måndag 27 oktober 2014

En måndag


Min väninna Helen Hamlet Skouloudakis tar de mest fantastiska bilder! Hur sjutton har hon lyckats fånga regnbågen sådär? Hur som helst så får det vackra fotot symbolisera min dag. Regn, regn, regn. Jag åkte ner till Chania för besök hos revisorn, bankärenden och ett läkarbesök. Jag var till vår "husläkare" (det har vi ingen men vi brukar gå till en speciell när vi behöver vanlig läkare). Jag går privat för det är lättast. Att få tid hos försäkringskassans blir ju inte mycket billigare. Runt 1 euro för samtalet för att beställa tid. Några euro för bussbiljetten ut dit de håller till. Idag betalade jag 10 euro hos den privata. I och för sig gjorde han inte så mycket, men jag ville att han skulle kolla något. Jag har riktigt ont i ett ben under natten och ligger och vrider och vänder mig. Dagtid känns det som om det är lite, lite bortdomnat. Han tyckte jag skulle gå och göra ett ultraljud på benet. (kostar 60 euro privat så jag ska försöka få en tid på sjukhuset istället). Dålig blodcirkulation, för mycket stillasittande också tyckte han att jag har gått upp alldeles för mycket i vikt...... Så vänner, nu lovar jag, jag ska tag i vikten igen! Jag började bra i varje fall. Jag gick hem från stan. I regnvädret. (jag hade paraply i varje fall) Kali evdomada vänner! Ha en bra vecka!

lördag 25 oktober 2014

Ledighetsfirande

Vet ni vad? Jag är ledig!! Eller arbetslös kanske det heter.... Igår hade jag öppet till 15.00 och jag hade några kunder av de sista svenska turisterna i mitt område. Efter det gick jag upp till min frissa och gjorde slingor. (inget foto, sorry) Vi har idkat lite byteshandel. Hon handlar av mig och jag har tillgodo där. Skönt att få borttrollat lite av det grå.... På kvällssidan åkte jag och barnen ner till Chania och strosade omkring lite. Sonen följde med endast om han blev lovad en souvlaki. Istället för souvlaki bestämde vi oss helt spontant för att äta på kina-restaurangen som ligger precis vid stora kyrkan vid Chalidongatan. (den som leder ner till hamen) För er kanske det inte låter som något speciellt att gå och äta på kina, men för oss är det festmåltid och det var lika bra att passa på nu medans maken fortfarande jobbar för han uppskattar inte kina-mat. Jag brukar ju passa på att äta kina, thai mm när jag är i Sverige och det förstod jag nu.... Dottern tyckte det var helt fantastiskt och hon vill gärna göra om det. Det visade sig vara första gången hon åt kina-mat.... Det kändes faktiskt lite konstigt och jag kände mig lite dum att jag inte har tagit ut henne förr på att prova det och jag hade inte alls tänkt på att jag inte gjort det förr. Den sötsura såsen var lite för söt man annars var allt perfekt med bra service och helt ok priser. Vi betalade 34 euro för 3 öl, vatten, en förrätt, 2 varmrätter och ris.

lördag 18 oktober 2014

Gott!


Bravo till både mig och sonen! Igår kväll stängde jag tidigt då det har blivit väldigt lugnt i området nu. Vi gick till supermarketen och sen hem och gjorde Moussaka. Den blev riktigt lyckad! Sonen gjorde köttfärsen och bechamelsåsen och jag friterade auberginerna och potatisen. Och jag fick diska förstås... Vi gjorde en stor form så det blev sen middag igår kväll och lunch idag. Ni förstår att det kliar i mina fingrar att pyssla hemma, va? Baka, laga mat och städa. För att göra moussaka är annars ingenting man startar med 20.00 på kvällen för den har ju flera procedurer och det blir mycket disk. Ha en härlig helg vänner! Varma kramar från ett 26-gradigt Chania!

fredag 17 oktober 2014

Dåligt samvete

Jag har lite dåligt samvete över att jag svor över dotterns mattelärare igår. Det är klart att han är grymt uttråkad av att försöka göra ett bra jobb när han har fått lönen sänkt med kanske 25 procent. (jag vet inte exakt hur mycket lönesänkning de har fått men en hel del är det i varje fall). Det är ju inte matteläraren jag ska svära över. Det är staten. Och över oss alla som bara accepterar utan att försöka göra något åt det. Sen finns ju den här gamla traditionen också att man ska hålla sig väl med lärarna för eventuellt bättre betyg. Ute i byarna lever det fortfarande kvar att läraren i byn får det ena och det andra av föräldrarna. Hemgjort vin, honung, olivolja. I och för sig är det ju lite av grekernas mentalitet att dela med sig men nog ligger det en liten baktanke i det också att hålla sig väl med någon. Jag tror dottern vet om det där med att man måste hålla sig väl med lärarna och det är därför hon förbjuder mig att gå och säga min mening om det ena och det andra för hon är rädd att hon kan hamna i dålig dager efter det. Gymnastikläraren skulle jag också vilja säga några väl valda ord till. Hur går gymnastiklektionen till? Varsågod ta en boll och gå och spela. Vill ni ha hjälp med nåt är jag här. Det finns fotbollar, vollebollar och handbollar. Och faktiskt ett pingisbord. Omklädningsrum och dusch finns givetvis inte utan den dag de har gymnastik på schemat ska de vara lämpligt klädda för det och är de inte det får de frånvarotimmar. Självklart är det här heller inte gymnastiklärarens fel. Hur som helst så beundrar jag min dotter som har en så klar syn på det mesta. Hon ser hur många har anteckningar skrivna lite här och där vid proven men hon gör inte så utan hon säger att det jag kan och gör ifrån mig, det är äkta. Tänk om alla kunde göra så och därmed skulle alla resultat visa vad skolan klarar av och är då resultaten väldigt dåliga utan privatundervisningar och fusk, jamen då kanske någon förstår att skolan här är s....t. Åh, javisst, ja. Sen har vi den moderne kemiläraren som skickade ut med mail elevernas hemuppgifter. Det var bara det att knappt hälften av eleverna lyckades öppna den filen. Så då var hans lösning att de fick gå in till skolans datarum och skriva av uppgifterna.