onsdag 31 december 2014

Gott slut!

Tittar in och önskar er ett gott slut och hoppas ni får en trevlig kväll! Vi är bortbjudna och hoppas vi kan ta oss dit vi ska för regnet fortsätter att ösa ner. På ena sidan av vårt hus vid gränsen till en annan tomt ser det ut så här som ni ser på bilden... Nog för att vi behöver regn här men måste allt komma samtidigt?

tisdag 30 december 2014

Summering


Summering av 2014....Hur har mitt år varit? Året har gått i en rasande fart måste jag säga. I januari var vi 5 hela dagar i Aten maken och jag. Vi beställde varor till butiken men vi hann ju också turista lite och ha det lite mysigt på tu man hand. Sen rullade dagarna på med hemma-fix, butiksfix, promenader och ett trixande och prioriterande att få pengarna att räcka till räkningar och mat på bordet.

Strax innan säsongsstart var dottern och jag på en trevlig utflykt med svenska föreningen. Sen satte säsongen igång. Jobb, jobb, jobb. Sommar med diverse trevliga besök av vänner och bloggläsare. Nattbad med familjen. Söndagsförmiddagar på stranden.  Lite tavernabesök när vi slutade jobba i normaltid. Sommaren gick otroligt fort och det var faktiskt ett något bättre år i butiken än året innan men som vanligt så blev det ju inget över för vintern så jag hade ju funderingarna om jag skulle slå igen för gott, men jag fick igenom ett hyresförslag med hyresvärdarna så jag blev kvar. De här sista månaderna på året har också gått i rasande fart. Sonen började på den privata kockskolan Hotelier och trivs väldigt bra. Dottern har börjat på gymnasiet och trivs inte alls. (väldigt synd eftersom hon gick ut högstadiet med toppbetyg, men det är det ny-gamla grekiska utslagssystemet i skolan - betala för privatundervisning annars slås du ut...)

Min vinter började bra med ordentliga dagliga promenader, men nu har slöfocken i mig vaknat så jag får se till att 2015 blir aktivare igen. 2014 har inte precis varit en dans på rosor men det har inte heller varit något extra svårt år. Jag och maken har som vanligt haft våra duster emellanåt, men i det stora hela så har 2014 varit ett lugnare år för oss.
Mina förväntningar för 2015? Inte några skyhöga förväntningar utöver det som är viktigast av allt. Att vi får ha hälsan. Att vi får vara en lycklig familj. Att vi ska klara av det ekonomiska något bättre. En plan jag har är att vi SKA åka till Sverige nästa jul.

Det här blev en spontan snabbsummering, jag vet inte om jag har glömt något viktigt...jag har inte så mycket annat att skriva om idag eftersom jag inte har varit utanför dörren alls. Det ösregnar och just nu är det 10 grader. Ansiktsnerven spelar mig lite spratt och jag sover inte bra de senaste nätterna för det värker i benet så fort jag lägger mig ner. Min kropp behöver nog ut och röra sig igen.

Visst ja, jag vill ber er om en tjänst också. Snart åker vi till Aten en sväng för att besöka mässan. (vi hade inte tänkt göra det men Ryan hade så billiga biljetter så det blir en liten tur ändå) VAD ska jag beställa in? Tänk efter vad ni skulle vilja hitta och köpa i min butik?


