lördag 31 juli 2021

Värme, tester och vaccineringar

 

 Värmen håller på att ta kål på mig. I min situation just nu kan jag inte bara hoppa in i duschen eller åka och ta ett bad i havet för att svalka av mig heller. Inte förrän stygnen är borta får jag duscha som "normalt folk". Det är en hel procedur för att duscha. Underkroppen, sätter mig på knä på golvet med huvudet över badkaret för att tvätta håret och sedan tar jag en liten blöt handduk för att tvätta överkroppen... Hela veckan kommer vi att ha dessa temperaturer.


 I Chania län är över 90000 personer vaccinerade. (med minst en dos).  Befolkningsmängden i Chania län är omkring 160000. Det borde ju betyda att omkring 56 % har fått minst en dos. Ändå är smittoläget ganska högst just nu. Igår nåddes en rekordsiffra på 112 personer som testat positivt. Folk börjar bli lite rädda så jag har sett i min närhet många som tidigare drog sig för att vaccinera sig nu gör det. Dessutom kräver många arbetsgivare att personalen vaccinerar sig. Min tanke är också att mörkertalet är ganska lågt eftersom det på de flesta arbetsplatser krävs att ovaccinerad personal måste testa sig en gång i veckan. Nu räcker det dessutom inte med självtest utan nu krävs antigentest. Hos kommunen kan man göra det gratis vissa dagar och tider i veckan. Tyvärr så samlas mycket folk där...

Sonen var i väg och skulle göra sitt test i veckan. Massor av folk trängdes och köade. Här om inte annat är då smittorisken stor. Om beachbarer har denna trängsel på sina ställen blir det dryga böter... Sonen valde  att göra sitt test privat vilket kostar 20 euro. Eftersom trängsel ska undvikas har kommunen misslyckats i sin organisation här anser jag...

Hur som helst så kan ni ju fortfarande lägga er semester här bara ni undviker att trängas och hänga ute på barer med mycket folk. Vad ni ska vara beredda på är att det kan vara svårt att få tag i taxi om ni vill åka någonstans. Det verkar som om många föredrar taxi istället för buss just nu vilket gör att det kan vara väldigt svårt att få tag i taxi vissa tider. Även hyrbilar verkar det vara svårt att få tag i. Mitt tips är att ni förbokar eller också bokar ni en bil direkt när ni kommer ner för att få en åtminstone inom några dagar. Om ni bestämmer er i sista minuten kan det alltså vara svårt att få tag i hyrbil. 

Därför är förstås "mitt" område Kato Daratso (samt Agii Apostoli och Chrissi Akti) det perfekta valet för då är det ju gångavstånd (4 km cirka) om ni vill in till Chania stad utan att åka buss. 

Alla dessa rubriker "smittan ökar på Kreta" osv är jobbiga för oss att se. Risken är ju att många blir rädda och avbokar vilket är katastrof för oss här. Vi måste helt enkelt ha jobb det som är kvar av säsongen. Läs inte bara rubriken utan tänk på att i Sverige har ni ju under lång tid levt med ännu högre smitta så i jämförelse är det ju inte katastrofalt här. På stranden är det dessutom ingen trängsel och restriktionerna vad gäller avstånd, handsprit mm på restauranger mm gör ju att ni kan känna er ganska säkra. Undvik folkmassorna, grekiska släktmiddagar, barnkolonier och att hänga på barer med mycket ungdomar så.. Hur som helst så bör ju smittan gå ner eftersom fler och fler väljer att vaccinera sig nu.

Hur det går för mig? Jodå. Jag blir servad av familjen med allt jag inte kan göra själv. Jag tar det lugnt och är på restaurangen bara några timmar på kvällen och då gör jag bara sånt som jag kan utan att anstränga mig. Jag har mest ont i ryggen och det kan väl vara sviter efter den dåliga sjukhussängen eller också är det så att jag överanstränger ryggen eftersom jag inte använder magmusklerna... 

Jag önskar er en trevlig helg!!

 

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish 0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com)

 


6 kommentarer:

 1. Så godt at alt gikk fint med deg ang operasjon ,og at du er vel hjemme igjen. .Så krysses alt som kan krysses for at du er frisk og slipper mer behandling .
  Savner Kreta ,men dessverre blir det ikke tur i år. Skulle mer enn gjerne vært der. Håper på tur i 2022 .
  Vaksineringen går heldigvis forover her.
  Ønsker deg og dine en fortsatt fin sommer .

  SvaraRadera
 2. Så jobbigt för dig och denna värme gör det inte lättare.
  Tråkigt att siffrorna går upp igen, trots fler vaccinerade. Bra skrivit om läget. Kanske inte undvika allt, men vara försiktig.
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag snart på väg till kallare breddgrader :)

   Radera
 3. Förstår att du tycker värmen är jobbig, jag lider också när det är alltför varmt, och förstås extra jobbigt när det är svårt att bada/duscha. Intressant att du berättar hur situationen ser ut kring vaccination, smitta etc. Skönt att många ändå vaccinerar sig, men trist med trängsel vid teststationer. Kanske att svenskar vågar resa mer ändå nu när många är vaccinerade! Däremot tänker jag att det är annorlunda att vara hemma i Sverige vid högt smittoläge (då man kan välja att vara försiktig och stanna hemma etc) än att betala för en semestervecka i ett land med högt smittoläge (då vill man ju inte stanna hemma utan gå på restauranger etc). Men som sagt, när man är fullvaccinerad kan man ju känna sig lite tryggare. Hoppas att läget går åt rätt håll och att ni får fortsatt turism!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, med bara 2 månader kvar av säsongen får vi hoppas att läget inte blir värre och att turisterna fortsätter komma..

   Radera