lördag 17 augusti 2019

Det där med att låna toaletten


Jag vet hur det är. Man får ett akut behov av att gå på toaletten. Man går in på en restaurang och ber att få låna toan. Antingen får man ett ja eller ett nej. Den som säger nej kanske blir sedd som en surkart som inte förstår vilket behov man har. Det är dock mycket irriterande när ett stort antal personer varje dag vill låna toan. Man vill faktiskt ha den ren och fräsch för sina gäster och de som kommer för att bara låna toan har oftast ett akut behov som lämnar efter sig otrevliga odörer och skräpkorgarna fylls.

Ni som bara lånar toan utan att vara gäster ska veta att toapappret, tvålen, soppåsen och handdukarna kostar. Toan ska städas. Vi har dessutom ett "avbakteriesystem" som fylls på varannan vecka och det kostar och ju fler som använder toan desto oftare måste den fyllas på. När ni är gäster på en restaurang vill ni att den ska vara ren och fräsch, eller hur? Den ska inte vara en "allmän" toa som alla förbipasserande kan gå in och låna. Det kanske låter sniket men jag blir bara så irriterad när jag dessutom nyss har torkat golvet och det klafsar in folk som vill låna toan och jag får extrajobb med att torka golvet igen och kanske även städa upp inne på toan efter dem. Ni som restauranggäster är förstås mer än välkomna att låna den, det är för er skull jag vill att den ska vara ren och fräsch och att inte "vem som helst" ska besöka den.

Mycket lätt kan man bli en gäst på restaurangen. Ta en läsk, vatten eller öl och låna sedan toan. Risken finns ju förstås att man hamnar i en ond cirkel. En väninna till mig som vet hur man beter sig här utan att irritera bar- och restaurangägare råkade ut för det. Hon skulle ta en lång promenad från en ort till en annan. Behovet av att uppsöka toa uppstod och då beställde hon in en öl för att kunna låna toan. Promenaden fortsatte men efter ölen uppstod förstås behovet av toa upp igen. Samma visa igen. och igen. och igen. Men, hon vet i varje fall hur man beter sig.

Ha en bra helg och kommentera gärna vad ni tycker!

8 kommentarer:

 1. Ta betalt av dem som inte är matgäster!!.Jag hade gärna betalt om det var /blir aktuellt för mig

  SvaraRadera
 2. Jag frågar ALLTID om det blir aktuellt med besök utan mat eller dryck och erbjuder mig att betala .Men det händer ytterst sällan att det blir toabesök utan att det samtidigt är kaffe-öl- eller matpaus. Dessa är ju en del av dagen! Det värsta jag varit med om var i Analipsi på Kreta där ett helt sällskap med AI-armband på sig kom in på en redan nedläggningshotad taverna där vi satt kanske max 10 stycken , just pga AI,och de skulle inte äta utan frågade ägaren om de fick låna toaletten enbart. Han sa vänligt att det gick bra. Sen erbjöd sig en att betala men tavernaägaren sa bara , att det hade varit bättre om de ätit något och betalt ville han inte ha. Gissa vilka iskalla blickar det sällskapet fick av oss som satt där..

  SvaraRadera
 3. Ta en avgift för icke gäster. Här i Sverige är typ inga toalett besök fria.

  SvaraRadera
 4. Ta betalt. I princip inga toalettbesök är gratis i Sverige heller.

  SvaraRadera
 5. Absolut - ta betalt! Är man nödig så är det värt nån euro :-).

  SvaraRadera
 6. Enig med innlegget fra "Cia". Ta betalt for de som vil låne toalettet og som ikke er gjester på restauranten.

  SvaraRadera
 7. Vid en av mina första resor till Grekland - tror det var till Leukas - fick jag lära mig att eftersom det inte finns några offentliga toaletter i Grekland kunde man istället gå in på vilken taverna som helst och använda toaletten där. När jag nu läser din blogg förstår jag att det handlar om en kostnad som läggs på den enskilde tavernaägaren i stället för på samhället. Och det kan inte vara rätt. En fråga: vi reser till Grekland varje år men har ännu inte sett några offentliga bekvämlighetsinrättningar. Fin ns de????

  SvaraRadera
 8. Jag förstår absolut. Jag brukar försöka undvika att be om toalett på restauranger, eller eventuellt köpa en kaffe om det behövs. Men kanske ett alternativ att ta betalt av de som inte är gäster?

  SvaraRadera