måndag 29 december 2014

Ett välgörande vin

Igår pratade en väninna om det här vinet (jag lyssnade inte så noga då för hon och min make diskuterade olika viner och jag dricker helst vinerna, kan inte så mycket om olika sorter) och idag hade en annan väninna delat Wines&spirits foto på facebook. Så hjälp Kretas vinproducenter, handikappade och förmodligen får väl grekiska staten sin del också av den här exporten, genom att köpa detta vin. Texten nedan (och fotot) är kopierat från O.Wines&spirits sida på facebook. "Ett riktigt välgörande vin! Nu släpper vi ytterligare ett fantastiskt vin från Kreta. Denna gång ett underbart vitt vin med härliga, aromatiska mineraltoner som passar utmärkt till fisk och skaldjur. Vinet har tagits fram genom ett samarbete mellan två av Kretas främsta vingårdar, Manousakis och Lyrarakis. 2 MAZI White är framställt av druvorna Assyrtiko (50%) och Roussanne (50%) och namnet 2 MAZI betyder just 2 tillsammans - 2 vingårdar och 2 olika druvor. Det finns ytterligare en viktig gemensam sak - för varje såld flaska av det här vinet går 10% till den grekiska organisationen ELEPAP (http://www.elepap.gr/en/) som stöd i deras arbete med handikappade barn. 2 MAZI White finns tillgängligt via Systembolagets beställningssortiment från och med fredagen den 2 januari 2015. Artikelnummer: 78907, Pris: 159kr."

fredag 26 december 2014

Botanical park

Det blev en liten tur till botanical park. Officiellt är parken stängd nu men det går bra att promenera där ändå. På våren och sommaren måste det vara helt fantastiskt där med alla växter som blommar och bär frukt. Restaurangen är öppen - troligtvis bara på helger nu på vintern - men vi åkte hem och åt rester efter vår promenad och sen har det varit soffhäng för hela slanten. Årets slöaste dag tror jag.

torsdag 25 december 2014

För mycket..


Det är klart att det blev för mycket ätande här också trots att vi inte alls planerat för det. I två dagar har vi gottat oss och ätit för mycket mat och godis. Nu ligger vi avslagna i soffan och tittar på tv, antagligen gör ni det där borta i Sverige också. Visst är det typiskt att det blir så varje år?


På första fotot ser ni en av mina ljuslyktor som jag hade ute på julaftonskvällen. De höll i flera timmar! På andra fotot ser ni sonens uppskattade croquembouche. Ha en god fortsättning, vänner! Imorgon har vi en oplanerad dag framför oss.

onsdag 24 december 2014

En liten paus...

Jag tar en liten paus och tittar in här innan jag sätter igång här hemma... Maken och jag tog oss en liten "volta" (promenad, utegång, spatserande kan man översätta det till) till Chania. En promenad utefter hamnen där havet låg spegelblankt. En kaffe efter det och sen blev det en spontanjulklapp från mig själv till mig själv. Eftersom gårdagens lackerande förstördes efter allt diskande efter sonens bravader i köket så gick jag och fick naglarna fixade på Xamam i hamnen. Lyxigt, va? Nu är det dags att ta itu hemma inför kvällens gäster. Kramar till er alla!

God Jul!


Godmorgon och god jul! Har ni fått fram rätta julstämningen? Vad är det som gör att julstämningen kommer? Snö, julklappar, knäck, en snygg juldukning eller vad? I mitt inlägg igår så var det ju inte så mycket jul och stressad var jag inte för vem sjutton städar i "grishagen" dan före julafton? När familjen samlades till lunch kom stressen smygande... På julafton brukar vi var ensamma och på juldagen brukar vi vara hos svärmor eller hos makens syster med familj. I år blev det bestämt att vi ska vara hos oss för sonen vill briljera lite med sina kunskaper. Hur som helst, för julafton bjöd jag in dotterns bästis med familj till en enkel julaftonskväll med lite mat. Maken hade samtidigt bjudit in vår "best man" med familj. Oj, så helt plötsligt blir vi 12 personer på julaftonskvällen och på juldagen lunch med svärmor och svägerska med familj. Så lite stress kom till mig också...

