Dagarna flyger iväg trots att jag inte alls gör något speciellt. På sommaren får jag ofta frågan vad vi gör hela vintern. Oftast är mitt svar att vi gör allt det som inte hinns med sommartid. Vila, sova siesta, städa, titta på tv och ja, det är väl i stort sett vad jag gör. Nu börjar jag bli lite uttråkad och ändå är det flera månader kvar innan vi kör igång säsongen. Den ordentliga städningen brukar jag ha avklarad i början av vintern så nu är det bara det vanliga varjedagstädningen. Det är ju också jag som lagar maten under vintern vilket jag ju slipper sommartid. Det känns som ett evigt problem -vad ska vi äta idag? Olika bönor och linser brukar vi försöka ha några gånger i veckan. Problemet är att jag inte kan äta så mycket av det. (risken är att det stoppar upp i min tarm) Kött vill vi inte ha mer än en par gånger i veckan. Pasta försöker vi också att inte äta för mycket av (även om det är lätt mat att ta till när man inte vet vad man ska göra) Soppor vill inte min man ha. Ägg äter han inte. Så hjälp, vad äter man??? Fisk är gott men det blir inte så ofta. (även om jag och sonen älskar fiskpinnar och panerad fisk) Friterad potatis som serveras mycket av i restaurangen äter vi faktiskt aldrig hemma. För oss blir det kokt, potatismos eller ugnspotatis. Jag har snöat in lite på morötter så när jag gör ugnspotatis har jag många gånger mer morötter än potatis. Att ha med morötter när man gör potatismos är också jättegott.
Nu har det gått en månad igen sedan senaste inlägget så jag känner att jag bör skriva igen för att uppdatera er även om jag egentligen inte har något att skriva om.
Fotot i början av er inlägget är från Lidl. De har börjat med en "svinnlåda" för grönsaker. Det är oftast inte så mycket i den men det är ju en bra början. Jag vet inte om det kommer att vara så mycket åtgång av dem heller eftersom grönsaker ju inte är sååå dyra här och grekerna har ju förstås höga krav på att grönsakerna ska vara bra. Men, det är ju en bra början och vill man vara ekonomisk så finns möjligheten. När vi var där igår låg det apelsiner i en påse. Ganska mycket och de kostade 2 euro. Apelsiner behöver inte vi nu. Vi får av vänner som har många egna träd samt att vi har några egna små träd som faktiskt har flera apelsiner i år.
Igår bakade sonen och jag karelska piroger för första gången. (jag kanske har gjort nån gång men då var det riktigt länge sedan för det är något jag knappt kommer ihåg) De blev kanske inte så vackra men de var så goda. Precis som jag kom ihåg dem från barndomen. Vi gjorde både med ris och potatisfyllning. Ris är min favorit.
En gammal nyhet här från Chania är den gratis elbuss som går var tjugonde minut till Chania. De började med den förra året men det är först nu i vinter som vi började utnyttja den. För att slippa parkera (leta parkering) inne i stan så parkerar man bilen i området "Kladissos". Det fungerar riktigt bra. Inne i stan brukar vi parkera på en parkering där man betalar runt 3 euro så det sparar man ju in samt att vissa tider är det ganska fullt och för att hitta en gratisparkering efter vägen kan man få köra omkring hur länge som helst så därför är detta en riktigt bra lösning. Den går inte på söndagar och jag tror sista från stan är cirka 22.00.
Taket på saluhallen är fortfarande inte på plats men de säger ju att det ska vara det nån gång i år. Vi får se... Gräver gör de jämt och ständigt på olika platser inne i stan så bli inte förvånad om vissa gator är avstängda. Buss nummer 21 och 15 går inte längre till och från torget 1866. De gånger vi åker buss till stan hoppar vi av utanför den stora busstationen KTEL och hoppar sedan på bussen utanför butiken PUBLIC. På samma ställen stannar även den gratis elbussen.
Vi har inte börjat att göra några förberedelser i restaurangen ännu även om maken är där lite då och då och gör lite småjobb. Det som känns viktigast för oss just nu är att hitta personal. Flera från i fjol har slutat då någon inte tänker jobba alls säsongsjobb utan söker för hela året och någon vill jobba bara dagtid och just i köket som kökshjälp/kock kan jag faktiskt inte erbjuda heltid och dagtid eftersom det är mest på kvällarna vi behöver hjälp. Så vad vi söker just nu och mest akut är en diskare kvällstid och en i köket som inte behöver vara kock men åtminstone som har lite erfarenhet eller stort intresse av att lära sig. Det är ju en tjänst som jag skulle kunna göra. Det betyder att kunna göra sallader, lägga upp tallrikar, fritera potatis mm. Problemet är att maken och sonen vill inte ha mig i köket!! (undrar varför?) Om ni känner någon så kan de kontakta mig. Om det är någon från Sverige så krävs det att de på egen hand kan ordna både bostad och fixa sina papper eftersom jag inte kan hjälpa till med det. Men kanske ni känner någon eller någon som känner någon som söker jobb.
Jag önskar er en riktigt trevlig helg!
(kom ihåg att det går inte att kontakta mig via sidan "Anitaskreta" på facebook eftersom jag inte har åtkomst till den. Jag kan inte ens radera sidan eller göra något alls. På instagram finns jag dock som Anitaskreta. Min mejl är agrimanaki@hotmail.com)
När jag behöver matinspiration brukar jag söka på Zeinas matsida.
SvaraRadera