2.deltar i utflykter
 3. hyr bil
 4.bokar inte all-inclusiv eller ens halvpension
 5. äte ute alla mål, inklusive några gånger på hotellets restaurang-bar
 6. shoppar allt han behöver på plats, handdukar, solkrämer mm(fast något måste köpas på flyget också)
 7. lämnar dricks till städerskan och servitören
 8. åker taxi
 9. hyr solstol på stranden och köper givetvis något i kantinan på stranden
10. betalar gärna lite extra för att köpa grekiska varor och frågar efter det i butiken
11. prutar inte utan tvekar bara lite och ser om affärsinnehavaren har det som praxis och har prutmån, många har det inte
 Så, nu kan ni ut och resa!! Nejdå, jag bara skojade. Res som ni vill, bara ni kommer hit. Fast några råd hoppas jag att ni följer, försök inte ens pruta om ni köper en redan billig vara.(skandinavier gör inte det så ofta faktiskt) Jag tror många gör som mig, köper ni flera varor och är trevliga så gör jag ett bättre pris. Lämna dricks, glöm inte det, och om ni betalar med kort så ha med småpengar i kontanter så är det lättare för er, det är bara att lämna det på bordet. Likaså om ni äter och dricker på hotellet och betalar allt med kort avresedagen så lämna ändå lite kontanter i restaurangen, det uppskattas mycket. Tänk på Kickie som kommenterade nedan som lämnade dricks lika med 2 arbetstimmar. Tänk på det att här tjänar de ca 3 euro per timme så en dricks på ca 10% av notan uppskattas mycket.

Vad kan göras då för att förbättra för oss här? Jag vet att alla ni drar ert strå till stacken efter bästa förmåga och efter hur ni vill resa och semestra. Jag tycker att
1. Staten ska förbjuda all-inclusive i områden där det redan finns butiker och restauranger. Tillåt endast i områden utanför dessa områden. (några restriktioner har jag hört att har kommit redan ang antal all-inclusive bäddar inom vissa områden)
2. All-inclusive ska kontrolleras så att personalen har lagenlig lön, jobbar lagenliga timmar, inte är praktikanter som utnyttjas(det har det varit, utländsk personal-praktikanter)
3. Det ska uppges varifrån köttet, osten mm kommer ifrån och researrangören ska vara skyldig att skriva det i sin broschyr  om all-inclusivehotellet.  Kommer potatisen från Egypten så ska gästerna på hotellet veta det. Glassen som serveras ska kollas så att den har ingredienser som gör att den verkligen får kallas glass innan researrangören får skriva att det serveras "glass hela dagen" för barnen. (sen får vi väl se om skandinavier som vill äta närproducerat och ekologiskt låter barnen äta av den "glassen") På restauranger är det lag på att skriva i menyn vilka varor som är frysta, det tycker jag att det ska göras med skyltar bredvid varje rätt på buffen på hotellet också.
4. Staten får väl för f..n snart fatta att de flesta öar lever av turismen och bättra sig på många punkter vad gäller trottoarer, stoppa alla som kör mot rött, sköta om parker mm, renhållning osv. Det finns SÅÅÅ mycket som de skulle kunna göra här för att göra Chania med omnjed till ett ännu attraktivare resmål.
5. Det får ni komma på.

*Vad gäller oäkta "märkesvaror" så är det tyvärr en business i det. Första åren jag hade butiken ville jag bara ha kretensiska och grekiska varor men tyvärr så fanns det efterfrågan på "märkesvaror". Det är förbjudet men alla har det och så länge exportörer och importörer mutar i tullen så kommer det att fortgå och alla kommer att sälja det så länge det finns efterfrågan. Jag skulle med glädje slänga ut allt importerat i min butik och hålla mig bara till grekiska varor men nu har jag blandat. Här skulle väl egentligen staten också på något vis gå in och främja grekisk produktion och skattebelägga mer allt importerat, eller fungerar det inte så i världsekonomin kanske? Men på så vis skulle ju grekiska varor kunna vara billigare och de importerade dyrare och då skulle efterfrågan på det grekiska öka?
*Som en nämner i sin kommentar att hon inte hittar grekiska varor i Finland. Ja, varför frågar man sig. Varför lönar det sig inte för apelsinodlarna här att skörda sina apelsiner när ni i Norden äter apelsiner, ja, varifrån? Kan ni svara på det varför inte vi hjälper varandra i Europa? Kretensiska apelsiner, avocado, olivolja, oliver, potatis mm är ju såååå fina. Samtidigt kan vi i supermarketen här hitta imorterade varor som är billigare än våra. Varför?
Jag lovar, nu säger jag inget mer. Slut för idag.


3 kommentarer:

 1. Ja...du har rätt i det du säjer.
  Jag personligen förvånas över de stora all inclusive hotellens popularitet....nog är det ju så mycket trevligare att bo på ett litet hotell .....äta mat som är lagad i deras lilla kök....DEt är kvalitet det! Och skön semester....och på köpet får man lära känna kulturen ....mäniskorna....och möter oftast glada och gästvänliga hotell ägarfamiljer. Hoppas hoppas att trenden vänder mer till det ursprungliga. hälsn kw

  SvaraRadera
 2. Kloka ord du skriver , personligen avskyr jag al inclusive hotellen! Man har de så mycket bättre när man bor på mindre hotell , äter runt om där man är.
  Knepigt är att jag hör turister som säger " maten på tavernorna är så turistisk , finns inget grekiskt" sen kan dom ligga på ett al inclusive! Vadå grekiskt...

  Sen kan man få i stort sett vad man vill på de flesta tavernorna utanför menyerna bara man frågar.

  Själv är jag Kreta frälst sen 27 år tillbaka ett måste för mig varje år å helst fler gånger per år när det är lösbart , jag hoppas många fler upptäcker både Kreta och alla andra fina öar som finns och inte minst lär känna dessa underbara människor som lever där.

  Ha de bäst i Chania
  Snart är jag nere oxå
  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrattade när jag läste det där "maten på tavernorna är så turistisk". Inget grekiskt? Jag tycker ibland det kan vara svårt att hitta något "ickegrekiskt" när jag är sugen på det. Kan kanske vara så att det uppfattas som turistiskt när en del tavernor anstränger sig och översätter menyerna till olika språk och även lägger inte lita "internationella" rätter för att tillfredsställa en dels behov. Ha det gott!

   Radera