 Vad blir det på vårt julbord? Inget traditionsenligt i varje fall eftersom vi inte har några speciella traditioner. Ok, jag har gjort en rödbetssallad (som ingen annan i familjen äter, hoppas de andra äter i varje fall) ett experiment-en variant av pulled pork (det ska enligt recepten vara fläskkarre-jag tog en bit jag hittade i frysen, jag tror det var skinka) så har jag gjort(med dotterns hjälp) pepparkakor, chokladkakor, knäck och grekiska julkakor-melamakarona. That is it... Sonen ska göra en sallad, maken ska stoppa in kött med potatis i ugnen och de andra ska ha med sig kaltsounia (ostpajer) och fyllda potatisar. Ja visst ja, sonen gjorde cirka 200 petitchouxer igår!!! Han ska göra en speciell efterrätt och inte så att han halverade receptet, nejdå, han följde "storköksrecept" så ja, det måste ha varit minst 200 stycken som gräddades igår. Dottern med bästis är redan vakna för de ska till stan och sjunga "kalanta" (julsånger) som är tradition att barn gör idag. Maken har tagit sig ledigt idag och får sova ut och jag tror jag går och lägger mig igen jag också. Njut av dagen!!

lördag 20 december 2014

Lefka ori och Samaria

I förrgår var ju jag och väninnan på ett föredrag om Samariaravinen som hölls av "bergsvandrarföreningen" i Chania. Väldigt intressant! (även om det var någon talare jag höll på att somna till men det berodde nog mer på utebliven siesta och brister i mitt språk) Vi fick se foton och videon från deras vandringar och klättringar. Jag kommer absolut inte ihåg allt de sa men något minns jag... Lefka ori, bergskedjan har 47 raviner!! Alltså inte bara Samariaravinen utan det är ett helt nät av olika raviner. De flesta är otroligt svåra att både nå och vandra. Några av dem fick vi se foton från. Bergskedjan har cirka 3000 grottor!! Hela lefka ori - området har flera växter som finns bara här och en del av dem finns på andra ställen på Kreta men ingen annanstans. Även djurlivet är rikt, speciellt på fåglar. Vi fick se en bild på en typ av råtta med lång spetsig nos som finns bara här fast nu när jag letar bilder på google så hittar jag ingenting.
Kri-kri-geten som ni ser här är väl det djur som de flesta Kreta-resenärer känner till. Den finns ju i Samaria och även ute på ön Thodorou(som ni kan se från Agia Marina och Platanias) Kri-kri geten kallas också Agrimi....jag frågade maken om vårt efternamn Agrimanakis kommer därifrån. Han hade ingen aning.
Någon frågade sig varför inte någon som verkligen kan ravinen och kan berätta om allt det här guidar turerna som körs på sommaren till ravinen. Istället så guidar unga svenskor, tyskor m fl som inte har en aning om vad som kryper omkring eller flyger förbi eller att det uppe på en högplatå går en stig (som ingen använder eller hittar nu) där de förr i tiden släpade nerhuggna träd som de sen knuffade ner i ravinen och tog ner till Agia Roumeli och havet. Någon från skogsvårdsstyrelsen svarade att det är något som de arbetar på att det ska vara lag på att det är en utbildad lokalguide med diplom med på turerna. Gör det inte för komplicerat säger jag...nog finns det greker som kan ravinen, t ex de från den här föreningen. Ett diplom utfärdat att du är lokalguide och läst i skolan till det tycker jag inte är så mycket värt om du inte har vandrat ravinen minst ett dussintal gånger eller vet hur du ska bete dig om det händer något oförutsett. (obs, alla bilder är lånade på nätet)

måndag 15 december 2014

Söndag

Igår var det dags för föreningens julbazar. Trevligt som vanligt. Jag sålde ganska bra av både smycken och gouria. (därför kommer bloggshopen att vara tom några dagar tills jag har finurlat ut vad jag har sålt av det som jag hade lagt in där, men snart ska jag fylla på igen) Svenska matvaror, fika med härliga smörgåsar och hembakt, glögg, korv med bröd, lotteri, fiskdamm, mitt säljbord och en danska som gör de mest fantastiska saker i glas. Har jag glömt något? Ja, luciatåg var det ju förstås. Det är riktigt många svenskar som bor här. Jag är ju inte så aktiv i föreningen och mina barn går ju inte längre i svenska skolan så jag känner inte hälften av alla "nya". Det är yngre tjejer med små barn som jag aldrig träffat och sen verkar det nu för tiden vara riktigt många äldre som spenderar vinterhalvåret här. Kul!
Jag hade dottern med mig som hjälpreda och vi hoppades att när vi återvände hemåt att den stora slakten skulle ha varit avklarad. Nej, det var inte färdigt så vi tog oss en liten promenad tills det var gjort. Just det...grisslakt. Det känns lite konstigt. Vi skulle aldrig ha gett honom något namn. Några bilder får ni inte se för det känns för makabert. Kali evdomada vänner!! Ha en bra vecka!!

lördag 13 december 2014

Väntan

Ja, hur länge kan man egentligen stå och vänta på att den rätta vågen ska komma så att det blir ett foto??? Jag hackade tänder medan jag väntade men skam den som ger sig. Till slut kom vågen så vi kunde sätta fart och gå den powerwalk vi skulle. Vädret har varit uruselt de sista dagarna. Regnet har öst ner. Idag har vi 13 grader. Iskallt, alltså... Därför har det blivit dåligt med promenader men idag blev det promenad längs hamnen och i gränder. Julbelysningar hänger lite här och där i gränderna och det ser så mysigt ut. Jag måste helt enkelt försöka ta mig ner till Chania en kväll också då dekorationerna gör sig bättre.
Va, är det helg igen och Lucia firar ni också. Ha det så gott, vänner och NJUT!!!

fredag 12 december 2014

Fina, kloka ord i denna tid.


Jag har fått tillåtelse att vidarebefordra min väninna Maria Skoglunds tänkvärda ord här i bloggen. På facebook delas det ju hejvilt "kloka" ord men det är inte alltid det känns äkta och man verkligen läser igenom. Detta tycker jag ni ska läsa igenom och ta till er. Varsågoda:

Till Dig människa som stretar vid min sida i juletid. Hur mår Du? Är det inte så bra egentligen? Det är inte så konstigt att det känns tufft och trycket stiger. Hur mycket ska Du orka med just nu? Hur mycket ligger det på Dina axlar? Kanske är den här glada, förväntansfulla tiden inte alls glad. Kanske känns det som gråt i hela kroppen. Kanske har Du jobbat så jättemycket för att ha råd, rent ekonomiskt att fira ytterligare en jul. Att kunna ge bort de gåvor som önskas och förväntas. Att hitta på den där speciella presenten. Att köpa den mat som ett ”riktigt” julbord behöver. Kanske har Du förlorat någon. Någon finns inte längre vid Din sida. Och julen känns inte som förut. Du har sorg och saknad i hela Dig. Kanske gruvar Du Dig för hur det kommer att bli den här gången. Kommer det bli alldeles för mycket alkohol? Kommer det att braka iväg till en otrygg stämning i år igen? Vad kommer att utlösa vulkanen den här gången? Måste vara beredd! Du har rädsla och skräck inför vad som komma skall. Kanske vet Du inte hur Du ska hinna med att göra alla till lags? Hinner Du med att vara överallt där det finns förväntningar på Dig? Kraven stiger i Dig och otillräckligheten är tung att bära.

 Kanske är det inte så konstigt egentligen om Din känsla inte stämmer överens med JULEFRID. Du är inte ensam om att ha ”fel” känsla i december månad. Du är inte ensam! Hur? Vad? Varför? För vems skull och i vilket syfte? Du människa som vandrar vid min sida. Förstå att Du är värdefull. Du är värd all kärlek och lycka. All kärlek och lycka tillhör Dig, likväl som mig. Du är bra varje dag!! Du förälder är också ett barn till någon. Min önskan och bön om förståelse inför trycket en jul kan bära med sig. Mina ord till Dig. Ett barn gror av trygghet. Växer av kärlek. Och blommar av fullt värde. Inget annat än det och en stor varm KRAM/Maria

torsdag 11 december 2014

Grekisk husmanskost


Souvlaki och moussaka i all ära men det är inte grekisk husmanskost. Det är fakes-linssoppa. Vintertid äts ofta och gärna bönor och linser i olika former. Klassisk grekisk linssoppa gör jag såhär - Jag ger linserna ett snabbt uppkok och sen sköljer jag av dem. I kastrullen steker jag upp hackad lök i rikligt med olivolja. (idag var det slut på löken så det blev lite purjolök istället) Så tillsätter jag linserna och vatten.(om jag har morötter hemma så åker det ner morotsslantar också) Jag kryddar med salt, peppar och några lagerblad. Jag tillsätter 1 skivad vitlöksklyfta, 1 buljongtärning och 2-3 skedar tomatpure. Sen får det koka tills linserna är mjuka. (jag tillsätter mer vatten vid behov) Vid serveringen kan man gärna ha i lite vinäger också om man vill. Med ett gott lantbröd till så är det här en perfekt vintermåltid. Salladen som jag har gjort idag kommer till 100% från egen skörd. 2 olika sallader, färsklök, dill, citron och olivolja. (också lite salt på förstås) SMAKLIG MÅLTID!!

tisdag 9 december 2014

Lååång promenad igen

Det var ju några dagar sen jag var ut på promenad för tandvärk och ont öga kom ju emellan. Det tog jag igen med råge idag. Jag och väninnan gick till Agia Marina. Fast vi hade ju inte nått målet för att vi kom fram till Agia Marina, nej, sen skulle vi leta reda på en annan väninnas hus långt upp bland kullarna i övre byn. Efter att ha gått lite fel så lyckades vi till slut komma fram. Här satt det fint med lite äkta svenskt fika med en utsikt över det vanliga. Från min plats vid köksbordet hade jag en härlig, kontrasfull syn. (tyvärr kommer det inte fram exakt på fotot) En advensljusstake i förgrunden och bakom det havet som idag hade en dramatisk djup färg. Vilken tid som helst på året och även utan ljusstaken så är det en underbar utsikt att ha till morgonkaffet. Efter en otroligt trevlig förmiddag så var vi ju tvungna att bryta upp. Vi hade ju liksom lika lång väg tillbaka. Och vägen tillbaka tog vi inte efter den stora vägen vid havet utan vi tog en väg som går ner i Kato Stalos istället. Backar upp och backar ner. Genomsvettig kom jag hem till dukat bord eftersom maken inte jobbade på hotellet idag.

Regntunga moln på himlen idag så vi hade paraplyerna med oss fast vi behövde inte använda dem.

söndag 7 december 2014

Familjearbete

Det är lätt att säga plocka oliver men det är inte lätt att göra det. Det fick jag känna på idag. Näten ska läggas ut under träden och gärna ska de täcka under flera träd för oliverna flyger ju iväg när man "plockar". Så ska de beskäras och det gör man gärna under tiden man plockar. Man sågar ner de grenar som ska av och sen slår man av oliverna med en träpinne av dem (gör att man får blåsor på händerna) sen ska de oliver som är kvar på trädet ner och då har man en elektrisk grej som är ett långt spröt med "pinnar" längst ut som slår ner oliverna. Man får ont i nacken för man tittar ju uppåt hela tiden. Oliverna liksom regnar ner och passar man sig inte så kan man få dem i ögonen. Efter det ska man rensa ren dem från kvistar. Sen har vi ett "bord" med nät dit vi går med oliverna och oliverna åker ner i säckar och småkvistar stannar kvar på bordet. Så fortsätter man träd efter träd. Idag var vi ju 4 stycken som hjälptes åt och vi hann med 4 träd och dessutom finns det ju efterjobb kvar som att elda kvistar, knyta ihop säckar, bära dem upp till vägen och köra dem till olivoljefabriken. Det här är vad min man annars pysslar med själv när han kommer hem från sitt dagjobb på hotellet nu på vintern. Han är förlåten att han inte gör så mycket här hemma nu.... Jag vet att jag kommer att ha träningsvärk i armar och axlar imorgon för jag är inte van vid sånt här kroppsarbete. Naglarna blir heller inte så fina av det här...

onsdag 3 december 2014

Nu är det jul i vårt hus..

Igår kväll gjorde jag en pepparkaksdeg och dottern fick lust att baka ut dem idag och det tackade jag inte nej till för jag klarar då inte av mycket. Jag klarade inte av att sova siesta för det gör sååå jäkla ont i tanden fortfarande. Fast jag frågar mig ju förstås om det verkligen är tanden för smärtan har spridit sig till hakan, käken och upp mot örat. Det kan för sjutton inte vara så att jag har fått trigeminusneuralgi även på högra sidan. Nu frågar ni er förstås hur det kommer sig att jag inte vet det eftersom jag borde känna igen den smärtan. Nej, det gör jag inte för den smärtan är så lurig och visar sig ofta på olika sätt och eftersom jag redan tar medicin för det så kan det ju vara så att den tar bort de exploderande huggen och lämnar kvar en annan molande smärta. Och tandvärk har jag aldrig haft så det vet jag egentligen inte hur det känns för då när jag fick trigeminusneuralgin då trodde ju jag att det var tandvärk jag hade. Hur som helst så ringde jag till min tandläkare nyss och jag ska ringa tillbaka imorgon bitti så ska vi se om hon kan få in mig i nån lucka imorgon så får hon titta på tanden. Hon vill ju som jag sa rotfylla den och sätta krona. Jag vill hellre dra bort den. Dels så blir det billigare och sen är det ju som jag sa att efter att jag fick en krona för många år sen på vänstra sidan så satte min smärta igång. Inte innan, utan efter. Jag har inte heller ätit något idag så jag kokade lite risgrynsgryt så nu luktar det jul med pepparkakor och risgrynsgröt med kanel på här. Vi ska se om jag kan få i mig något. Ha en bra kväll, alla!

måndag 1 december 2014

Mat är viktigt...

Igår när jag gjorde "ingenting" så plockade maken färdigt oliverna på tomten bredvid vår. På tomten på andra sidan oss plockade makens kusin sina oliver tillsammans med sin son. När alla var färdiga med sina oliver så väntade middag på kusinens billackarfirma för de som plockat oliver. Jag och barnen gick dit en liten stund också med en kaka dottern bakat. Eftersom mat är så viktigt för greker så blev det mycket diskussion om mat och vin. Vinet de drack hade kusinen gjort själv. "Chortan" hade de plockat själv. Salladen var egenodlad. Oliverna heminlagda. Grekerna är så stolta över att servera sånt som de odlat själva eller att servera kött där de vet exakt var grisen kommer ifrån. Snart har vi vår eget griskött och jag vet att maken med stolthet kommer att berätta det så snart vi har middag för någon och serverar det köttet. Såna gånger är det inte mycket värt att tala om att man handlar på Lidl..... Vi kom att prata om "Kleftiko" som jag är säker på att många av er hört talas om och kanske ätit på någon taverna i Grekland. Ordet kleftiko kan man översätta till stulen. Jag har aldrig tänkt närmare på varför det heter så men igår fick jag veta historien bakom. Nu för tiden så bakas lammköttet tillsammans med potatis och grönsaker i smörpapper i ugnen. Förr i tiden så hände det sig att de som inte hade råd med egna djur stal ett lamm. För att kunna laga till det utomhus utan att någon förstod att det var där deras stulna lamm var så grävde man en djup grop och gjorde eld. Så la man i lammet (troligtvis inlindat i något...men kanske inte smörpapper då för tiden) och täckte över gropen så att rök inte skulle avslöja. Sakta, sakta fick lammet bakas färdigt där i gropen.